Kuidas bakterid toitu satuvad ja mida peaks salmonella kohta teadma?

Salmonelloos on kõige sagedamini esinev bakteriaalne toidumürgitus. Selle tekitajaks on Salmonella bakter, millel on erinevatel andmetel üle 2500 serotüübi. Kõige sagedamini põhjustab haigestumist serotüüp Salmonella enteritidis.

Enamik salmonelloosidest põhjustab seedetrakti infektsioone. Haigustekitajad levivad tavaliselt saastunud toidu ja ristsaastumise teel, mil toores looma- või linnuliha puutub töötlemise käigus kokku valmistoiduga, näiteks salatiga, puu- ja köögiviljadega.

Nakatunud toitu süües satuvad bakterid seedetrakti ja põhjustavad tüüpilisi sümptomeid. Bakterite arenemist soodustab soe ilm – kõrge temperatuur loob bakterite paljunemiseks soodsad tingimused.

Kuidas salmonellasse nakatumist vältida?

Salmonella põhjustatud toidumürgituse vältimiseks peaksite järgima mõnda reeglit, eriti kõrgete soojakraadide korral. Poest või turult ostetud toit võib sooja ilmaga koduteel rikneda.

See kehtib eriti toore liha või toore kala, munade, piima ja muude temperatuuritundlike toodete kohta. Pikema transpordiaja puhul peaks neid toiduaineid eriti suvel alati jahedasse (külmakott või kast) paigutama, see vähendab bakterite paljunemist. Vältida tuleks toidu seismist soojas. Toatemperatuuril ei tohiks toorest muna ja või liha sisaldavat toitu ( nt tiramisu, besee, tartar) hoida. Eelnimetatud toidud on mõeldud koheseks tarbimiseks pärast valmistamist.

Kui soovite olla kindel, et toit poleks salmonellabakteriga nakatunud, tuleb seda korralikult kuumutada.

Jälgige aegumistähtaega

Vaadake toidu aegumistähtaega, kiiresti riknevate toodete puhul (liha, kala- ja piimatooted, salatid) tasub olla eriti tähelepanelik ning vaadata hoolikalt, mida ütleb "kõlblik kuni". Eelnimetatud toodetel on nende koostise tõttu soodne keskkond riknemist põhjustavate mikroorganismide kasvuks ja paljunemiseks.

Erinev on olukord toitudega, millel on "parim enne" tähtaeg, mille jooksul toidu valmistaja või pakendaja tagab säilitamistingimuste järgimise korral toidu nõuetekohasuse. Tähtaja kättejõudmisel on kaupa lubatud tarbijale pakkuda ja müüa juhul, kui see on ohutu elule, tervisele ning tarbijat on teavitatud kauba puudusest.

Veenduge, et tooted ei lõhnaks veidralt ega oleks hallitanud. Näites kummis kaaned on ohumärk!

Järgige köögihügieeni nõudeid

Kuna soojal ajal paljunevad pisikud kiiremini, on köögihügieen eriti oluline. Toorete loomsete saaduste (nt muna, kala või liha) jaoks kasutage eraldi lõikelaudu, kausse ja nuge. See hoiab ära võimalike patogeenide leviku muudesse toortoitudesse nagu salat või köögivili.

Pärast kokkupuudet toorete munade, liha või kalaga, peab puhastama mitte ainult käed, vaid ka tööpinna.

Veel üks näpunäide: võimaluse korral sulatage külmutatud toit külmkapis, mitte toatemperatuuril. Koguge sulamisvesi kokku ja visake ära, kuna see võib olla saastunud mikroorganismidega. Põhireegel on järgmine: ärge külmutage sulatatud toitu uuesti.

Kuumutage toitu piisavalt

Salmonella on toidul märkamatu ega muuda toidu lõhna ja maitset. Külmutamine ei hävita salmonellat, küll aga kuumutamine üle 74 °C hävitab bakteri. Sööge keedetud toitu nii kiiresti kui võimalik ja ärge hoiustage seda soojal temperatuuril, kuna patogeenid võivad kiiresti paljuneda.

Huvitavad faktid ...

Kala

Ostke kindlasti ainult värsket kala. Tunnete selle ära punaste lõpuste, läikiva naha, neutraalse lõhna ja selgete silmade järgi. Edasimüüjalt pärit kala ei peaks olema mitte ainult jääl, vaid ka sellega kaetud. Poodlemisel pange kala otse jahedamasse kotti ja transportige kohe koju.

Toores kala saab hoida külmkapis temperatuuril neli kraadi umbes üks päev. Keedetud või suitsutatud kala hoitakse külmikus umbes kaks päeva. Keetke värsket kala, kuni seda saab kahvliga hõlpsalt lõigata.

Liha

Värske liha rikneb suhteliselt lihtsalt ja seetõttu tuleb seda eriti hoolikalt hoiustada. Pakendamata hakkliha tuleks tarvitada samal päeval. Hoidke toores ja ettevalmistatud liha alati jahedas kohas.

Kui liha jääb tooreks, ei hävine seal asuvad patogeenid! Imikud, rasedad naised, eakad ja nõrgenenud immuunsusega inimesed peaksid vältima toorest hakkliha ja tooreid lihatooteid.

Munad

Munade või munatoodete põhjaliku kuumutamisega saab vältida suurt osa Salmonella nakkustest. Toore muna sisaldavate toodete (nt tiramisu ja majonees ) korral kasutage kindlasti värskeid mune ja sööge toitu kohe. Isegi hea jahutamise korral tuleks näiteks tiramisut hoiustada vaid paar tundi. Ärge jätke toitu kõrgel temperatuuril lauale.

Kui olete toiduvalmistamise ajal kanamune puutunud, peske käsi hoolikalt. Puhastage ka toore munaga kokku puutunud söögiriistad ja hoidke mune ning munatoite muudest toiduainetest eraldi.