Piknikuaeg

Piknik ehk õues söömine on oma olemuselt äärmiselt dünaamiline viis einestada, lõbutseda ja ka lõõgastuseks pokaal veinivett juua. Piknikuteki võib laotada praktiliselt igale poole, kuhu hing ihaldab, ja ettevalmistatud söögid-joogid lubavad õuessöömist harrastada nii lõunapausina, õhtuse ajaveetmise kui ka hommikueinena.

See, mida piknikukorvi toidu- ja joogipooliseks panna, on äärmiselt individuaalne ning sõltub sellest, kellega sööma asutakse, kui palju on osalejaid ja kui palju on viitsimist ettevalmistusi teha. Kuid üldiselt oodatakse piknikult ikka kartulisalatit, võileibu, külmi lihalõike, kodus valmistatud limonaadi, mõnda head kooki ja pudelit kihisevaga.

Piknik on edukas nii siis, kui laiali laotatakse kolmekäiguline gurmeesöök, kui ka siis, kui valikus on vaid paar võileiba või koogiviilud kohviga. Oluline on minna loodusesse ja nautida kahte elus kõige olulisemat asja: head sööki ja jooki ning kaasa kutsutud seltskonda. Pikniku puhul on äärmiselt oluline ka see, et see einetamisvorm lausa nõuab, et pärast kehakinnitamist ja peenemate jookidega meele lahutamist toimub pikutamine. Pikutamine kas vestluse, hea raamatu või unistuste keskel.

Klassikaline kartulisalat

Keedetud kartuleid
Punast sibulat
Majoneesi
Hapukoort
Soola ja pipart
Tilli

Lõika poolitatud kartulid viiludeks ja sibul imeõhukesteks poolrõngasteks. Sega suures kausis kokku majonees, hapukoor, hakitud till ja maitseained. Sega juurde sibul ja kartulid. Lase enne söömist 15 minutit seista.

Feta arbuusi ja basiilikuga

Värsket arbuusi
Fetajuustu (kõva juustu)
Vürtsbasiilikut
Oliiviõli
Laimimahla
Soola ja pipart

Lõika arbuus kuubikuteks, lisa arbuusikaussi ka fetakuubikud. Haki peeneks vürtsbasiilik ja lisa kaussi. Nõrista peale oliiviõli ja teelusikatäis laimimahla, maitsesta ja sega kokku. Lase enne söömist 15 minutit seista.

Croque monsieur

Kaks viilu röstsaia
Suitsusingiviile
Viilutatud juustu
Võid

Määri saiaviilud mõlemalt poolt võiga. Tõsta ühele saiaviilule ohtralt juustu, siis sinki ja siis uuesti juustu. Kata teise saiaviiluga ja prae madalal temperatuuril võis mõlemalt poolt krõbedaks. Juust peab ka croque monsieur’ sees sulanud olema. NB! Lisades sellele saiale praemuna, on tegemist croque madam’iga!

Poke bowl

Keedetud sõmerat riisi
Edamame ube
Wakame vetikaid
Riivitud porgandit
Viilutatud rediseid
Soolalõheviile
Grillitud hiidkrevette
Majoneesikastet (majonees, tšillikaste, laimimahl)
Laimiviil

Tõsta riis kaussi, nõrista ühtlaselt riisi peale teravat majoneesikastet. Nüüd tõsta sektoritena riisile kõik muud toorained. Enne söömist nõrista mereandidele laimimahla.

Hummus ja juurviljad

Purk kikerherneid
Küüslauguküüs
Soola
Pipart
Värsket sidrunimahla
Oliiviõli
Kurki
Porgandit
Kaalikat
Leiba

Pane kõik hummuseks vajalik köögikombaini ja lase segu kreemiseks. Hummuse kõrvale serveeri pulkadeks lõigatud kurki, porgandit, kaalikat ja grillitud leivaviile.

Kuumad söed ja hõrk liha


Üle maailma on jätkuvalt suureks trendiks tervislikkus – tooraines, lisandites, marinaadides ja nii edasi. Kuid paljud on sellest ka juba tüdinenud ja löövad sellele käega. Kuid tõesti, endast lugupidav grillmeister grillib ikkagi järjest kvaliteetsemat toorainet ja kasutab sealjuures ka paremaid grilliseadmeid.

„Kamado tüüpi grillidega grillides saab liha palju mahlasem, pehmem. Seda kõike kergema vaevaga ja lihtsalt – ka tavaline kodukokk saab sellega kenasti hakkama. Keraamilise grilliga grillides säilitavad toidud ka rohkem toitaineid ja vitamiine, sest kuumus on paremini reguleeritav ning toidu ära kõrvetamine, üleküpsetamine või untsu keeramine on vähem tõenäoline,” mainib Eesti esigrillija Enn Tobreluts.

Grilliekspert lisab, et maitsete puhul on järjest populaarsemad naturaalsed maitsed – mida vähem on toidule maitseaineid lisatud, seda parem. „Kõige paremad maitseained on meresoolast saadud kvaliteetne helvessool (seda on hea lisada viilutatud lihale pärast küpsetamist, vahetult enne söömist – nii kasutad ka soola vähem) ja ka must pipar, mis on maitseainete alustala, sobib sisuliselt kõigega ja kõigile!” ütleb Tobreluts.

Enn Tobrelutsu dirty steak

Paksem antrekoodilõik
Värsket musta pipart
Soolalaaste

Määri värske antrekoodilõik mõlemalt poolt äsja purustatud pipra ja soolahelvestega. Aja grillil söed tulikuumaks ja tõsta steik otse sütele. Grilli kahelt poolt kokku 2 minutit. Puhasta steik söetükkidest, tõsta lõikelauale ja lõika õhukesteks viiludeks. Serveeri keskmise küpsusega liha koos soolahelvestega.

Suitsune grill-lõhe

Lõhefileed
Värsket pipart
Soolalaaste
Kirsipuulaaste

Kuumuta grill 100 kraadi juurde ja viska sütele märgi kirsipuulaaste. Maitsesta lõhe soola ja pipraga ning tõsta grillile. Lase vaikselt ja aeglaselt pool tundi suitsus seista.

Eestipärane grillribi

1,5-kilogrammine searibi
Mustasõstramoosi
Oliiviõli
Laimimahla
Tšillipastat
Värsket pipart
Soolalaaste

Sega kõik marinaadi osad blenderis kokku ja marineeri ribisid selles 24 tundi. Aja nüüd grill kuumaks ja grilli ribid madalal temperatuuril pehmeks. Allesjäänud marinaadiga pintselda liha iga 10 minuti tagant. Serveeri külma ale-tüüpi õllega.

Lihtsad grilljuurikad

Porrulauku
Peakapsast
Punast sibulat
Küüslauku
Mädarõigast
Oliiviõli
Soola ja pipart

Lõika porrulauk pikkupidi pooleks, määri õli ja maitseainetega. Grilli see mõlemalt poolt valmis. Puhasta punane sibul ja lõika pealt lahti. Nirista sisse oliiviõli, maitsesta ja surka sisse küüslaugulõigud. Keera sibul fooliumisse ja grilli pehmeks. Lõika kapsalehtedelt välja tugevamad sooned ja ribasta kapsas. Pane kapsas fooliumisse, maitsesta ja lisa juurde mädarõikaga segatud oliiviõli. Grilli kapsas pehmeks.

Kokteiligalerii


Üks asi on hea ja kihisev, värskendust pakkuv jook niisama välja valada, teine asi on see mõnus jook ise kokku segada. Olgu selleks siis mõni alkoholiga või alkoholita kokteil või isegi smuuti, õige jook õiges olukorras tõotab naudingut nii vihmas, tuules kui ka päikeselõõsas.

Vahel on hea loovalt mõelda ja valada klaasi joogid, mis seni ei ole kas meelde tulnud või ei ole lihtsalt olnud oskust nende poole vaadata. Nagu juba mainitud, siis suvejook ei pea olema keeruline ega koosnema kümnetest kokkusegatavatest vedelikest. Proovimegi siis tagasihoidlikumaks jääda ja keeruliste kokteilide nautimiseks siirdume kodulähedasse baari.

Mõnikord on vaja meelt lahutada, teinekord saada joogist kiirem kosutus väsinud kehale, enamasti aga tähendab suvel joomine kadunud vedelikukoguse taastamist organismis. Pakume välja paar kokteili, mis võiksid suviseks tarvitamiseks imeliselt sobida. Proosit!

Rabarberi Tom Collins

2 cl kuiva džinni
2 cl rabarberisiirupit
2 cl laimimahla
20 cl mullivett
Sidruniviil
Jääd

Šeigi kokku džinn, siirup ja mahl. Vala klaasis olevale jääle, lisa sidruniviil ja vala klaas täis mullivett.

Džinn ja toonik

4 cl Tohi murakadžinni
Pudel Fentimansi toonikut
Kadakamarju
Greibiviil
Jääd

Pane jää kupeeklaasi. Lisa kõik kokteili osad. Sega.

Margarita

30 ml Cointreau’d
50 ml valget väga kvaliteetset tekiilat
20 ml värskelt pressitud laimimahla
Soola

Sega jääga täidetud anumas vedelikud kokku. Tee laimiga klaasiserv märjaks ja kata soolga. Vala jook klaasi.

Alkoholivabad värskendajad


Paari viimase aastaga on maailm muutunud: alkoholil ei ole nii mõneski sootsiumis enam tähendust, fookuskese on keeranud end maitsele. Kui keelel tantsiva meki, rüüpamisest tuleva elamuse ja naudingu saab anda edasi ka ilma alkoholita, siis valitakse nii-öelda kaine versioon, seda nii veini, õlle kui ka siidri ja nüüd aina enam ka kokteilide puhul.

Deviisi „maitse enne kangust” annab imeliselt edasi ka uudis märtsi algusest: Eesti baarmen Kristo Tomingas võitis New Yorgi maineka rahvusvahelise kokteilivõistluse „Battle of the Modern Bartender” alkoholivaba kokteiliga, mis põhineb Saaremaa joogitootja Lahhentagge alkoholivabal dižinnil Flâneur. Ning Saaremaal asuv džinnimaja hakkas ka „kainet” džinni tootma just sellepärast, et selle populaarsus on kiirelt kasvamas ja inimesed soovivad maitseid nautida ka ilma alkoholita.

Kui üldiselt jookidest-söökidest rääkida, siis kõige ülemaks peaks olema siiski ja alati maitseelamus. Elamus, mis täidab nii meele, keha kui ka hinge rahuloluga, tõstab tuju ja lisab energiat. Ning alles siis tuleb mängu see, kuidas või millest see nauding tehtud on – alkohol ei oma siis enam tähtsust. Seetõttu võiks ka sellel suvel aina enam mõelda maitsele ja uurida, mida mõnusat pakutakse alkoholivabade jookide riiulil.

Das Eksperiment

4 cl Fluère’i alkoholivaba džinnijooki
200 ml Fever-Tree aromaatset toonikut
Paar viilu greipi
Paar greibikoort
2 kardemonikauna
Jääkuubikuid

Tõsta suuremasse coupe-klaasi jääkuubikud, torka nende vahele paar õhukeselt ja pooleks lõigatud greibiviilu, viska hulka ka noapäraga lahti löödud kardemonikaunad. Nüüd vala klaasi õige kogus alkovaba džinnidestillaati ja sellele järele toonik. Sega klaas läbi. Nüüd pigista näppude vahel klaasi kohal greibikoort nii, et selles olevad õlid lendaksid klaasis oleva joogi peale. Head nautimist!

Mõru rabarber

250 ml alkoholivaba vahuveini Rabarbra Null
50 ml Pago jõhvikamahlajooki
Kolm tilka Angostura® aromaatset bitterit
Jääkuubikuid

Sega segamisnõus jääkuubikute peal kokku mahl ja bitter. Tõsta suuremasse Bordeaux’ veiniklaasi kolm-neli jääkuubikut, vala neile peale mahl ja seejärel mullitav vahuvein. Imeline ergutaja ongi valmis. Head nautimist!

Õllegria

2 liitrit A. Le Coq Premiumi alkoholivaba õlut
Kaks apelsini
Kaks sidrunit
Kaks laimi
Kaks greipi

Viiluta suuremasse kokteilikannu 2/3 tsitruseid: apelsinid, laimid, sidrunid, greibid. Võid lisada ka veriapelsini- ja/või sviitiviile. Nüüd kalla külm õlu purgist või pudelist kannu, sega ja serveeri pikas klaasis – kas koos või ilma jääta, kuid alati tsitruseviiludel. Head kosutust!