Ehitatud üles kui rahvusköögi põhine kiireinela – rippuvad ekraanid toiduvalikuga, leti taga kiirelt roogi valmistavad kokad ja kodune, kuid minimalistlik ja tihe istumisplaan – püüab restoran tuua Tallinna midagi, mida siin ei ole veel olnud – killukest õiget Hiina kööki. Interjöör on modernne, kuid selge Hiina vibe’iga – kogu einela lage katvate suurte punaste laternate idee tuli restorani loojatel Chengdu tänavatel ja turgudel ringi liikudes. Seintel olevad hiiglaslikud teatrimaskid iseloomustavad aga Sichuani provintsi ning on vihjeline kujund ka einela nimele ja new face-ideele. Sellest kõiges pikemalt aga hiljem.

Kokk ja retseptid Hiinast

Ilma Hiina kokata ei saa pakkuda Hiina toitu. Ilma väga hea Hiina kokata ei saa aga pakkuda seda, mida serveeritakse uues hiinakas pealinna veerel tulevikulinnas. Selles seisneb enamike end Oriendi köögiks nimetavate einelate probleem Eestis – kokad tulevad peamiselt Indiast, Bangladeshist või Pakistanist.

NúFace’i peakokk Han Yang on seetõttu kohe parim Hiina kokk Eestis. Ta on pärit Chengdu linnast, mis asub oma toitude poolest väga tuntud Sichuani provintsis. Pärast Hiinas erinevates restoranides töötamist, tuli Han Yang 2012. aastal Eestisse ning asutas Stockmanni lähedale restorani Dao Hua, mis on tänaseks saanud ülipopulaarseks.

“Kõik meil serveeritavad toidud on 100% see, mida ma söön kodus, mida sööb minu pere, mida söövad inimesed Chengdus. Üheski oma retseptis ega roas ei ole ma vähendanud seda õiget Hiina maitset ega teinud neid eestipärasemaks,” selgitab peakokk ja lisab, et sooviks eestlaste puhul näha suuremat hoolivust ja rohkem teadmisi oma toidu osas.

“Hiinas on toit tihti elu ja surma küsimus. Chengdus söövad kõik kogu aeg. Seal on nii palju restorane ja välikohvikuid, et ei olegi võimalik olla muud moodi kui pidevalt toidu keskel. Hiina filosoofia järgi ongi toit see, mis teeb meid terveks või haigeks, rõõmsaks või kurvaks,” lisab kokk.

Nuudel nuudel või nägu nägu

Restorani nimi on aga peen mäng hiinakeelsete sõnadega. Hiina keeles tähendab sõna miàn korraga nii nägu, nuudlit kui ka nisujahu. Arvestades kui oluline on nuudel Hiina köögis, hiinlastele, riigi ajaloole ja kultuuri elus püsimisele, siis ei ole imestada, et sama sõna tähendab ka nii intiimset ja olulist kehaosa kui nägu. Nägu ja nuudel on ühenduses ning tähistavad usaldust – kui filosofeerida ja natukene fantaseerida, miks on need kaks hiinlasele olulist asja lingvistilises mõttes nii sarnased ehk markeeritud sama sõnaga. Nuudel ja nägu, ilma nendeta lihtsalt ei saa hakkama.

Restorani loojate ideeks oligi kasutada sama sõna järjest ning panna restoranile nimeks üsnagi eestipärane Nuudlinägu, ingliskeelne Noodle Face, hiinakeelne Miàn Miàn. Võitu sai aga kerge kahtlus poliitilise korrektsuse teemadel ning nii lühendati nimi NúFace’iks. Eesti üks kuulsamaid graafilisi disainereid Martin Lazarev seisab selle nimelühendi ja muutuse, aga ka restorani muu graafilise disaini taga.

Puhtad Hiina maitsed

Kui virvarr on eest ära klaaritud, siis keskendume nüüd maitsetele, roogadele ja söömisele.

Restorani tugevaim külg ilmneb selles, et menüüs on piltlikult öeldes vaid viis-kuus rooga: Hiina nuudlid, pelmeenid ehk dumpling’ud, mõni salat ja päevaroog. Nii nuudlite kui ka pelmeenide valikus leidub erisusi – veis, siga, kana, vege. Salatid erinevad samuti pisut, kuid üldjoontes keerleb kogu menüü vaid päevi keenud tihke ja ülisisuka puljongi ning neisse riputatud käsitöönuudlite ja -pelmeenide ümber. Lihad, juurviljad ja erineval viisil valmistatud munad – praemuna või kastmes keedetud muna – on vaid lisandid, millega saab roale erisusi anda. Fookus on nuudlitel, juba mainitud paberõhukese taignaga pelmeenidel ja leemel.

Hiina nuudliroog on selle Jaapani edasiarendusest ehk raamenist lihtsam, vähemate osistega ja jõulisem. Pikalt keenud puljong maitseb kui elueliksiir, millesse on peale maitsete keedetud ka unistused, lootused ja armastus. Käsitööna valminud pelmeenid omas leemes on kui magustoit, mis sulab suus ning täidab iga gastronoomse unistuse. Maitsed on paigas, need on ausad ja tulised.

Nuudlinägu on üks neist restoranidest, mille puhul saab öelda, et kui sa ei ole seal käinud, ei ole sind olemas ega saa sind tõsiselt võtta. Usaldage enda toitmine inimestele, kelle elu keerleb söömise ümber.

Soovitus: esimesel külastusel võtke menüüst keskmine nuudliroog endale sobiva lisandiga ja keskmised pelmeenid. Sellest piisab ka hiiglasele!