Foto: Shutterstock
Tšiiaseemnetest valmistatud puding on tervislik, lihtne ja maitsev. Valmista seda hommikusöögiks või vahepalaks!

Kuidas tšiiaseemnetest pudingit valmistada?

Foto: Shutterstock
Puding valmib tšiiaseemnetest lihtsalt, segage seemned vedelikuga ja jätke segu külmkappi seisma, eelistatavalt üleöö, et seemnetest saaks moodustuda paks mass.

Pudingi maitse sõltub suuresti kasutatavast vedelikust. Võite kasutada vett, mahla, piima, kookospiima ning kaera- või mandlijooki.

Tšiiapudingile saab lisada marju, puuvilju, maapähklivõid, moosi, mangopüreed, vanillisuhkrut. Võite lisada ka kohupiima ja jogurtit, mis muudavad pudingi kreemjaks.

Kui vedeliku ja seemnete suhe on õige, muutub segu seismisel pudingilaadseks.

Kas tšiiapuding on tervislik?

Tšiiaseemned aeglustavad süsivesikute imendumist ja tekitavad seetõttu täiskõhutunde pikaks ajaks. Tšiiaseemned aitavad reguleerida veresuhkru taset. Rohke kiudainete- ning toitainetesisalduse tõttu on need seemned sageli abiks ka kehakaalu jälgimisel ja soolestiku- ning ainevahetushäirete korral.

Need väikesed mustad seemend on rikkad tervist edendavate antioksüdantide, vitamiinide ja mineraalide poolest. Tšiiaseemnetes on rohkesti omega 3 ja 6 rasvhappeid. Niisiis annab see puding toitainerikka alguse päevale ja on samal ajal lihtne ja maitsev hommikusöök.

Lisaks pudingi valmistamisele saab tšiiaseemnedid kasutada kuklites, pannkookides ja smuutides.

Kuidas tšiiapudingit veelgi tervislikumaks ja maitsvamaks muuta?

Foto: Shutterstock
Kookospiim

Kookospiim annab pudingile pehme, siidise maitse.

Marjad

Lisage pudingile antioksüdantide rikkaid marju. Lisaks saate kiudaineid, mis soodustavad seedimist ja pakuvad täiskõhutunnet.

Kaerahelbed

Pange tšiiapudingi sisse üks kiht kaerahelbeid, mis paisuvad maos ja annavad pikalt täiskõhutunde. Lisaks aitab kaer alandada kolesterooli.

Pähklid

Pange peotäis pähkleid pudingi peale, et saada rohkem kiudaineid ja valku. Lisaks saate häid rasvu, mis on südamele head.

Kui kiiresti tšiiapuding valmib?

Kui kavatsete hommikueineks tšiiapudingit süüa, oleks hea mõte see hea teha eelneval õhtul valmis ja külmkappi panna.

Pudingi saate valmistada ka hommikul, see peaks valmimise järel külmkapis vähemalt 30–60 minutit seisma.

Lihtne tšiiapuding

1-le

2 spl tšiiaseemneid

2 dl vedelikku (piim, kookospiim, kaera- või mandlijook jne)

1 / 4-1 / 2 tl vanillisuhkrut

Soovi korral 1-2 supilusikatäit kohupiima

Valmistamine:

Segage 2 sl tšiiaseemneid 2 dl vedelikuga kausis ja jätke seejärel külmutuskappi seisma, kas üleoo või vähemalt 30–60 minutit. Enne sööma asumist segage pudingisse vanillisuhkur ja soovi korral ka pisut piima või kohupiima.

Tšiiapuding vaarikakastmega

Foto: Shutterstock

4-le

¾ dl tšiiaseemneid

1½ dl mandlipiima

1 dl skyr´i

¹⁄8 tl steviat

½ tl jahvatatud Bourbon-vaniljet

1 dl vahukoort

25 g mandleid

Vaarikakaste:

300 g vaarikaid, sobivad nii värsked kui külmutatud

¼ tl. jahvatatud Bourbon-vaniljet

Kaunistamiseks:

Värskeid vaarikaid,

röstitud mandleid või mandlilaaste

Valmistamine:

  • Segage kokku mandlipiim, skyr, stevia ja Bourbon-vanilje ja leotage selles tšiiaseemneid vähemalt 20 minutit.
  • Seejärel vahustage koor ja segage chia-seemnetega. Tükeldage mandlid ja lisage pudingile. Kui puding on pisut liiga paks, segage see vähese mandlipiimaga parajaks.
  • Peenestage kahvliga vaarikad ja laske u. 5-10 min. koos vaniljega seista.
  • Serveerige puding koos vähese vaarikakastme ja värskete vaarikatega. Puistake soovi korral peale tükeldatud röstitud mandleid.