Foto: Shutterstock
Atla Mõisa viinaköök, Eesti Sommeljede Assotsatsioon, Ööbiku Gastronoomiatalu ja portaal „ Eesti Maitsed“ korraldasid koostöös esmaskordselt Eestis käsitöönapsude konkursi. Parimad kuulutati välja 6. juunil Atla Mõisas. Tunnustused jagas kätte maaeluminister Arvo Aller.

Konkursile registreerus 17 tootjat kokku 38 napsuga, viies erinevas kategoorias. Kõige suurema osalejate arvuga puskarijookide ja destillaatide seas kuulutati võitjad välja kahes klassis. Klassikalised joogid: 1. A le Coq Hop Schnaps. 2. Aru mõisa Õuna Hing. 3. Põhjaka mõisa Ploom. Maitsetega rikastatud joogid: 1. Olde Hansa Goldgrüger. 2. Olde Hansa Köömnenaps. 3. Mamm&Frukt Destillaat ingveriga.

Eestile juba rahvusvaheliselt palju tunnustust toonud kangete käsitööjookidejookide - džinnide - seas selgitati võitjad samuti kahes klassis. Klassikaliste džinnide esikolmik: 1. Mohn Poppy Gin. 2. Junimperium Blended Dry Gin. 3. Crafters London Dry Gin. Maitsetega rikastatud džinnid: 1. Tohi Dry Gin Cloudberry Mist. 2. Crafters Aromatic Flower Gin. 3. Juniperium Rhubarb Edition Gin.

Liköörid üllatasid žüriid väga kõrge tasemega ja kogusid kohtunikelt kõige enam punkte. Kolm paremat: 1. Allikukivi Veinimõisa ebaküdoonialiköör Pauliine. 2. Allikukivi Veinimõisa mustsõstraliköör Margaret. 3. Järiste Veinitalu Mustsõstraliköör.

Brändide ja brändilaatsete jookide seas oli esimene Peninuki Upsakas. Žürii märkis ära ka handsade kategooria ainsa võistleja Moe Handsa.

Kolm kõige paremat pakendit ja saamislugu olid: 1. Mohn Poppy Gin'il. 2. Crafter’s Aromatic Flower Gin'il. 3. Aru mõisa Õuna Hingel.

Maaeluminister Arvo Aller leidis, et käsitööjookide valmistamine on juba kujunenud enamaks lihtsast ametist. See on elulaad. Joogimeistrite entusiasm kutsub kaasa ja viib edasi. Väiketootmine ei ole üldsegi mitte väike mitmes mõttes. Väärindatakse põllumajandussaaduseid, inimestele on pakkuda tööd ja laekuvad maksud. Möödunud aastal eksporditi erinevaid jooke Eestist mujale 60 miljoni euro eest.

Konkursi žürii esimees, Ööbiku Gastronoomiatalu peremees Ants Uustalu rääkis, et õlu ja kange alkohol on olnud eestlaste pidulaual läbi aegade. Ise restoranipidajana otsib ta pidevalt uusi maitseid. Konkurss aitas leida jooke, mille olemasolust varem aimugi ei olnud ning neid kõiki omavahel võrrelda.

Konkursi peakohtunik, sommeljee Aivar Vipper: “ Võistlusele laekus üllatavalt palju jooke väga erinevatest toorainetest. Meie traditsioonilised kodused liköörid on jõudnud täiesti uuele tasemele. Džinnid võidavad järjest rahvusvahelisi auhindu. Eestis käsitöönapsude tase osutus kohe esimesel aastal väga kõrgeks kõikides kategooriates.”