Toitumisspetsialistide sõnul saab sidrunivee joomisest kõige rohkem kasu siis, kui seda juua soojalt, lisades vähemalt ½ viilutatud sidrunit koos koorega. Sidrunikoor sisaldab väärtuslikke polüfenoole, mis on antioksüdandid ja võivad aidata kaasa kaalulangusele. Sidruniviilude lisamine sooja vette aitab ekstraheerida rohkem polüfenoole kui külm vesi seda suudab.

Millised on sidrunivee igapäevase joomise potentsiaalsed eelised?

Neid on palju ja mõned on väärt, et saada omaette harjumuseks, kuid leidub ka müüte.


1. Sidrunivee joomine annab värske hingeõhu

Kui närimiskummi tarvitamine tundub teie jaoks tülikas, siis siinkohal aitab sidrunivesi. Sidruni tsitruseline lõhn on võimeline lõhnu neutraliseerima, olgu see siis lahtilõigatult köögikapil või hoopis suus.

2. Sidrunivee joomine aitab hoida nahka noorena

Iga päev sidrunivee joomine aitab kaasa naha niisutamisele. Niisutatud nahk näeb välja siledam ja pingul ning seetõttu ei paista nahal olevad kortsud välja. Kui olete hüdreeritud, on teie kehal suurem võimalus toksiine higi kaudu väljutada. C-vitamiinil on oluline roll kollageeni ja elastiini tootmisel nahas, tänu millele on nahk elastsem ning toonuses.

Sidrunivee joomine aitab stressi leevendada ja lisaks aitab sidrunis sisalduv kaalium vererõhku reguleerida.

C-vitamiin on võimas antioksüdant, mis suudab kahjulikke vabu radikaale neutraliseerida enne, kui nad kahjustavad rakke. Organismis toimub pidev keemiliste reaktsioonide kulg, kus muu hulgas tekivad nn vabad radikaalid väliste keskkonnategurite (UV-kiirgus, õhusaaste) mõjul või organismi ainevahetuse tagajärjel.

Vabade radikaalide kahjustus kasvab ühekülgse toitumisega või liigsöömisega, suitsetamise või alkoholi tarbimisega, samuti vananedes ja haiguste tagajärjel. Põhiline kahju nahal väljendub selle enneaegses vananemises. Uuringud viitavad, et kõrge C-vitamiini sisaldav dieet vähendab kortsude teket.

Sidrunivee joomine iga päev aitab kaasa naha niisutamisele.

C-vitamiin abistab antioksüdandina südant ning takistab veresoonte ummistuste teket. Samuti aitab C-vitamiin säilitada kollageeni moodustumist veresoontes ja hoida veresoonte elastsust. C-vitamiin aitab alandada kõrget vererõhku ning ära hoida paljude haiguste teket.

3. C-vitamiin ja kehakaalu langetamine

Sidrunivesi ei ole imerelv kehakaalu langetamiseks ja kindlasti tuleb üleliigsete kilodega võitlemisel kasutada teisi meetodeid. Siiski on andmeid, et need inimesed, kes joovad sidurunivett, kipuvad kehakilode langetamisega kergemini hakkama saama. Arvatavasti on põhjuseks see, et sidrunivee joomine aitab toidukordade vahel tunda täiskõhutunnet.

4. C-vitamiin tagab hea tuju

Sidruni meeldiv lõhn mitte ainult ei neutraliseeri halba lõhna, vaid aitab ka vähendada stressi ja hoida teid rahulikuna. Seetõttu on sidruniõli aroomiteraapias tavaline koostisosa. Sidrunivee joomine aitab stressi leevendada ja lisaks aitab sidrunis sisalduv kaalium vererõhku reguleerida. Kõrge vererõhk on omakorda tugevalt stressiga seotud. Kui joote sidrunivett soojalt, kogete täiendavat rahustavat efekti.

5. Sidrunhape aitab vältida neerukive

Isegi kui teil pole kunagi neerukive olnud, olete arvatavasti teadlik, kui piinavad need võivad olla. Enamik neerukive on põhiliselt kaltsiumiladestused ja te võite selle moodustumise riski vähendada, kui lisate dieedile rohkem sidrunhapet.

Sidrun on tsitrusvili, mis sisaldab palju sidrunhapet. Tegelikult sisaldab vaid ½ tassi sidrunimahla seda sama palju kui neerukivide jaoks välja kirjutatud ravimid. Hüdreerunud olemine on ka neerude tervise oluline osa, nii et igapäevane sidrunivesi võib olla neerukivide puhul ennetav meede.

6. C-vitamiini kasutamine on hea ka põie ja kuseteede elundkonnale

Üks võimalus kuseteede- ja põie infektsioonide esinemise minimeerimiseks on hoida uriin aluseline. Kuigi sidrunid on happelised, tekitavad sidrunhape seedimisel leeliselised kõrvalomadused.

Igapäevane sidrunivee joomine aitab säilitada leeliselist pH taset kuseteedes. See ei mõjuta siiski teie vereringe pH-d. Teie neerud teevad seda tööd ja dieet pole protsessiga seotud.

Allikas: Fitness Engage