Foto: Shutterstock
Te ei pruugi alati olla salati söömise meeleolus, eriti just hommikuti ja siinkohal on roheline smuuti maitsev ning hõlpsasti neelatav alternatiiv, mis tagab, et tarbite palju looduslikult esinevaid vitamiine, mineraale ja antioksüdante. Rohelised smuutid on suurepärane võimalus keha õige toimimise edendamiseks!

Kuidas valmistada rohelist smuutit?

Tervisliku ja maitsva rohelise smuuti retseptis on rohkelt rohelisi lehtköögivilju koos mõnede puuviljade, tervislike rasvade ja valguga. See on roheline põhivalem, mida saate vastavalt enda maitseelistustele kohandada!

Roheliste smuutide rikastamiseks toitainete, vitamiinide ja maitsetega lisage neile:

1. Toidulisandeid

Foto: Shutterstock
Maca - viljakuse ja hormoonide tasakaalu suurendamiseks.

Chia seemned - sisaldavad palju kiudaineid, valku ja südamesõbralikke oomega-3-rasvhappeid.

Jahvatatud linaseemned - on ühed kõige kontsentreeritumad asendamatute oomega-3 rasvhapete allikad.

Õietolm - suurendab immuunsust.

Acai pulber - sisaldab rohkelt antioksüdante ja väärtuslikke omega rasvhappeid.

2. Vürtse

Foto: Shutterstock
Lisage smuutidele häid maitsekombinatsioone, näiteks kakao + kaneel + Cayenne´i pipar.

Proovige: kakaopulber, ingver, kurkum, Cayenne´i pipar, sidruni- või laimikoor.

3. Tervislikud rasvad (1–2 spl).

Foto: Shutterstock
Pidage meeles: kui teie valguallikas (nt pähklivõi) või vedelik (nt kookospiim) pakuvad juba kopsakat osa rasva, ei pea te lisarasva kasutama!

Proovige neid: kookosõli, avokaado, jahvatatud linaseemned.

NB! Lisaks sellele, et avokaado maitseb hea ja sisaldab väärtuslikke rasvhappeid, on nende ph 8,0, mis neutraliseerib happelisi toite kõhus.

4. Puuviljad ja marjad: 150-200 g

! OK Liisa Puusepp
Puuviljad lisavad smuutile lisaks magususele ka antioksüdante. Külmutatud puuviljad annavad smuutile tekstuuri.

Proovige: mustikad, maasikad, murakad, kirsid, pirnid, mango, õun, ananass ja virsik.

5. Vedelik: 200-250 ml

Foto: Shutterstock
Proovige: kookosvesi, taimsed piimad, jogurt, vesi

Kookosvees on vähe kaloreid ja rasva, kuid rohkesti väärtuslikke mineraale, näiteks kaaliumit.

Rohelised smuutid aitavad puhastada keha jääkainetest ja toksiinidest

Rohelised köögiviljad sisaldavad klorofülli, mis võimaldab vere hapnikutaset tõsta. Rohelised smuutid aitavad tugevdada immuunsussüsteemi ja muuta vere pH-d aluselisemaks. Kõrge klorofülli sisaldusega toiduained on tugeva aluselise toimega, eriti spirulina, klorella ja idandatud terad.

RETSEPTID

Foto: Shutterstock
1. Roheline smuuti 4-5 koostisosast

200 ml mandli või kaerapiima

1 suur banaan

30 g värsket spinatit

2 sl kaerahelbeid

1-2 Medjool datlit (valikuline)

Pane kõik koostisosad kannmikserisse loetletud järjekorras ja töötle ühtlaseks seguks.

2. Roheline smuuti värske spinati ja puuviljadega

120 ml taimset piima

170 g rohelisi viinamarju

85 g ananssitükke

½ banaani

60 g spinatit

70 g jääkuubikuid

Pane kõik koostisosad kannmikserisse loetletud järjekorras ja kinnita kaas.

Lülita masin sisse ja suurenda kiirust aegamööda maksimumi peale.

Töötle segu kuni soovitud konsistentsi saavutamiseni. Serveeri kohe.

3. Roheline smuuti ananassi, mango ja spinatiga

200 ml kookosvett

30 g värsket spinatit

150 g ananassitükke

150 g mangoviile

1 väike banaan

Pane kõik koostisosad kannmikserisse loetletud järjekorras ja töötle ühtlaseks seguks.

Võite alati oma lemmiksmuutile lisada peotäie lehtköögivilju!