TOIDURAAMATU SOOVITUS: Itaalia söömiskultuur on ühtaegu nii maailma tuntuim, armastatuim kui ka valestimõistetuim
Itaalia köök baseerub ühel huvitaval tendentsil, mida enamustes teistes toidukultuurides ei leia: kui köögist saab otsa liha, mis peaks pastas olema, leitakse alati sellele asendus. Ehk piltlikult, püütakse alati tulla kliendile või sööjale vastu. Menüüd on restoranides ja trattoriates olemas, kuid neid võib pigem vadelda kui juhiseid söögikoha peakoka oskustest ja sahvrites leiduvast - toidud valmistatakse ikka vastavalt sellele, mille järgi just parasjagu isu on.
Basta! ehk Küllalt! tähendab peamiselt lihtsust - fakti, et toite ei tohi ülemaitsestada, liigselt keeruliseks ajada valmistusviiside ja koostisosadega.
Itaalia söömiskultuur on ühtaegu nii maailma tuntuim, armastatuim kui ka valestimõistetuim. Pole mingit muud selgitust sellele, et niisuguseid Itaalia roogasid, mida ma olen aastate jooksul õppinud armastama, saab vaid haruharva väljaspool Itaaliat. See tähelepanek on peamine põhjus, miks ma selle raamatu kirjutasin.
Raamatu pealkiri on Basta! ehk Küllalt! Ma armastan seda sõna, sest see ütleb ära kõik olulise. Pealegi satud sa sellele sõnale ühel või teisel moel peaaegu alati, kui itaallastest mammad, ülemkelnerid, restoranipidajad, maainimesed, naabrid ja kokad oma retsepte seletavad.
Basta! Basta cosi! Küllalt! Nii on hästi!
"Basta" on kokaraamat, mille tuum pole toiduretseptides, vaid filosoofias. Vähem on rohkem. Va bene cosi.
BASTA!
SAKU TUOMINEN, TUUKKA KOSKI, KIMMO KIVILAHTI
Valdkond: Toidu- ja reisikirjeldus
Ilmumisaasta: 2012
Mõõtmed: 235x175
Tõlkija: TOOMAS TALLO
Väljaandja: Pegasus