Igal marjal omad mekid

Kõige olulisemana tuleb pidada meeles, et tegu on koduste napsidega, kus piire segujookide valmistamisel pole. Selleks, et peennapsude üllast traditsiooni elus hoida, tuleb vaid natukene mõelda, korjata marjad ning asuda jooke kokku segama. Ärge pange tähele sõprade või teiste pereliikmete veidraid pilke – uskuge mind, nemad on joogi valmides esimesena jaol ning kiitmas.

Klassikaline kombinatsioon ühest osast marjadest, ühest osast viinast ja ühest osast suhkrust teeb üheksa kuuga valmis joogi, mida kallata aperitiivina jääle või serveerida magustoidu kaaslaseks.

Marjadel, millest likööri valmistada, ei ole olulist vahet, kõik sõltub sellest, mis maitsed meeldivad. Loomulikult võib ka marju omavahel segada, lisada ürte või vürtse. Tegu on koduse käsitööga, piire pole. Tavaliselt kasutatakse marjadena neid, mida enim aiast võtta on. Kirss, karusmari ja mustsõstar on kõige loomulikumad valikud. Ära tasub marjad kasutada nende kõige küpsemal hetkel, sest see tagab ka napsile viskoossuse ja paksuse.

Vähemas koguses võib ka katsetada mustikate, murakate, vaarikate ja metsmaasikatega. Sügise poole valmivad veel jõhvikad ja pihlakad, mis ka napsiteoks kenasti passivad, omades lisaks heale maitsele ka veidruse komponenti. Lisaks on äärmiselt põnev vaadata riiulil erinevates mensuurides valmivate jookide värvipaletti – tumepunasest sinaka ja kollasest tumeda oranžini.

Kasutage alati kvaliteetset viina

Napsude lõpptulemuse ja maitse dikteerib lisaks marjadele ka alkoholivalik. Variante on laias laastus kolm: esiteks kas klassikaline riigiviin, teiseks 80kraadine piiritus või kvaliteetne kodune puskar. Viimase kasutamine on loomulikult omal riisikol. Aga … kasutatava alkoholi kangusest sõltub ka lõpptulemus, sest üheksakuulise „marineerimise“ jooksul maheneb likööri valatud alkoholi kraad suhkru ja marjamahlade mõjul umbes poole võrra. Näiteks murakalikööri valmistamisel tasuks kindlasti kasutada alkoholiks viina, sest see annab lõpptulemusena mahedama joogi, millest muraka pehmed noodid lausa röögivad välja.

Aga … kasutatava alkoholi kangusest sõltub ka lõpptulemus, sest üheksakuulise „marineerimise“ jooksul maheneb likööri valatud alkoholi kraad suhkru ja marjamahlade mõjul umbes poole võrra.

Kui tahta likööri juua vaid napsina, kõlbab piiritust kasutada, kui on aga soov likööri kasutada ka kookides, lisada magustoitudele ning võtta kerge digestiivina menüüsse, tuleks jääda puhta viina juurde. Lisaks sellele säilivad väikesema kraadiga likööris paremini marjamaitsed ning aroomid tulevad paremini esile.

Igal juhul tasub koduste napsudega katsetada, sest oma tehtu on alati parem, tummisem ja maitserikkam kui poest ostetu.