Otse Itaaliast
Ja pole ka ime, sest restorani peakokad Aleksandr Traigel ja Oleg Belousov tõidki oma teadmiste pagasi kaasa just Firenzest. Nimelt õppisid nad ühes maailma parimas pitsaakadeemias, kuhu tulevad meistri Massimo juurde tarkusi ammutama parimad pitsakokad üle maailma.

Kokad kinnitavad, et pitsataina tegemine on tõeline teadus ning päevaga seda selgeks ei õpi. Enne kui ideaalne pitsapõhi selgeks saab, lendab oma sadakond nurjunud pätsikest prügikasti. „Peab julgelt nädal aega harjutama, enne kui pitsat rullimagi saab hakata,” räägivad oma ala meistrid.

Pitsa valmistamisel on kõige olulisem kasutada kvaliteetseid tooraineid, mille puhul ei tee ükski tõeline pitsakokk järeleandmisi. Pizzanauti saabuvad kõik koostisained otse Itaaliast. Tomatikaste, mis on sillaks krõbeda põhja ja mahlase täidise vahel, on küll salajane, ent peakokad kergitavad pisut saladuseloori ning ütlevad, et saladus peitub tugeva maitsega tomatites, mida saab osta üksnes Itaaliast San Marzano piirkonnast. Pitsaahigi on toodud Itaaliast ja on üks maailma parimaid.

Toitu oodates ja mõnd kodumaist käsitöölimonaadi, -õlut või klaasikest veini nautides kipuvad silmad ringi käima avaras ruumis, mille seinu katavad andeka kunstniku Kaspar Kannelmäe kosmosest inspireeritud joonistused.

Vaid taevas on piir
Kui klassikalised pitsad – nagu trühvlipastaga krõbe nelja juustu pitsa pecorino, tallegio, Grana Padano ja mozzarella'ga – on maitstud, leiavad ka kõige suuremad seiklejad menüüst midagi, mis suu vett jooksma paneb. Lihasõpradele tasub välja tuua hõrgu foie gras’ ja proscuitto'ga pitsa, millele lisavad mahlasust kollane tomatikaste, Itaalia mozzarella, karamelliseeritud sibul ning basiilik. Lihalembestele külalistele valmistavad rõõmu ka suur valik Itaalia juuste-sinke, mis võtavad silme eest kirjuks. Salsiccia, mortadella, njuda – mida sa hing veel ihkad?
Kalasõbrad ei ütleks aga kindlasti ära avokaado-forellipitsast, millele lisab itaaliapärast hõngu basiilikupesto. Neile, kes armastavad aga soolase ja magusa kooslust, on mõnus üllataja kitsejuustu-viigimarjapitsa.
Peakokad ei löö millegi ees risti ette ja kui mõni põnev kooslus pähe tuleb, peab selle ka järele proovima. Üks eriskummalisemaid katsetusi oli sprotipitsa, mis oli küll üllatavalt hea, ent ju polnud nii seiklushimulisi pitsasõpru veel välja ilmunud.

Moodne tänavatoit
Pizzanaudis ei jää hätta ka see, kellel pitsaisu parajasti ei ole, sest vaatamata nimele on menüüs ka tänavatoidu moodsamaid palu. Üks hitte on poutine’id ehk käsitsi valmistatud friikartulid, mida saab tellida kas juustuga või adžikamajoneesi, marineeritud sibula ja kanaga. Menüüs on ka Saksamaal populaarne tänavatoit karrivorst ja bratwurst, rebitud sealiha ning õrn teriyaki-lõhe ühes tillimajoneesi, advokaado ja pošeeritud munaga.

Vaata ka videot:

Jaga
Kommentaarid