1. Toituge tasakaalustatult

Natuke kõike – üks olulisemaid toitumisnõuandeid on järgmine: sööge võimalikult mitmekesiselt, nii varustate oma keha kõigi oluliste vitamiinide ja mineraalidega. Nii et ärge ostke kogu aeg sama tüüpi puu- ja köögivilju, vaid proovige midagi uut.

Näpunäide: Kinoa või amarant maitsevad lisaks pastale ja riisile ka suurepäraselt – neid tasub kindlasti proovida!

2. Eelistage täisterajahu

Täisterajahu sisaldab märkimisväärselt rohkem toitaineid kui rafineeritud nisujahu. Seetõttu on üks lihtsamaid toitumisnõuandeid: vahetage rafineeritud jahutooted täisteratoodete vastu nii sageli kui võimalik. Valige täisteraleib- või puder, pruun riis või teised täisteratooted.

Näpunäide: Asendage kookide küpsetamisel rafineeritud nisujahu kasvõi osaliselt täisterajahudega.

3. Sööge köögi- ja puuvilju iga päev

Köögi- ja puuviljad on tõelised vitamiinide ja mineraalide pommid.

Näpunäide: harjutage end sööma igal toidukorral puu- või köögivilju. Näiteks paar kurgi- ja tomativiilu hommikusöögiks, köögiviljad lõuna ajal ja puuviljad magustoiduks ning värske salat õhtul.

4. Taimetoidu päevad

Keegi ei pea saama taimetoitlaseks, kuid kui soovite oma tervise heaks midagi ära teha, ei tohiks te iga päev liha ega vorsti süüa. Pidage taimetoidu päevi, mil jätate liha ja kala menüüst välja.

Näpunäide: Paljud vormiroad või pastatoidud ei vaja enda kõrvale liha, siin üks hea idee:

5. Maiustustega liialdamine

Koogid, kiirtoit, krõpsud või valmistoidud: jah, need maitsevad ilma kahtluseta suurepäraselt. Kui te otsite näpunäiteid kehakaalu langetamiseks, siis peaksite end eelnimetatud toitude nautimisega vaos hoidma – valige väiksemad kogused ja ärge sööge magusat iga päev!

Näpunäide: Mõelge välja, mida teile eriti meeldib süüa ja määrake siis, kui palju seda nädalas süüa soovite. Näiteks 1 tükk kooki ja 1 šokolaaditahvel.

6. Tehke ise süüa!

Valmistoidud sisaldavad sageli lisaaineid, vähe vitamiine ja mineraale ning sageli palju kaloreid. Eelistage ise süüa teha, kasutage värskeid koostisosi ja jälgige rasvakoguseid.

Näpunäide: Kui teil on vähe aega, võite suuremad portsjonid eelküpsetada ja seejärel need külmutada.

7. Erinevate toitumissuundade järgimine

Vegan toitumine, vähese süsivesikute sisaldusega dieet või paleo: alati on uusi suundumusi ja toitumisnõuandeid, mis on kehale kasulikud või peaksid aitama teil kaalust alla võtta. Te ei pea järgima igat suundumust – eriti kui need teile ei meeldi.

Näpunäide: Olge kriitiline ja otsustage seejärel, kas soovite neid proovida. Ärge sundige ennast! See kehtib ka selliste trendikate toitude kohta nagu tšiiaseemned või goji-marjad. Need võivad olla head, kuid nii on ka teiste toitudega.

8. Jooge piisavalt vett

Keha kaotab naha kaudu palju vedelikku – ja mitte ainult siis, kui te higistate. Seetõttu peaksite piisavalt vett jooma. Ideaalis vähemalt 1,5 liitrit, suvel või sportides muidugi rohkem.

Näpunäide: Võtke alati veepudel kaasa või klaasitäis vett enda kõrvale. Nii et ärge unustage vett juua!

9. Tarbige alkoholi mõõdukalt!

Klaas punast veini!? Kui võimalik, siis ärge tarbige alkoholi iga päev.

Näpunäide: Määrake mitu klaasi veini soovite endale nädalas lubada ja kui te olete limiidi saavutanud, siis lõpetage alkoholi tarvitamine. Samuti on palju alkoholivabu kokteile, mis maitsevad suurepäraselt!

10. Sööge mõnuga!

Viimane, kuid mitte vähem oluline: sööge mõnuga! Ärge laske toitumisnõuannetel oma isu rikkuda. Kui kuulate oma keha ja sööte rõõmuga, siis teete tõenäoliselt kõike õigesti. Pole ka paha, kui te mõnda näpunäidet ei rakenda või natukene liialdate!