Kui teile meeldib kokata ja uute retseptidega katsetada, siis tärkav loodus ja roheliste vitamiinirikaste ampsude valmistamine pakub head võimalust mõtted töömuredelt eemale saada. Pange telefon kõrvale, jätke Instagrami ja Facebooki sirvimine ning sõnumite saatmine ja keskenduge oma lemmiktegevusele. Minge aeda või võtke ette üks jalutuskäik metsas. Vahetage kiirus ja digitaalsus vaikuse, looduse häälte ja värske õhu vastu välja. Kui teiega on metsas kaasas pere nooremad liikmed, siis neile on see heaks võimaluseks söödavate taimede kohta juurde õppida.

See on omamoodi juurte juurde tagasiminek, mille kohta annavad ainest arheoloogilised uurimused ja leiud, mis kinnitavad, et meie esivanemad kasutasid söödavaid metsataimi toiduvalmistamisel laialdaselt. Korilus toiduvalmistamise viisina, on eestlaste toidus püsinud läbi sajandite looduslikest tingimustest olenevalt, mõnel pool rohkem, teisel pool vähem. Toiduks koguti üldiselt marju ja pähkleid, kevaditi hapuoblikaid, naate, nõgest ja mitmesuguseid muid taimi, kirjutab Eesti üks esimesi etnograafe Aliise Moora raamatus "Eesti talurahva vanem toit".

Kevadisel ajal pakub loodus meile turgutust kase- ja vahtramahla, pungade, kasekäsna, karulauku, nõgese, kuusevõrsete, naadi, võilillede jms näol.

Taimede korjamisel on oluline jälgida, kust me seda teeme, sest paljud taimed koguvad ja talletavad reostusega loodusesse sattuvaid mürke.

Võtke koos perega ette metsast korvi või kotti tee leidnud taimedest toiduvalmistamine, see on hea viis igapäeva suhtlust värskendada. Kui meil on võimalus lõõgastuda ja tegeleda millegi loomingulise, lõbusa ja inspireerivaga, oleme võimelised tundma end vabamalt ja suhtlemisaltina. Toiduvalmistamine pakub suuresti seda kõike.

Kas armastate head toitu ja teile pakub rõõmu veeta nädalavahetus raamatuga? Praegusel ajal, kus reisimine on välistatud, saab seda edukalt teha toidust rääkivate raamatute abil. Reisige Vahemere äärde, nautige sealsesse toidukultuuri kuuluvaid parimaid palu, mis ehk karantiinipitseriga toidulaual on seni vähe esinenud.

Kiigake Prantsuse kööki, otsige abiks parimad retseptid ja kokaraamatud ning valmistage naudingut pakkuvaid palasid - sufleed, fondüüd, kuulsat Prantsuse ühepajarooga ratatouille´id või krõbeda koorega croissant´e ja seda tehes võite unistada, et eriolukord on läbi saanud, te viibite mõnes Prantsuse väikelinnas, inimesed on jälle välja tulnud ja te saate sisse astuda pagaripoodi ning lahkelt naeratades küsida: "Un croissant, s'il vous plait" (prantsuse keeles "Üks sarvesai, palun.")

Paljud söögikohad, mis sulgesid karantiiniajal uksed või jätsid ära saaliteeninduse, on nüüd tasapisi taastamas oma endist toimimist. Lemmikrestorani väliterrassil ilusa ilmaga lauda otsides võite meeldivalt avastada, et 2+2 reegliga on siin juba arvestatud. Menüüst lemmiktoitu valides saate kogeda häid ja meeldivaid maitseid ning tunnet, et kõik on peaaegu endine. Lisaks veel eriolukorra lõppmeisest tingitud ühiskondlik alateadlik ekstra rõõm ja viisakus.

Ilusat kevadpüha!

Jaga
Kommentaarid