Tervislik toitumine: 10 nippi, mida igaüks peaks teadma
Kindlasti tasuks oma toitumist tähelepanelikult uurida ja meeles võiks pidada selliseid põhinippe nagu: "sööge palju puu- ja köögivilju" või "tarbige rohkem vett". Internetiväljaanne GoFeminin muudab olukorra teie jaoks lihtsamaks alljärgneva 10 tervisliku ja tasakaalustatud toitumise põhireegli abil.
1. Mitmekesisus on nauding
Ärge tarbige alati samu tooteid. Üllatage ennast ja toit ei muutu teie jaoks kunagi igavaks. Kas olete supermarketi köögivilja- ja puuviljaosakonna valikut testinud, et leida menüüsse värskeid ja naturaalseid tooteid? Olulisteks teguriteks on sobiv kogus ja kõrge toitainesisaldus. Saadav energia peab katma individuaalsed energia kulutused, mis on kooskõlas inimese kehakaalu ja kehalise aktiivsuse ning tervisega.
2 Täistera on võlusõna: süsivesikud on lubatud!
Jah, te lugesite seda õigesti. Teraviljatooted ja kartul on tervisliku toitumise osa. Muidugi on võlusõna täistera, ideaalis peaks tarbima vähemalt 30 grammi kiudaineid iga päev. Muide, täisteratooted ja kartul sisaldavad palju vitamiine, mineraale, kiudaineid ja sekundaarseid taimseid aineid, mis on tervisele kasulikud ja mida keha vajab.
3. Köögiviljad, puuviljad ja marjad
4. Loomsed toidud varustavad keha väärtuslike toitainetega
Piim pakub olulist kaltsiumi ja merekalad joodi, seleeni ja oomega-3-rasvhappeid. Loomsete saaduste puhul oleks hea värskust ja jätkusuutlikku päritolu silmas pidada. Piim ja piimatooted, näiteks kohupiim, jogurt jne, võiksid menüüs olla esindatud iga päev. Ka kala peaks olema nädalamenüüs esindatud.
Eesti toitumissoovituste kohaselt võiks nädalas süüa 500 grammi kuumtöödeldud liha, millele vastab umbes 700 grammi kuumtöötlemata liha. Paraku süüakse Eestis liha ligi kaks korda rohkem. Grillihooaajal võiks seda meeles pidada.
5. Rasvased toidud
Liiga palju küllastunud rasvhappeid suurendab rasvade ainevahetushäirete riski, mis võib põhjustada südame javeresoonkonna haigusi. Peaksite tähelepanelikult jälgima nähtamatut rasva. Lihatooted, piimatooted ja kondiitritooted ning maiustused on sageli üsna rasvased. Muuseas, see kehtib eriti kiirtoidu ja valmistoodete kohta.
6 Suhkur ja sool
Kartulikrõpsud, šokolaadid, muffinid, kummikarud ja limonaad - nendele pole lihtne vastu panna. Kuid see on täpselt asja tuum, sest suhkur ja sool ei ole suures koguses meie tervisele head. Juhul, kui te ei saa ilma maiustusteta hakkama, peaksite vähemalt hoidma suhkrusisaldust võimalikult madalal. Magusale ei peaks olema pidevat juurdepääsu, proovige šokolaaditahvel jagade ära terve nädala peale. Vahelduseks maitsestage toitu soola asemel hoopis ürtide ja vürtsidega.
7. Jooge piisavalt vett!
8. Toidu ettevalmistamine
Toidu hoolikas ettevalmistamine on oluline, et säiliks ja säästetaks võimalikult palju toitaineid. Värskeid koostisosi tuleks võimalusel töödelda madalatel temperatuuridel.
9. Nautige toitu
10. Tervisliku toitumise ja liikumise seosed
Füüsiline koormus peaks käima paaris tervisliku toitumisega. Miks? Igapäevaselt vähemalt 30–60 minutit treenides ja sportides saate oma kehakaalu positiivselt mõjutada. Liigelge auto asemel jala või rattaga.
Korrapäraste intervallide tagant leiame kõik väidetavalt kasulikke näpunäiteid tervisliku toitumise kohta. Hiljem, kui teksad jälle natuke kitsaks hakkavad jääma või praeguse dieedi edu nurjub, hakatakse aga otsima uut absoluutset salaretsepti.
Ehk on eelnimetatud näpunäited abiks aja jooksul teie toitumisse hiilinud vigade parandamiseks. Kui teil on terviseprobleeme, siis pidage eelnevalt nõu oma arstiga. Kui soovite moraalsetel põhjustel ilma teatud toiduta hakkama saada, konsulteerige samuti spetsialistiga, nii ei jää teie kehal vajalikest toitainetest puudu.