Kook nimega placenta on väga sarnane tänapäevase juustukoogiga. Koogi põhi valmistati eraldi ette ning sellele lisati täidis. Jahust ja veest valmistati taigen, mis rulliti väga õhukesteks kihtideks. Taigna kihtide vahele määriti juustu, see küpsetati ning valmis koogile kallati külluslikult mett ning kaunistati loorberilehtedega. Placenta väljanägemine oli üsna sarnane Vahemeremaade maiuse baklava'ga.

Roomlased olid agarad kreeklaste leiutisi enda omaks pidama ja üle Euroopa levitama, erandiks ei olnud ka juustukoogi retsept, mis jõudis Euroopasse umbes 1000. aastal pKr. Sajandeid hiljem rändas see immigrantide toel ka Ameerikasse, kus koogi levikule aitas kaasa William Lawrence, kes 1872. aastal proovis järele teha Normandiast pärit Prantsuse juustu Neufchâtel'i. Ta lisas sellele koort, vähendades sedasi originaali rasvasisaldust ja tõstes niiskussisaldust ning lõi sedasi kuulsa Ameerika toorjuustubrändi.

Tee ise antiikkooki!

Libum juustukook

Antiik-Kreeka retsept: 2 naela toorjuustu peenestada uhmris hoolikalt, seejärel lisada 1 nael leivajahu ning segada see juustuga läbi. Lisada üks muna ja segada kõik segamini. Teha tainast päts, panna alusele ning küpsetada aeglaselt valmimiseni.

Tänapäevane versioon sellest koogist võiks olla järgmine:

1 tass jahu
u 250 g toorjuustu
1 lahtiklopitud muna
Loorberilehed
½ klaasi mett

Sõelu jahu kaussi. Klopi toorjuust pehmeks ning sega jahu ja lahtiklopitud munaga. Jaga tainas neljaks. Vooli kakukesed ning pane võiga määritud küpsetusnõusse. Kakukese all aseta loorberileht. Kuumuta ahi 220 kraadini. Kata kook metallkausi või kuumuskindla klaas- või keraamilise kaanega ja küpseta 35-40 minutit, kuni kook on kuldne. Kuumuta mesi ning kalla see valmis koogile. Lase meel imenduda. Enne serveerimist peaks kook seisma u 30 minutit.

Allikad: whatscookingamerica.net, farmi.ee