Mustal riisil on märkimisväärne antotsüaniini sisaldus

Musta riisi kõige välimine kiht sisaldab väga kõrges koguses sellist antioksüdanti nagu antotsüaniin. Flavonoidide gruppi kuuluv antotsüaniin annab mustale riisile iseloomuliku lillakasmusta värvuse. Antotsüaniin on arvestatav abiline ennetamaks südame- ja veresoonkonnahaigusi ning vähktõbe. Samuti kaitseb antotsüaniin vabade radikaalide poolt tekitatud kahju eest. Antotsüaniinil on ka põletikuvastane toime. Ühtlasi on see antioksüdant kasulik ajutegevusele.

Suur kiudainete sisaldus on kasulik seedimisele

Tänu heale kiudainete sisaldusele on must riis toitev ja mõjub seedimist soodustavalt. Kiudained on äärmiselt olulised, sest kiirendavad toidumassi edasiliikumist peensooles ja soodustavad kolesterooli väljaviimist organismist. Samuti aeglustuvad kiudained glükoosi imendumist, aidates vältida veresuhkru taseme liiga kiiret tõusu. Kiudained võivad aidata ennetada mõningaid vähivorme, samuti südame-veresoonkonnahaigusi ja II tüübi diabeeti.

Must riis tagab hea südametervise

Teadlased on avastanud, et musta riisi söömine on kasulik südame tervisele. Nimelt on uuringud näidanud, et regulaarne musta riisi tarbimine aitab ennetada ateroskleroosi teket. Ateroskleroos ehk veresoonte lupjumine on üheks levinuimaks infarkti ja insuldi põhjustajaks. Musta riisi söömisest on kasu ka kõrge vererõhu ja ’’halva’’ kolesterooli puhul.

Kuidas musta riisi kasutada?

  • Enne keetmist tuleb riisi pesta ja leotada mitu tundi.
  • Metsik riis paisub peaaegu 4 korda.
  • Riisi võib keeta vees või puljongis.
  • Riis pannakse keevasse vette ja keedetakse 20 min. Leotamata riisi keetmisaeg on 40 min.