Rasvased toidud, mida võib süüa igal ajal
Tavaliselt seostatakse kaalulangust ja südame-veresoonkonna probleemidele leevenduse saamist tervisliku dieediga, mis väldib üldiselt kõiki rasvaseid toite. Siiski on mõned rasvased toidud, mida peaks regulaarselt sööma.
Oluline on meeles pidada, et rasvad on üks osa toitainetest, mida keha vajab korralikuks funktsioneerimiseks.
Kaalulanguse soodustamiseks tuleks dieedist eemaldada halva kolesterooli (LDL) taset tõstvad rasvad, mis kujutavad ohtu südame-veresoonkonna tervisele, vahendab portaal AskelTerveyteen.
1. Avokaadod
Toitumisspetsialistid soovitavad süüa pool avokaadot päevas.
2. Pekanipähklid
Soovitatav on süüa väike annus pähkleid mitu korda nädalas. Kuna pähklid sisaldavad ka palju süsivesikuid, ei ole hea üle 5 pekanipähkli korraga tarbida. Valige need vahepalaks või magustoiduks ja lisage valku, et hoida glükoositase tasakaalus.
Pekanipähkleid ostes eelistage naturaalseid pähkleid, st röstimata ja soolamata. Selliselt tagate, et need ei sisalda üleliigses koguses soola ega muid koostisosi, mis võivad olla tervisele kahjulikud.
Lisage hakitud pekanipähkleid putrudele, salatitele, müslidele, puuvilja- ja juustukookidele.
3. Juust
Juustu ei peeta üldiselt rasvaseks toiduks ja seda hoolimata sellest, kas tegemist on, kas kerge või madala rasvasisaldusega juustuga.
Juustu söömine pole tervisele halb, kui valite kvaliteetsed juustud ja sööte neid mõõdukalt. Juustus on kaltsiumi, fosforit, seleeni ja B12-vitamiini.
Vältige juustu segamist teiste rasvaste koostisosadega, olgu nendeks siis salatikastmed, muud taimeõlid või praetud toidud. Tasakaalustatud annuse loomiseks võite juustu kombineerida teiste tervislike koostisosadega, näiteks köögiviljadega.
4. Rasvane kala
Sardiinid ja lõhe on head näited rasvastest kaladest. Nad on rikkad oomega-3-rasvhapete, kaltsiumi ja vitamiinide poolest. Lisaks on nad Vahemere dieedis väga levinud. Nende kalade praadimisel vältige rasva lisamist ja eelistage ahjus küpsetamist või aurutamist.
Rasva tarbimise tasakaalustamiseks lisage kalale köögivilju.
5. Taimeõlid
Lisage oma dieedile taimeõlid, näiteks oliiviõli, kookosõli ja teised hea kvaliteediga õlid.
Hea võimalus taimeõlide kasutamiseks on salatikastmed. 1-2 tl on hea kogus taimeõli.