Soolamere sool on pisut mõrkja maitsega, kuid mitte ka niisugune kui nn vannisool. Minumeelest on see ka soolasem. Ehk siis toitudes kasutamisega olen ettevaatlikum.

Surnumere äärde jõudmine on tänaseks päevaks omapead reisivatele turistidele ja ka juutidele tehtud üsna ebamugavaks. Saabudes Tel Avivi Ben Gurioni lennujaama on sealt Surnumere äärde umbes 100 kilomeetrit. Jeruusalemmast kõigest tunnike. Kuna aga otseim tee läbib Palestiina Omavalitsuse territooriumi, siis Iisraeli rendiautoga sinna sõita ei tohi. Võimalus on võtta palestiina taksojuht, buss Ida-Jeruusalemmast või liituda ekskursioonigruppidega.

Kuna kasutan Iisraeli rendiautot pean valima marsuudi, mis kulgeb läbi juudi asustuse: Tel Aviv – Jeruusalemm – Beer Šeeva – Arad ning sealt mööda kõrbeteed juba otse Soolamereni. Kuna teele jääb nii palju huvitavat, siis ega ma palju ei kurdagi. Kuni eelmise aastani oli mu sihtpunktiks mereäärne Ein Gedi (linnake, mis kuulub suures osas samanimelisele rikkale kibutsile), kuid linna sulgemisel karstiaukude tõttu on sealne mõnus kohalike puhkeala suletud. Küll aga tasub matkata sealses rahvuspargis, kuid see on juba omaette jutt.

Kõige ilusamaid soolakristalle ja -kive kodumaale transportimiseks olen leidnud Neve Zohari lähedal, lõunapoolses mere osas teel Negevi kõrbe suunas. Peatades auto üsna ranna lähedal võid vaadata maalilisi soolalilli ja maagilisi soolaseeni, mis kasvavad tänu teatud ioonide tegutsemisele altpoolt ülesse. Samuti võib hullata soolakuhjades ja mängida soolasõda, teha selfisid improviseeritud soolalumesaju taustal jne. Kui vaated on nauditud tuleb korilase kombel ilusamad teosed ettevaatlikult kotti laduda arvestusega, et pagasis ootab ees hunnik koššersoola, kreeme, tahinit ja silani.

Soolamere soola kasutan reeglina konserveerimisel nagu säilitatud sidrun, soolakurgid, soolakala jne. Toiduvalmistamiseks on siiski parim koššersool, mis erineb meie tavasoolast puhtuse ja „koššer“ eessõna poolest. Soolakivi erilist töötlemist ei vaja kui jätta kõrvale haamri abil kivi väiksemateks tükkideks lõhkumine või siis kinnises kotis täielik purustamine. Soolakurkide valmistamisel kasutan väiksemaid pihku mahtuvaid kivikesi, sidrunite ja kala soolamisel on mugavam soolaliiv.

Olen tähele pannud, et kasutades just omatoodud Surnumere soola on külaliste meeled ärksamad ja rahulolu toidu vastu paistab piiritu. Seetõttu käin rahulolu tagamiseks jätkuvalt Iisraelis seda imet korjamas. Kellel on rohkem huvi võib minuga nendel rännakutel ühineda.

Alltoodud retsepti on minu abikaasa Stassi lihvinud aastatega järjest paremaks, kuid paistab, et see ei saa lõplikult kunagi valmis ...

Valmistamine
  • Valmista ette purgid ja kaaned ning kurgipurgi sisse minevad koostisosad.
  • Puhtaid purke ja kaasi kuumuta 80-100 kraadises praeahjus kuni 10 minutit. Aseta kuumadesse purkidesse tilli õisikud ja mustsõstra või kirsipuu lehed ja varred, mille peale pane kurgid. 
  • Kurkidest tühjaks jäänud aladesse libista küüslaugu küüned ning purgi ülemisse ossa lisa nii palju kobartomateid, et kaas neid lõhkumata peale mahuks.
  • Kuni täidad purke pane pliidil hakkama soolvesi. Kastrulis olev vesi tuleb keema ajada koos soola ja suhkruga. NB! Sidrunipulber lisa peale soolvee teistkordset läbikeetmist.
  • Kui esimene soolvesi keema läheb kalla see ettevaatlikult soojadesse täidetud purkidesse.
  • Et purkides poleks ühtki bakterit, mis kurgid "plahvatama" ajaks, kalla esimene soovesi tagasi kastrulisse ja nüüd lisa sinna sidrunihape. 
  • Kurgipurkidesse võid nüüd lisada tšillit. Kuna soolvee kastrulisse tagasi kallamisel läheb osa vedelikust kaduma on hea kui Sul esmakordsel kurgipurkide soolveega täitmisel jääks soolvett üle, et teistkordsel ja lõplikul purki kallamisel sellest piisaks.
  • Peale teistkordset purkide soolveega täitmist kaaneta purgid ja aseta nad käterätikule tagurpidi ehk kaante peale. 
  • Kata valmisolevad purgid mõne räti või tekikesega, et jahtumine toimuks aeglaselt. 
  • Jahtunud purgid keera õiget pidi ning u kahe ööpaeva pärast on need söömiseks valmis. 
  • Edaspidi hoia neid jahedas ning ava need Sulle sobival ajal ...