Taigo Lepik Foto: Rauno Volmar
24. veebruaril valmistavad Eesti Vabariigi 99. aastapäeva vastuvõtuks suupisteid seitse kokka, kelle seas on ka 2016. aasta noorkoka, noorkondiitri ja koolikoka konkursside võitjad.

Selle aasta põhiülesandeks oli väärtustada Eesti toorainet ja valik tehti nii, et esindatud oleks võimalikult palju erinevaid Eesti piirkondi. Kokku valmistatakse 14 300 soolast ja 4000 magusat suupistet. Sellel aastal vastutavad presidendi külaliste kõhutäiuse eest:

Soolaseid suupisteid valmistavad

Magusaid suupisteid valmistavad

  • Andrus Vaht (Chez Andre Restorani peakokk)
  • Taimo Tamm (Ida-Viru kutsehariduskeskuse Narva õppekoht)

Allikad: Presidendi Kantselei, Nami-Nami

EV90
Foto: Ilmar Saabas

2008. a. suupistete eest vastutas Roman Zaštšerinski.

Külmad suupisted:

  • Siiamarja tartlett tilli- ja köömnekreemiga
  • Mahlane heeringas piparmündi ja punase sibulaga
  • Põltsamaa 92. aasta Kuldses punases õunaveinis hautatud Võrtsjärve angerjas porgandipüreega
  • Hirve-chips rosina-brioche'i ja värske juustu-mädarõikakreemiga (Kalevipoja laev)
  • Põhjapõdralihatartar ja krõmpsuv peedi-carpaccio pohla-fondantiga (tervitus põhjanaabritelt)
  • Küüliku ja faasani confit, tomato gelato ja röstitud fenkoliseemnetega (tervitus Itaalia sõpradelt)
  • Hõrk kanamaksa patee Armagnac suitsuploomi ja mandlilaastudega
  • Kivipuraviku ja kadakamarja küpsetis Hiiumaa rukkileib eesti kitsejuustu ja rukkililledega (Eesti lipuvärvides suupiste)

Soe suupiste:

  • Röstitud part ja meekaalikas seedriseemnetega ning Xante fumé

Magusad suupisted:

  • Valge šokolaadi trühvel Saaremaa mustika ja kamaga
  • Piimašokolaadi ja mandlipralinee miniruut
  • Bourbon vanilli creme anglaise värskete vaarikatega

Vein:

  • Punane vein: Briccotondo Barbera 2005, Itaalia
  • Valge vein: Bianco di Gustoza Villa Giribaldi 2007, Itaalia
  • Lisaks pakuti kvaliteetset Eesti Saaga viina

EV91
Foto: Andres Putting

Kokku valmistati 12 000 suupistet, sh 11 erinevat soolast suupistet (sh üks soe suupiste) ja 4 magusat suupistet.

Riho Leppik (Saka Mõis)

Soolased suupisted

  • Lõhe-peedi tartar röstsaial (Virumaa)
  • Karask Narva silmuga (Virumaa)
  • Filotainakorvike mereannisalati ja forellimarjaga (Virumaa)
  • Laimiga marineeritud forellifilee peedi ja jõevähivahuga suupistelusikal
  • Röstitud õun pardifilee ja sibulamarmelaadiga (Virumaa)
  • Kartulilehik avokaadovahu ja krevetiga (Virumaa)

Magusad suupisted

  • Pirni-sinihallitusjuustu suupiste (Virumaa)
  • Põletatud kamakreem värskete marjadega (Virumaa)

Jevgeni Jermoškin (RIBE Restoran)

Soolased suupisted

  • Tallinna kilu suupiste tilli-toorjuustu, sibula confit'i ja rukkileivaga
  • Suupiste metsapähklite ja glasuuritud porgandiga
  • Lillkapsa-kõrvitsa kreemsupp suitsuliha ja rukkililledega, serveeritud napsuklaasis

Soojad suupisted

  • Setomaa soojad kartuli-tangupudru pallid suitsusealiha ja rukkihelvestega
  • Metskitse-puraviku confit serveeritud kohvitassis

Magusad suupisted

  • Kaerapätsid sidrunikreemiga
  • Mini-vastlakukkel

Joogid:

  • Valge vein: Remich Primeberg Rivaner '07, Luksemburg
  • Punane vein: Chateau de la Tuilerie Syrah/Grenache 2006, Costieres de Nimes, Prantsusmaa
  • Kange alkohol: Viin Viru Valge

2010. a. menüü eest vastutasid Jevgeni Jermoškin (Carmen Catering) ja Lauri Ülenurm (Frens Catering).

Jevgeni Jermoškin (Carmen Catering)

Soolased suupisted:

  • Tallinna vürtsikilu tillikartuli ja kirsstomatiga
  • Madalal temperatuuril küpsetatud lõhefilee lillkapsa-kapparivahuga
  • Marineeritud räime ja peedi suupiste
  • Sea sisefilee punase veini želees, rohelise herne püree
  • Kartulisõrnik Matjes heeringafilee ja murulaugu-kreemiga
  • Viljandimaa talle kintsuliha minipirukas
  • Tartumaa metssea sült mustal leival maheda mädarõikavahuga
  • Rukkileib Eesti kitsejuustu ja rukkililledega
  • Valges veinis blanšeeritud õun toorsingi ja Eesti kadaka-suitsujuustuga
  • Eesti lihaveise carpaccio porgandi-porrurulliga
  • Kõrvitsa-meloni tartar pardifilee ja ürdivahuga

Magusad suupisted:

  • Minikook maasikatäidise ja tumeda šokolaadi glasuuriga
  • Taliõuna confit küpsisepuru ja Põltsamaa Kuldse vahuga
  • Kama-toorjuustukreem maasikatega muretaina korvikeses

Joogid:

  • Valge vein RK Riesling 2006, Saksamaa
  • Punane vein Grand Noir Cabernet-Syrah 2006/2007 Languedoc, Prantsusmaa
  • Kali A Le Coq

Lauri Ülenurm & Frens Catering:

Soolased suupisted:

  • Lõhe confit peedi ja mädarõika tarretises
  • Soolaheeringasuupiste tangu-kartulikoogil sibula ja koorekreemiga
  • Suitsutatud räime salat värske kurgiga
  • Kukeseene minipirukas linaseemnetega
  • Karask kanamaksapasteedi, kodupardirösti ja pohlakreemiga
  • Minikorvike suitsuliha ja metsaseentega
  • Karaskisuupiste verikäkikreemi ja marineeritud kõrvitsaga
  • Vürtsikas lambalihapallike porgandipüree ja mustjuuretšipsiga
  • Röstitud loomaliha tomatiessentsiga

Magusad suupisted:

  • Astelpajumahl värske piparmündiga, mustsõstra karamell
  • Leivakreem vaniljekastmega
  • Kama-hapupiimashot värskete marjadega


Inga Paenurm, Vabariigi Presidendi Kantselei

  • Hõrk hernepüreesupp suitsusealiha ja mustajuure tsipsiga
  • Kreemjas leiva-pohlasupp vahuse hapukoorega

Andres Rahula, restoran Senso

  • Krõbedad kitsejuustupallid murakamoosi ja meega röstitud pähklitega
  • Külmsuitsu seafilee mädarõika tar-tari ja tomati configa

Angelika Udeküll, Santa Maria peakokk

  • Kilu ja musta leiva trühvled
  • Astelpaju-porgandikreemiga krõbedad pähklikorvikesed
  • Paradiisiõunad kanamaksa ja karameliseeritud sarapuupähklitega

Dmitri Haljukov, Carmen Cateringi peakokk

  • Pirni ja redisega marineeritud krõbedad küüliku rilett'id
  • Õuntega suitsetatud angerjas

Rudolf Visnapuu, restorani Korsaar peakokk

  • Suupistete valik muskaatkõrvitsasupiga
  • Suitsuploomig glaseeritud pardifilee
  • Metsaseenepirukad koos metslooma röstbiifiga

Sergei Trunov, Balthasari peakokk

  • Vinnutatud põdraliha suitsupeedi ja kitsejuustukreemiga
  • Õrnvürtsikat tomatisalsat basiiliku-pesto ja mozarellaga

Indrek Kivisalu, Food Studio peakokk

  • Ürdine metsaseenesalat karaskil õrnsoolase siiafilee ja kuumsuitsuforelli vahuga


Maia Smõslova, Peakokk, F-hoone:

  • Kuivatatud vürtsikilufilee muna-kodujuustkreemiga krõbedal kadakaleival
  • Madalküpsetatud lõhefilee peedi ja marineeritud kurgi salatil
  • Lepasuitsu-seafilee lahtisel sibula pirukal

Ants Uustalu, Peakokk, Soome suursaatkond

  • Kodumaa viljakas muld
  • Tasaselt küpsetatud pardilihast kroket, sõstraveinis hautatud pirni, valge sõstra kreemi ja saialille õitega.
  • Õunapuusuitsu lõhe ümbrik taliõunamarmelaadi ja punapeedi täpiga.
  • Tuha -macaron kitsejuustuvahu ja sidrunipüreega

Artur Ovtšinnikov, peakokk, Frens catering

  • Marineeritud siiafilee ja suitsuräime tartar lõhemarja-õuna juci`ga
  • Vuti galantiin tomati-peedi marmelaadiga
  • Rukkileiva kanapee vasikaliha rilette metsaseene kreemiga
  • Seaküljeliha ja veisekeele kook sinepitarretisega
  • Magusküüslaugu-selleri cappucino ja suitsupeki Brunoise`ga

Madis Põld, peakokk, Restoran Paat

  • Vürtsi kilufileega suitsutatud vutimuna porrulaugu pesas
  • Suitsuahvena kreem soolasiia ning musta leiva ja kõrvitsa puruga
  • Kitsejuustu vaht peedi briochiga ja õhitud odrakruubiga

Dmitri Fomenko, peakokk, vabakutseline

  • Vutt ja muna sügisel korjatud rabarberi kreemiga
  • Praetud siig pehme porgandikreemiga
  • Mahe veiseliha tar tar ürdi kreemi ja marineeritud kännuseentega

Joel Ostrat, peakokk, Café Truffe

  • Mustaleiva -heeringa teriin vürtsikilu ja marineeritud kirsstomatiga
  • Peekonisse mähitud verivorsti amps
  • Lõuna-Eesti küüslauguleival rostbeef pohlaga

Õie Pritson, kondiiter/kommimeister, Werner

  • Vana Tallinna trühvel
  • Tiramisu trühvel
  • Mini-porgandi-apelsinikook

Allan Kuning, kondiiter/kommimeister, Rain stuudio

  • Mõrušokolaadi – Mandli trühvel
  • Kodujuustu kreemi piimašokolaadi trühvel
  • Rukkileiva minikook toorjuustu kreemiga

Inga Paenurm, peakokk, Vabariigi Presidendi Kantselei

  • Aigar Breti tuhajuust maapirnipüree ja roosiželeega
  • Musta leiva ja metsaseenekook
  • Hõrk meekook punapeedikreemi ja kama-mustsõstra tolmuga

Foto: Martin Dremljuga

2013. aastal toimus Presidendi vastuvõtt Tallinnas, "Estonias".

Andrei Shmakov, Restoran Ribe peakokk

  • Tursamaksa kornet riivmuna ja krõbeda sibulaga
  • Musta leiva ja heeringa terriin
  • Saaremaa hirveliha tartar kukeseene aioli ja sibulamoosiga

Lauri Tomingas, Tervise Catering peakokk

  • Soolasiig ja heeringamari praetud vutimuna ja krõbeda sepikuga
  • Kadakahõnguline soolatud maheveisefilee pohlakreemi ja kuusevõrsesiirupiga

Liis Animägi, Kehtna Kodumajanduskooli õpetaja

  • Mesine lambaliha salatikattes marineeritud kõrvitsaga
  • Õhuline rukkileivakorvike pardimunakreemi ja Tallinna vürtsikiluga

Taigo Sepik, Swissoteli vanemkokk

  • Kanepikorvike, küülikusubrillette, peeditarretis, peedikrõps, õunapüree, täister-suitsuräimeküpsetis, õrnsoolasilk, kuivatataud tint, koduõlu, rebu, maapirni-pulgakomm, hapukoor, siiamari

Heidi Pinnak, Restorani Egoist peakokk

  • Kana ballotine, porrulaugu, tuha ja spinatiga
  • Saaremaa põrsasink mustal leival, peterselli consomme tarrendiga
  • Maapirni-mousee musta leiva ja kuivatatud õunaga

Inga Paenurm, Vabariigi Presidendi Kantselei peakokk

  • Tallekael musta leiva ja kukeseene kattes mini-pattisoniga
  • Hõrk porgandipüree vahustatud smetana- ja punapeedikastmes
  • Kalamatsi kitsejuustukreem veisepulongi ja pohla-apelsinipipra aspiktiga

Stepan Jarts, Carmen Cateringi peakokk

  • Järlepa vutigalantiin pistaatsiapähkli ja pomerantsiga
  • Lamba-confit vürtsikas tomatikastmes
  • Vikerforell hapukapsasalatiga näkileival

Jaak Hiibus, Restorani Kaerajaan peakokk

  • Põrsasült rõikavahu ja rukkilille kroonlehtedega
  • Vürtsikilu mustal leival
  • Mahlakas loomaliha sinepi ja kaaviariga rõikaküpsisel

Kertu Lukas, Ööbiku Gastronoomiatalu kondiiter

  • Pardimuna-pannkoogid metsmaasika toormoosiga
  • Talukohupiimakook glaseeritud pohlaga
  • Šokolaadikook šokolaadi ja šokolaadiga

Merle Ehrbach, Hotell Olümpia peakondiiter

  • Kama macroon mustsõstratäidisega
  • Piimašokolaadi-astelpaju trühvel röstitud kaerahelvestega
  • Valge šokolaadi trühvel tikritäidisega
  • Kohupiima-jõhvika minikook

Erki Palo, House Gourmet catering

  • Madalal temperatuuril küpsetatud Eesti veise sisefilee forellimarjaga pekileival.
  • Põdralihapall põdrasambla, sibulahelveste ja kuusevõrsesiirupiga odraleival.

Hardi Nurmine, Kõue mõis, restoran Kaheksajalg

  • Küpsetatud kaalikas, juurseller ja peet ürdiõliga.
  • Mooritud lammas kikerherne-koriandrikreemiga.

Priit Toomits, Tallinna Teletorni restoran

  • Võis praetud kartul, soolatud heeringas, hapukoor ja punane sibul.
  • Punapeedi ja sidruniga soolatud forell toorjuustuga.
  • Põdralihasült kerge sinepiga ja mädarõikakreem.

Pavel Gurjanov, Aasta kokk 2013, restoran Cru

  • Suitsutatud lambakeel želees, hernegeel, leivakorvikene.
  • Marineeritud räim talvehõngulise vürtsiga, kurk ja leib.
  • Metsaseenesalat korvikeses.

Vladimir Upeniek, Aasta kokk 2012, Gloria restoran

  • Metsasea-rielette leivakorvikeses mustjuurevahuga.
  • Narva silmude tempura sibulaglasuuris.
  • Kartulipliinid tillimajoneesiga ja kopra-karjamõisa peediga.

Inga Paenurm, Vabariigi Presidendi Kantselei

  • Maksakreem musta leiva ja sinepiga.

Margo Paluoja, Aasta Noorkokk 2013, kohvik Fellin

  • Kanepitembi trühvel vürtsikilu, heeringamarja ja tilliga.
  • Siiakala tar-tar rukkijahu näkileival vutimuna ja tilliremulaadiga.

Rainer Veeroja, Event Gatering

  • Kitsejuustutrühvel jõhvikatolmu ja mee-rukkileivakrõpsuga.
  • Küülikmaksa ampsud röstitud puuviljaleival ahjuõuna pohlavahu ja nõgesepestoga.
  • Suitsuräime-mädarõikasalat marineeritud selleriga peedi-näkileiva taskus.

Urmas Ostrov, kohvik Supelsaksad

  • Pirukad

Elli Vendla, Olustvere teenindus- ja maamajanduskool

  • Šokolaadikoogike

Allew Magusameistrid

  • Trühvlid

Aleksandr Nikoškov, BBQ Cateringi peakokk, Jõhvi kontserdimaja kohvik Mozart ja TÜ Narva kolledži kohvik Muna

  • Peipsi kuumsuitsulatika pasteet Mozarti leiva ja forellimarjaga
  • Männiku talu kartulirull heeringa foršmaki ja Mozarti riivleivaga
  • Leivakorvike hernekreemi ja Sigwari kuumsuitsupeekoni rulliga
  • Virumaa metsjäneseliha trühvel peedimahla želeega

Jorma Riivald, Otepää restoran Mr Jakob

  • Sõstra suitsus küpsetatud Nuustaku notsu seasisefilee röstsibula võidega, põletatud mustal leival
  • Soolatud Peipsi koha kelmika peediga, saatjaks kodune maisisepik ja murulaugu-tilli kreem
  • Liivimaa lihaveise maksa trühvel, maheda kardemoni šokolaadi ja krõmpsuvate

Hannes Kalle, Event Cateringi peakokk

  • Röstitud vasikas kirsi glaze'ga spinati kreemil
  • Kuumsuitsu ahvena falafelid pohlamarmelaadi ja kurgi-mündi želeega
  • Kreemjas kitsejuustukook astelpajumoosiga

Rene Uusmees, restoran Mekk ja Konrad, peakokk

  • Konju mõisa talu kitsejuust estragoni ja krõbeda musta leivaga
  • Vinnutatud veiseliha mädarõika ja siiamarjaga mustal MEKK leival
  • Röstitud Narva silmud kartuli ja tahmase porrulauguga

Maren Rits, Sagadi Mõisa peakokk

  • Sigwardi pipradekooris veiseliha kohupiima-mädarõikavahu, peedimoosi ja Kaarli talu speltajahust tuuletaskuga
  • Eesti metssealihast terriin, mahekõrvitsa kreem, Lahemaa pihlakas konjakis
  • Ehe Viru pipraribi, Lääne-Virumaa põhjarannikul kasvanud karulaugu või, Pätsi seemneleib, roosa pärlsibul

Andrus Vaht, Chez Andre peakokk

  • Kamara rulaad borši želee, mädarõika ja rosinakaraskiga
  • Veisesaba, hõrk brüleekreem, must leib, ürdikreem
  • Suitsuräime kreem vahvlis, meremari
  • Mooni makroon, taliõuna püree

Vladislav Korpusov, Villa Mary

  • "Maa" maapirn ja trühvel
  • "Farm" suitsutatud part tomatiga
  • "Merest" soolasiig ja kurk

Heidi Park, Kondiiter.ee

  • Šokolaadi pulgakook Marjamaa talu mustasõstrakreemiga
  • Rukkileivamakaroon Kalamatsi kitsejuustukreemiga
  • Vigala toorjuustukook vaarikakastmega