Ristallergia ilminguks on see, kui õietolmuallergiaga inimesed ei saa süüa näiteks pähkleid, õunu, viinamarju, kiivit, porgandeid, paprikat, tomatit, sellerit, mandleid, kasemahla ega maitsetaimi (kaneel, köömned, piprad, sinep, ingver, kurkum, koriander). Probleeme võib tulla ka igapäevase kartuliga. Nende söömisel tekib sügelus huultel ja suus, köhatamine, vesine nohu või lööve nahal. Õitsemise ajal raskendab nende toitude söömine kindlasti ka põhihaigust.

Kartuli koorimisel võib tekkida näiteks lööve kätele, peamiselt sellega kontaktis olnud kohtadele ning pisaravool silmadest. Suvine porgand ja varajane kartul põhjustavad kergemini allergiat kui vanad juurviljad talvel. Õunasort “Gloster” annab vähem allergiat kui “Granny Smith” või “Golden Delicious”. Keetmisel ja külmutamisel juurviljade allergeensus väheneb, kuid pähklite ja selleri allergeensus ei vähene ega kao.

Et leivatoodetele lisatakse sageli erinevaid seemneid, on oluline arvestada, et kaseallergikud võivad olla ülitundlikud päevalille-, lina-, seesami- ja mooniseemnete suhtes, kirjutab Eesti Allergialiit.

Tähtsamad õietolmud ja nendega reageerida võivad taimsed toiduained:

Kask

Kase õietolmu suhtes allergilistel inimestel võivad sarnased sümptomid tekkida näiteks õuntest, kiividest, toorest porgandist ja kartulist, sellerist ja sarapuupähklitest. Sümptomeid võivad põhjustada ka virsikud, kirsid, pirnid ja nektariinid, samuti tomatid ja paprika.

Hein

Heinaallergia sümptomeid võivad põhjustada ka mitmed teraviljad - nisu, rukis, kaer ja riis. Sümptomeid võivad esile kutsuda ka herned, melon, maapähkel ja tomat.

Puju

Pujuallergiale sarnaseid sümptomeid võivad anda petersell, pastinaak, seller, küüslauk, toored porgandid ja mesi, aga ka vürtsikas aniis, koriander ja köömned.

Tavaliselt ei põhjusta allergiaga seotud probleeme mitte kõik eelnimetatud toiduained, vaid üksnes mõni neist. Kui mingi toidu söömine tekitab vaevusi, on menüüs muudatuste tegemine siiski vajalik. Toorete puu- ja köögiviljade allergeensust vähendab nende termiline töötlemine (keetmine, küpsetamine, külmutamine ja kuivatamine).