Bocuse d’Or on prestiižseim kokakunstivõistlus maailmas, mis toimub üle aasta jaanuari lõpus Lyonis Prantsusmaal. Enne 2017. aasta lõppvõistlust läbivad osalevad kokad tavaliselt oma riigi sisesed võistlused ning seejärel kontinendivõistlused. Võistlus on saanud nime korraldaja ja asutaja, maailmakuulsa Prantsuse tippkoka Paul Bocuse järgi.

Võistluse alge peitub 1983. aastas kui Paul Bocuse korraldas Lyonis toimuval maailma suurimal gastronoomiamessil SIRHA võistluse, mis oli mõeldud olema professionaalidelt professionaalidele. 1987. aastast alates on aga võistlus toimunud üle aasta maailma parimate kokkade osavõtul. Võistluse muudab eriliseks see, et tegemist on avaliku kahepäevase tsükliga, mida kannab üle tele ning kuhu on kutsustud kaasa elama fännid. Esimesel võistlusel oli Mehhiko kokal kaasas oma bänd ning rahvarõivas laulvad toetajad.

Võistluse eelvoorud toimuvad osalejariikides kohapeal ning kontinendi parima valimiseks võistluspaiga asukoht varieerub aastast aastasse. MM ehk Bocuse d'Or lõppvõistlus toimub aga alati Paul Bocuse kodulinnas Lyonis.

Kõige edukam Bocuse d'Or riik on siiani olnud Prantsusmaa kokku 7 võiduga, teist kohta hoiab viie võiduga Norra. Võidurõõmu on saanud nautida veel Taani, Luksemburgi ja Rootsi esindajad.

Kes reedel võistlema asuvad?

Reedel võtavad raske teekonna jalge alla pääsemaks Bocuse d'Or lõppvõistlusele viis Eesti absoluutset tippu: Restoranist Cru Dmitri Fjodorov ja Pavel Gurjanov, restoranist Farm Dmitri Rooz, restoranist Piparmünt Vladimir Upeniek ja Taigo Lepik presidendi kantseleist.

Valikus on kolm meest kellel on taskus Eesti Aasta Koka tiitel, neist kaks on ka varem abikokana sellel suurel võistlusel osalenud. Võistluse võtab taas jalge alla ka mees, kes on juba korra Eestit selle võistlusel esindanud.

Mis tooraine on seekordse Bocuse d'Or menüüs?

Serveerida tuleb alati kaks toitu - liha ja kala. Nõuetes on kirjas, et kalaroog serveeritakse taldrikul ja liharoog serveeritakse unikaalselt kujundatud kandikul. Kalavalikus on laual forell ja sinimerekarbid, lihast aga vutt. Juurviljaks seller ja teised omal valikul liha ning kalaga sobivad toorained.

Kuidas toimub toitude hindamine?

Võistlusaeg on kokku 5 tundi 30 minutit, mille lõppedes tuleb serveerida etteantud toorainest kaks võistlustööd, mõlemat 14 inimesele. Kandidaat valib omal valikul toitude juurde juur- ja köögiviljad ning sobilikud kastmed. Kasutada tohib vaid eeltöötlemata produkte. Kandidaadiga võistleb koos commis ehk abikokk, kes ei tohi olla vanem kui 21-aastane.

Žürii hindab:
- Maitse 40 punkti
- Presentatsioon 20 punkti
- Kohaliku köögi eripära 20 punkti

Köögižürii hindab:
- Produktide säästlik kasutamine 10 punkti
- Erinevate meetodite valdamine 10 punkti

Eesti on peaaegu alati pääsenud lõppvõistlusele

Esimest korda kutsuti Eesti Bocuse d'Or'l osalema sellel maailma enim jälgitud kokandusvõistlusel 2008. aastal. 2009. aasta lõppvõistlusel sai Eesti 15. koha (Vladislav Djatšuk), kaks aastat hiljem me lõppvõistlusele ei jõudnud (Dmitri Rooz), 2013. aastal (Heidi Pinnak) ja 2015. aastal (Dmitri Haljukov) saavutasime aga 14. koha.

Bocuse d'Or Eesti president, kohaliku gastronoomia grand old man Dimitri Demjanov ütleb, et 1987. aastal toimus esimene Bocuse d‘Or, mis muutis maailma.

"Võistlesid toidumaailma suuremad lootused ja neid hindasid maailma gastronoomia tipud. Kokkade olümpiamängud olid sündinud. Täna valivad Paul Bocuse ideede edasiarendajad ja sõbrad üle maailma välja parimatest parimaid, et saata neid Lyoni kaitsma oma maa maitseid ja oskusi.
2008. aastal sai Eesti esimest korda kutse osaleda sellel erilisel võistlusel. Bocuse d'Or Europe voorus Norras saime tubli 7. koha, mis tagas finaalipääsu. Lyonis hoidis Eesti meeskond riigi lippu kõrgel ning hinnati maailma parimate seas 15. koha vääriliseks," lisab Demjanov.

Eelmisel võistlusel, selle aasta jaanuaris toimunud Bocuse d'Or'l, esindas Eestit restorani Cru peakokk Dmitri Hljukov, les saavutas 14. koha. Täpselt sama tulemuse saavutas 2013. aastal ka Eestit esindanud Heidi Pinnak.

„Kaks viimast aastat oled ainult Bocuse-i võistlusele mõelnud ning treenitud tunde ei tea kokku lüüagi,“ sõnas Haljukov.