Maitsev jõulupraad, mida külalistele pakkuda. Shutterstock
Tänu aeglasele küpsemisele saab liha nii pehme, et lausa sulab suus. Siidri-meeglasuur ja tähtaniis annavad lihale jõulust maitset ning passitavad selle suurepäraselt kokku hapukapsa ja ahjukartuliga.

Koostisosad:

  • Sea küljeliha (1-2-kilone tükk)
  • 2 tk Sibul (keskmise suurusega)
  • Sool (maitse järgi)
  • Pipar (maitse järgi)
  • 1 l Kuiva õunasiidrit
  • 5 sl Vedelat mett
  • 2 tk Rosmariinioks
  • Tüümianioks (4-5 tükki)
  • 1 tk Tähtaniis
  • Rõõska koort (kastmele)

1. Pane ahi 200 kraadi juurde kuumenema. Haki sibul, prae kuldkollaseks ja tõsta metallist vormi või ahjupotti. Eemalda seaküljelt kamar (pekk jäta alles), maitsesta soola ja pipraga ning prae kuumal pannil, pekiga pool esmalt, kuldpruuniks. Vala eemaldunud rasv ahjupotti ja tõsta selle peale pruunistunud liha.

2. Sega kausis siider ja mesi, maitsesta soola ja pipraga, vala lihale ning lisa rosmariin, tüümian ja tähtaniis. Kata pott kaane või fooliumiga kinni ning tõsta ahju keskossa 2,5-3 tunniks küpsema. Umbes iga poole tunni tagant võta liha ahjust välja ja määri pealt praeleemeks oleva siidri-meeglasuuriga.

3. Tõsta küpsenud liha vormist välja, enne lahtilõikamist lase sel puhata 10-15 minutit. Alles jäänud vedelikust saab maitsva kastme: kurna vedelik läbi sõela pannile, kuumuta tugeval tulel kastme paksenema hakkamiseni ja lõpuks lisa koort.