Uni, söök, trenn ja vaimne selgus

Kui sööme halvasti, on meie uni rikutud ning järgmise päeva füüsiline ja vaimne aktiivsus nirud, millest tulenevat käegalöömise meeleolu kompenseerime kiirtoidu ning ülesöömisega. See omakorda tekitab tuska ja depressioonimõtteid. Need mõtted ei lase öösel magada, mistõttu oleme hommikul kurvad ja loiud. Sport ei paku põnevust ning otsime taas abi rasvasest toidust, mille järel on tuju veelgi halvem. Kui korrata eelnevat tsüklit veel 365 korda, on kehakaal tõusnud aastaga 150 kilogrammini. Sporti pole selle aja jooksul tehtud, oleme pidevalt tujust ära ja kergesti ärrituv, uni on heitlik ning külge on end pookinud nii mõnigi varem ebaloomulikuna tundunud tõbi.

Wells annab raamatus äärmiselt selgesõnaliselt ja läbikomponeeritult edasi sõnumi – ohtrate näidete, uuringute ja isikliku kogemusega –, mille järgi tuleb oma enesetunde, tervise, kaalu ja vaimu ravimiseks muuta kogu elustiili tervikuna. Maga 7,5 tundi ehk viis unetsüklit, toitu targalt ja tervislikult, spordi iga päev ning hoia oma mentaalne olukord teravana ehk vaata üle ka oma sotsiaalsed suhted, lähisuhted, töö jne. Ainult tervikut tundes ja muutes suudame kui iseenesest panna end paremini tundma – sport tundub taas mõnus, kaal langeb iseenesest, tervisenäitajad paranevad ja nii edasi.

Raamatusse vaadates hakkavad kohe silma näited ja soovitused: näiteks töötab vähene uni vastu dieetidele ja soovile kaalu langetada (põhimõtteliselt on võimalik normaalse magamisega panna kaal langema toitumist palju muutmata). Samuti ei soodusta unetus sportlikke saavutusi. Toitainevaene ja kaloririkas toit ning spordiembargo ei lase aga normaalselt magada. See on ring, kinnine ring ehk koosmõju efekt.

“Kui tahad kaotada või kontrollida oma kaalu, siis ära eira magamist. Unevähesus lööb sassi hormoonid, mis kontrollivad meie isu. Kui magame korralikult, on hormoonid leptiin ja greliin, mis juhivad nälga ja küllastumust, reguleeritud ja kontrolli all. See tähendab lihtsalt, et järjepidev magamine aitab kehal juhtida nälga, minimeerida igatsust ebatervislike toitude järele, nagu suhkur ja halvad rasvad,” kirjutab Wells.

Arst lisab, et uni aitab reguleerida leptiini ja greliini taset kehas ning sul on rohkem võimalusi teha päeva jooksul häid toiduvalikuid.

“Mõtle tagasi viimasele korrale, kui magasid öösel kehvasti. Mida sa järgmine päev sõid? Ma vean kihla, et su otsused olid alla optimaalse. Kui oleme väsinud, ihaleme ülimat energiat andvaid toite – maiustusi, limonaadi ja töödeldud toite, mis sisaldavad tavaliselt palju kaloreid ja vähe toitaineid ning lõppkokkuvõttes kahjustavad tervist. Maga järjepidevalt, et sul oleks kindla peale terve ja sale keha,” lisab Wells.

Miks lugeda? Mida raamatust saab?

Wellsi ja tema raamatu peamine tugevus seisneb selles, et kõik tema soovitused on nii loogilised, et teame neid kõiki lapsest saati: maga pimedas ja vaikuses vähemalt 7,5 tundi (see tagab hea isu ja soovi sporti teha, ühtlasi vähendab ärevust), söö teadlikult ja targalt kasulikke toiduaineid (see tagab aktiivse elu ja võime selgelt mõelda), tee sporti (liikumine pakub ajule dopamiini, mis teeb rõõmsaks ja õhtusest šokolaadist on lihtsam loobuda) ning vastuta oma vaimse tervise eest.

Huvitav, miks on neid mõnusaid asju nii raske teha, st magada rohkem, süüa maitsvamalt ja nautida liikumist. Usun, et võlgneme iseendale parema elu, kergemad tunded ja muretuma une.

Koosmõju efekt”, Greg D. Wells, 2017