Elustiil ja keha põletikuline seisund

Terve inimese organismis valitseb vabade radikaalide ja antioksüdantide vahel tasakaal. Vabad radikaalid on molekulid, mis on väga reaktsioonivõimelised. Nad tekitavad reaktsioone, mille tulemusel tekib suur hulk uusi vabu radikaale. Vabad radikaalid muutuvad ohtlikuks, kui nende tasakaal on rikutud.

Vabad radikaalid esinevad meie kehas loomulikult, kuid nende hulka suurendavad oluliselt kokkupuude linna- ja muu saastega, ebatervislik toitumine, suitsetamine, alkoholi tarbimine, infektsioonid ja ravimid. Kui vabade radikaalide ja antioksüdantide vaheline tasakaal kehas on paigast ära, siis ohustab inimest haigestumine erinevatesse haigustesse, kirjutab Katri Merisalu Rimi blogis.

Harjumuste muutmine aitab kaasa keha põletikuliste protsesside kõrvaldamisele. Kaasake oma dieeti põletikuvastased toidud ja märkate muutust!

KASUTEGURID

  • Ingver sisaldab gingerooli, ühendit, millel on võimas ravitoime. Sel põhjusel kasutatakse ingverit väga sagedasti gripi ja külmetushaiguste raviks jne.
  • Datlid sisaldavad palju kaaliumi, mis aitab ennetada insulti ja toetab närvisüsteemi ning soolestiku mikrofloorat ja seal tegutsevaid häid baktereid.
  • Probiootilised toidud, nagu jogurt, värske hapukapsas, jt. võivad soolestiku taasasustada heade bakteritega.
  • Põletikuvastases dieedis on olulised ka prebiootikumid – aineid, mis aitavad probiootikume toita. Näiteks prebiootikume sisaldavad banaanid, kaerahelbed ja kaunviljad.


Loe lisaks: