Foto: Shutterstock
Seda on kõigiga juhtunud, et toit kõrbeb põhja. See on tüütu, sest toit pole enam söödav ja toidupotti tekkinud pruun koorik tuleb võimalikult kiiresti eemaldada.

Selleks aga ei piisa lihtsalt poti nõudepesumasinasse panemisest, sest see ei aita poti küljest tahkeid, kõrbenud toidujääke eemaldada. Peaksite poti eelnevalt loputama ja täitma kuuma veega võimalik kiiresti peale seda kui avastasite, et toit kõrbes põhja. See aitab kõrbemisjääke hõlpsasti eemaldada.

Kõrbenud poti puhastamiseks on palju erinevaid viise. Eriti soovitatavad ja tõhusad on lihtsad kodused abivahendid nagu sibul, rabarber äädikas ja sooda. Põlenud pott tuleks puhastada nii kiiresti kui võimalik. Esimese meetmena täitke see kuuma veega.

Ärge kasutage kõrbenud alade puhastamiseks roostevabast terasest käsna, sest need jätavad potti väikesed kriimustused. Valige selleks puhastustööks looduslikest materjalidest või plastikust valmistatud käsn.

Mitte mingil juhul ei tohiks mustust noa või muude teravate esemetega kraapida, sest see kahjustab katet.

Kõigepealt peaksite proovima poti puhastamist keskkonnasõbralike ainetega. Keemilised vahendid võiksid jääda teiseks valikuks.

Äädikas

  • Äädikaga puhastamine on hea võimalus poti tõeliselt puhtaks saamiseks.
  • Täitke klaas (200 ml) 150 ml veega.
  • Lisage 50 ml äädikat ja segage.
  • Nüüd lisage potti äädika ja vee segu, nii et kõrbenud ala oleks täielikult kaetud.
  • Asetage pott pliidiplaadile ja soojendage vedelikku keemiseni.
  • Kui lahus keeb, võite pliidi välja lülitada ja lasta vedelikul mõjuda.
  • Oodake 15 minutit ja tühjendage seejärel segu kanalisatsiooni.
  • Ülejäänud osa saab pehme käsnaga maha pühkida ja kergesti eemaldada.


Nõuanne: poti äädikaga puhastamise ajal avage aken, kuna see põhjustab ebameeldiva lõhnaga aure.

Söögisooda

Kui toit on poti külge tugevalt kõrbenud ja seda ei saa äädikalahusega puhastada, on kooriku eemaldamiseks kõige parem kasutada söögisoodat.

  • Valage potti vesi nii, et kõrbenud pind oleks kaetud. Lisage teelusikatäis soodat ja segage.
  • Pange pott pliidile ja soojendage lahus keemiseni. Kui segu keeb, võite pliidi välja lülitada ja lasta segul "töötada", kuni lahus on jahtunud.
  • Nüüd saate lahuse ära valada ja pehmeks muutunud toidujäägid käsnaga hõlpsasti eemaldada.
  • Olge ettevaatlik ja ärge lisage potti liiga palju vett, kuna söögisooda kipub kergesti üle keema.


Rabarber

Rabarberi kasutamine on eriti keskkonnasõbralik viis kõrbenud toiduosakeste potist eemaldamiseks.

  • Pange paar väikesteks tükkideks hakitud rabarberivart kõrbenud potti, valage neile peale vesi ja asetage seejärel pott pliidile. Keetke kuni liimilaadse konsistentsi saamiseni ja valage segu ära. Koos sellega eemaldub tavaliselt potist ka kõrbenud toit. Kui see pole nii, saate selle kergesti eemaldada pehme harja või käsnaga.


Sibul

Köögiviljadest saab abi ka määrdunud poti puhastamisel.

  • Lõigake sibul väikesteks kuubikuteks.
  • Pange see puhastatavasse potti ja valage kõrbenud ala peale vesi.
  • Laske poti sisu keema. Lülitage pliit välja ja laske vedelikul mõjuda.
  • Kõrbenud jäänused lahustuvad ja neid saab ülejäänud vee ja sibulatükkidega ära kallata.