Foto: Pixabay
Kaalikas on väärt sama palju hõbedat, kui ta kaalub. Nii on kõnelenud vanarahva suu. Millegipärast leiab seda juurikat tänapäeva retseptidest väga harva.

Kaalikas on hinnaline köögivili nii maitseomaduste kui ka vitamiinirikkuse poolest. Juurviljadest sisaldab kaalikas kõige rohkem C-vitamiini ja mis kõige tähtsam, säilitab selle ka kuumtöödeldult. Heades hoiutingimustes säilitab kaalikas oma vitamiinirohkuse kevadeni. Suvel tasub proovida suppides ja hautistes kuumtöödeldud kaalikalehti.

  • Kaalikat võiks hoiustada temperatuuril +2 kuni +5 kraadi ja mitte mingil juhul kiles.
  • Kaalika lõikamiseks ja koorimiseks sobib terav juurvilja- või üldnuga, kuna koor on üsna paks ja kõva. Suuremal kaalikal lõika juurikas neljaks, siis on juba lihtsam koorida.
  • Mõni toores kaalikas on eriti mõrkja maitsega, sellest saad jagu, kui valad juurika kuuma veega üle.
  • Kaalikas keeb ajaliselt kauem kui kartul ja porgand. Arvesta sellega pajaroogades ja suppides.
  • Keedetud kaalikas tasub ära süüa 3 tunni jooksul, pärast seda hakkab C-vitamiin juurikast kaduma.
  • Ahjus küpsetades muutub kaalika maitse magusamaks.
  • Ära unusta toormahla valmistamisel kaalikat. Tulemuseks on tõeline vitamiinijook!
  • Kaalikaroogasid sobib maitsestada mee või fariinsuhkru, tüümiani, rosmariini, estragoni, salvei, nelgi või muskaadiga.
  • Näksi tooreid kooritud kaalikaviile õhtul telekat vaadates või lugedes. Muidu sobib aga kaalikas lihtsatesse salatitesse, suppidesse, vormiroogadesse ja pirukatesse. Kaalikas on ülihea lisand prae juurde, eriti sobib see lamba- ja suitsulihaga.
  • Riivi kaalikat prooviks juurde riisi-, kruubi- või tanguputru.

Lihtsaid kaalikaretsepte


Karamellistatud kaalikaviilud
Koori kaalikas ja lõika õhukesteks viiludeks. Prae võis või õlis. Praadimise lõpus lisa suhkrut või mett. Soovi korral võid enne praadimist kaalika poolpehmeks keeta.

Pähklipuru ja munaga küpsetatud kaalikalõigud
Koori ja keeda kaalikas poolpehmeks. Jahuta ning lõika 1 cm viilud. Pöörita viile soola ja pipraga maitsestatud jahus. Seejärel kasta lahtiklopitud munasegusse ja lõpuks pähklipurusse. Aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta 225-kraadises ahjus umbes 10 minutit.

Muskaadine kaalikapüree
Koori ja lõika kaalikas väiksemateks tükkideks. Keeda soolaga maitsestatud vees pehmeks. Kurna vesi ja püreesta kaalikas. Sulata natuke võid koos muskaadiga ning sega püreega.

Kaalikavorm
Keeda 0,5 kg tükeldatud kaalikaid pehmeks. Kurna vesi ja püreesta. Lisa 1 dl 10% kohvikoort, 1 muna, 0,25 dl siirupit, natuke soola, valget pipart ja 0,25 dl riivsaia. Kalla segu võitatud ahjuvormi. Riputa peale riivsaia ja võitükke. Küpseta 200-kraadises ahjus umbes tund aega.

Ahjuköögivili fetaga
Küpseta tund aega 200-kraadises ahjus õlitatud ahjuvormi tõstetud segu tükeldatud kaalikast, porgandist ja pastinaagist, mida on maitsestatud soola, pipara, värske tüümiani või peterselliga. Lisa fetakuubikud ja küpseta veel natuke. Lõpuks vala üle vedela meega ning sega kergelt läbi. Serveeri kalkuni või sealihaga.

Kaalikasalat
500 g riivitud kaalikat, 2 riivitud porgandit, 1 roheline tšilli, 2 sellerivart, 1 sibul
MARINAAD: 0,5 dl suhkrut, 0,5 dl valge veini äädikat, 0,5 tl sinepipulbrit, pipart, soola
Puhasta tšilli seemnetest ja tükelda hästi peeneks. Viiluta hästi õhukeselt seller ja sibul. Sega kokku riivitud porgand, kaalikas, tšilli, seller ja sibul. Vala peale marinaad ning sega kergelt läbi. Hoia salatit enne söömist 10 tundi külmkapis. Säilib külmas nädal aega.

Kaalikakaste
Koori 300 g kaalikaid ja keeda hästi pehmeks. Püreesta. Lisa 1 sl suhkrut ja 2 sl võid. Keeda püreed pannil paksenemiseni. Jahuta. Vahusta munavalge ja sega ettevaatlikult püreesse. Maitsesta riivitud sidrunikoore ja -mahlaga. Kaste sobib hautatud looma- või linnulihaga.

Kaalikakotletid
Aja 0,5 kg keedetud kaalikaid läbi hakklihamasina. Maitsesta soola ja pipraga. Lisa segule 4 muna, 2 sl sulavõid ja 200 g riivsaia. Sega mass kohevaks. Vormi kotletid, veereta riivsaias ning prae võis.

Väikesed kaalikapirukad
KARTULITAINAS: 1 dl kartulipüreepulbrit või 2 dl kartulihelbeid, 3 dl jahu, 1 tl küpsetuspulbrit, 100 g võid, 2 dl külma vett
TÄIDIS: 500 g kaalikat, 2 dl vett, 0,5 tl soola, 1 sl mett või siirupit, natuke soola, pipart, muskaati ja ingverit.
Sega taina jaoks jahud-pulbrid. Lisa võitükid ja lõpuks vesi. Hoia 30 minutit külmas.
Püreesta keedetud kaalikad ja maitsesta ülejäänud täidisekomponentidega. Rulli kartulitainas õhukeseks. Suru vormi või klaasiga 9 cm läbimõõduga ümmargused ringid. Pane keskele supilusikatäis täidist ja suru tainas pooleks, aseta küpsetuspaberile ja torgi kahvliga kergelt augud sisse. Küpseta 250-kraadises ahjus umbes 10 minutit. Ahjust võttes määri pirukat või-veeseguga, võttes 0,5 dl vee kohta 20 g võid.