Soovitused tervisliku kohvitarbimise saavutamiseks
Kohv on jook, mida juuakse laialdaselt kogu maailmas ja lisaks on see suurepärane antioksüdantide ning oluliste mineraalide allikas. Kohvis oleva kofeiini ergutava toime tõttu peame aga selle tarbimist reguleerima nii oma füüsiliste kui ka psühholoogiliste vajaduste järgi. Näpunäiteid, mis aitavad teil kohvi tarbimise siduda tervisliku toitumisega, vahendab portaal AskelTerveyteen.com.
Kohvi mõju
Kohv on jook, millele on antud palju eeliseid ja omadusi. Kõige olulisemad neist on:
1. See aitab vähendada II tüüpi diabeedi riski
Kohvi tarbimist on seostatud mõnede haiguste, näiteks diabeedi ja maksakahjustuste ennetamisega.
Tavalistel kohvijoojatel võib II tüübi diabeet areneda kuni 25–40 protsenti vähem. Kohvi tarbimine suurendab teatud plasmavalkude taset, mis omakorda vastutab meessuguhormooni testosterooni ja naissuguhormooni östrogeeni aktiivsuse reguleerimise eest, mis uuringute kohaselt võib aidata vältida II tüüpi diabeedi teke .
2. See aitab vähendada mõnede maksahaiguste riski
Kohvi on seostatud muu hulgas maksatsirroosi ennetamisega. Maksatsirroosi korral on tegemist maksarakkude kärbumise ning sidekoelise asendumisega. Tsirroosi kõige sagedasemad põhjused on alkoholi liigtarbimine ja B-hepatiit. Lisaks võib maksatsirroosi põhjuseks olla rasvumine ja mõned autoimmuunhaigused. Mõned selle valdkonna uuringud on näidanud, et ka kohv võib aidata vähendada maksavähi riski kuni 40 protsenti.
3. Kohvi tarbimise eelised: antioksüdantide panus
Kohv sisaldab palju keha jaoks olulisi toitaineid. Nendest saame esile tuua eelkõige B-rühma vitamiine, nagu niatsiin, riboflaviin ja pantoteenhape, mis on muuhulgas olulised vitamiinid ka meie närvisüsteemi ja lihaste korralikuks toimimiseks. Lisaks sisaldab kohv mineraale nagu kaalium, mangaan ja magneesium; need on omakorda elutähtsad mineraalid, mis aitavad toetada keha biokeemilisi protsesse.
4. See stimuleerib kesknärvisüsteemi aktiivsust
Kohvitarbimise stimuleeriv mõju on hästi tuntud. Kohvi tarbitakse laialdaselt näiteks üliõpilaste seas selle stimuleeriva mõju tõttu ajutegevusele.
Kofeiin on maailmas enim kasutatav stimulant. Selle tarbimine suurendab teadaolevalt dopamiini ja norepinefriini taset, mis omakorda kiirendab aju tööd. Aju aktiivsuse kiirenedes muutuvad meie energiatasemed, reaktsiooniajad ja kognitiivsed funktsioonid tõhusamaks.
Kuid kohvil on ka arvukalt kõrvaltoimeid, kuna selle tarbimine võib põhjustada kõrvetisi, maohaavandeid, suurenenud ärevust ja kõrget vererõhku ning mõnel juhul võib see põhjustada ka unetust ja muid unehäireid.
Seetõttu pole selle tarbimine mõnel juhul soovitatav, mida käsitleme üksikasjalikumalt järgmises osas.
Näpunäiteid tervisliku kohvitarbimise saavutamiseks
Vastutustundliku kohvitarbimise saavutamiseks peame arvestama järgmisega:
Riskigrupid
- Uneprobleemide või ärevushäirega inimestele ei soovitata kohvi tarbimist üldse.
- Mõned kõige olulisemad kohvi tarbimise riskid on unetus ja närvilisus, mistõttu tuleks selle tarbimist jälgida.
Riskirühmadel tuleks teatud tüüpi füüsiliste või psühholoogiliste häirete tõttu kofeiini soovitatud päevaannusega arvestada või mõnel juhul isegi selle täielikult dieedist kõrvaldada.
Kui teil on mõni järgmistest seisunditest või kui teil on mõni järgmistest omadustest, on soovitatav kõigepealt pöörduda tervishoiutöötaja poole, et teada saada, kas teie puhul on soovitatav kohvi tarbimine.
Rasedus või imetamine: kofeiin võib kanduda emalt lapsele, mis omakorda mõjutab lapse arengut negatiivselt, kuna kofeiin põhjustab ärevust.
Aneemia: kui teil on rauavaegusaneemia ja võtate selle kontrollimiseks rauapreparaate, on soovitatav jälgida kofeiini tarbimist, kuna see takistab selle mineraali õiget imendumist.
Mõnel juhul võib kofeiin suurendada mõne ravimi kõrvaltoimeid, nii et sellistel juhtudel võtke alati kõigepealt ühendust oma arstiga või küsige lisateavet oma apteekrilt.
Unetus või ärevus: unehäirete või ärevuse all kannatavatele inimestele pole kofeiini tarbimine üldse soovitatav.
Osteoporoos: nagu rauapreparaatide puhul, takistab kofeiin ka kaltsiumi õiget imendumist organismis.
Kõrge vererõhk: kohv võib teie vererõhku tõsta, seetõttu on soovitatav kõigepealt rääkida oma arstiga, et ta saaks igal üksikjuhul eraldi hinnata, kui palju kofeiini saate päeva jooksul tarbida.
Gastriit: kofeiin võib ärritada mao limaskesta ja põhjustada ebamugavust ja halba enesetunnet inimestel, kes põevad mõnda seedetrakti haigust või muud haigust.
Paljudel juhtudel tehakse kohvi puhul üsna tavaline viga, kus seda tarbitakse koos liigse suhkru ja suure koguse koorega. Samas pole üldse ebatavaline, et kohvi juuakse saiakeste, kookide, küpsiste või muude magusate toodete kõrvale. Kohv ise pole seetõttu tervisele kahjulik, vaid üleliigsed kalorid ja suur suhkrukogus, mis magusate toodetega kaasnevad.
Sel põhjusel oleks soovitatav püüda lisada oma dieeti kohvi tarbimine kas taimsete jookide nagu mandli- ja sojapiimaga, samuti koos puuviljade ja täisteratoodetega. Nii saame kohvi tarbimisest tervisele ka kasu ja toetame tervislikke toitumisharjumusi.