Kaalulanguse soodustamiseks tuleks dieedist eemaldada halva kolesterooli (LDL) taset tõstvad rasvad, mis kujutavad ohtu südame-veresoonkonna tervisele, vahendab portaal AskelTerveyteen.

1. Avokaadod

Avokaadod on rasvased puuviljad. Keskmise suurusega avokaado sisaldab umbes 24 g õli ja ca 40% kiudaineid. Ainuüksi tänu nendele kahele tegurile on avokaado ideaalne koostisosa salatites ja smuutides ning seobib suurepäraselt röstsaia peale. Tänu kreemjale tekstuurile saab avokaadot kasutada ka salatikastmetes.

Toitumisspetsialistid soovitavad süüa pool avokaadot päevas.

2. Pekanipähklid

Pekanipähklid on rikkad oomega-3-rasvhapete poolest. Need lihtsustavad vere halva kolesterooli (LDL) alandamist ja parandavad ka vereringesüsteemi tervist.

Soovitatav on süüa väike annus pähkleid mitu korda nädalas. Kuna pähklid sisaldavad ka palju süsivesikuid, ei ole hea üle 5 pekanipähkli korraga tarbida. Valige need vahepalaks või magustoiduks ja lisage valku, et hoida glükoositase tasakaalus.

Pekanipähkleid ostes eelistage naturaalseid pähkleid, st röstimata ja soolamata. Selliselt tagate, et need ei sisalda üleliigses koguses soola ega muid koostisosi, mis võivad olla tervisele kahjulikud.

Lisage hakitud pekanipähkleid putrudele, salatitele, müslidele, puuvilja- ja juustukookidele.

3. Juust

Juustu ei peeta üldiselt rasvaseks toiduks ja seda hoolimata sellest, kas tegemist on, kas kerge või madala rasvasisaldusega juustuga.

Juustu söömine pole tervisele halb, kui valite kvaliteetsed juustud ja sööte neid mõõdukalt. Juustus on kaltsiumi, fosforit, seleeni ja B12-vitamiini.

Vältige juustu segamist teiste rasvaste koostisosadega, olgu nendeks siis salatikastmed, muud taimeõlid või praetud toidud. Tasakaalustatud annuse loomiseks võite juustu kombineerida teiste tervislike koostisosadega, näiteks köögiviljadega.

4. Rasvane kala

Sardiinid ja lõhe on head näited rasvastest kaladest. Nad on rikkad oomega-3-rasvhapete, kaltsiumi ja vitamiinide poolest. Lisaks on nad Vahemere dieedis väga levinud. Nende kalade praadimisel vältige rasva lisamist ja eelistage ahjus küpsetamist või aurutamist.

Rasva tarbimise tasakaalustamiseks lisage kalale köögivilju.

5. Taimeõlid

Lisage oma dieedile taimeõlid, näiteks oliiviõli, kookosõli ja teised hea kvaliteediga õlid.

Õlide erinevad füüsilised, keemilised ja toitainelised omadused muutuvad kuumutamisel. Mõnedes õlides tekivad kuumutamisel toksilised, kantserogeensed ühendid, seepärast on väga oluline teada, milliseid õlisid võib kuumutada, milliseid mitte.

Hea võimalus taimeõlide kasutamiseks on salatikastmed. 1-2 tl on hea kogus taimeõli.