Sardiinide söömise eelised tervisele:

1. Lihaste tervis

Sardiinid sisaldavad märkimisväärses koguses kõrge bioloogilise väärtusega valke. Teisisõnu, need sisaldavad kõiki asendamatuid aminohappeid ja on kergesti seeditavad.

Ajakirjas Nutrition Research avaldatud uuringu kohaselt on valk lihaste atroofiaga seotud haiguste progresseerumise vältimiseks oluline toitaine. Seepärast soovitatakse istuva eluviisiga täiskasvanutel süüa päevas vähemalt 1,2 grammi valku kehakaalu kilogrammi kohta, kuna see aitab vähendada kehva tervisega seotud rasvkoe ammendumise ohtu.

Kuid valgud pole ainsad sardiinides sisalduvad toitained, mis võivad lihaste tööd parandada; need sisaldavad ka oomega-3-rasvhappeid. On tõestatud, et need rasvhapped säilitavad rasvkoe tervist, ennetades düsfunktsiooni ja katabolismi.

2. Terved luud

Menopausijärgsete naiste üks levinumaid haigusi on osteoporoos. See haigus põhjustab luutiheduse järkjärgulist vähenemist, mis suurendab luumurdude riski ja halvendab inimese elukvaliteeti.

Selle haiguse alguse ohu vältimiseks on väga oluline regulaarselt kaltsiumi süüa. Hea uudis on see, et sardiinid (eriti nende luud) on eriti rikkad selle mineraali poolest. Maturitas avaldatud uuringu kohaselt vähendab regulaarne kaltsiumi tarbimine täiskasvanud naiste osteoporoosi esinemissagedust.

Veenduge, et söödavad sardiinide luud oleksid väikesed. Selgroog tuleks ära visata, kuna see võib põhjustada lämbumisohtu.

3. Südame-veresoonkonna tervis

Oleme juba maininud, et sardiinid sisaldavad küllastumata rasvhappeid. On leitud, et nende rasvhapete tarbimine on tugevalt seotud südame-veresoonkonna haiguste vähenenud riskiga. Sel põhjusel on soovitatav lisada rasvaseid kalu toidukordadesse vähemalt kaks korda nädalas.

Lisaks sellele on sardiinidel üks oluline eelis paljude suuremate rasvaste kalade ees: need sisaldavad vähe või üldse mitte raskmetalle. Seetõttu ei ole kaalukat põhjust piirata või täielikult vältida nende tarbimist tundlikel inimestel, näiteks rasedatel.

Põhjused, miks võiks sardiinid oma menüüsse lisada:

  • Sardiinid sisaldavad tervisele kasulikke toitaineid.
  • Sardiinides on vähe raskmetalle, mistõttu võib nende tarbimist soovitada ka erijuhtudel, näiteks raseduse ajal.
  • Sardiinidel oma suurepärase toitainesisalduse tõttu palju kasu tervisele. Need võiksid olla dieedis regulaarselt. Ja kuna need on nii väikesed, pole oht raskemetallide suureks tarbimiseks.
  • Sardiinide söömine on sportlaste jaoks hädavajalik, kuna need aitavad säilitada luumassi.
  • Oluline on vältida sardiinide pannil praadimist, kuna lipiidide kokkupuude kõrge temperatuuriga suurendab tervisele kahjulike transrasvade moodustumise ohtu.
  • Sardiinid tuleks alati küpsetada madalal temperatuuril, ahjus või grillil. Neid saab osta ka konservina.