Viljateral on evolutsiooniliselt ainult üks eesmärk – leida sobiv pinnas, et kasvada taimeks. Inimese soov viljatera ära jahvatada ja lõpuks talle moosi peale määrida, ei kattu selle eesmärgiga. Kuigi viljatera on pealtnäha ohutu, ei ole ta seda teps mitte. Viljateral on varuks terve arsenal keemiarelvi ja ta ei kõhkle neid kasutada.

Viljatera kolm keemiarelva

  • Gluteen on valguühend, mis koosneb gliadiinist ja gluteliinist. Gluteen moodustab tervelt 80% nisuteras sisalduvast valgust.
  • WGA (idudes leiduv agglutinin) on lektiin, mis kaitseb viljatera kahjurite eest.
  • Opioidsed peptiidid on psühhoaktiivsed kemikaalid ja väga sarnased nendega, mida leidub oopiumis ja morfiinis.

5 põhjust gluteeni sisaldavate toodete vältimiseks

Esiteks, Viiest inimesest neljal põhjustab gluteen soolestiku ärritust või isegi põletikku. Kolmandikul meist tekivad gluteeni vastu antikehad. Ülejäänutel imendub gluteen vere kaudu organismi laiali ja annab oma panuse tervisehädadeks mujal kehas.

Teiseks, Kuna gliadiini valk võib oma struktuurilt olla väga sarnane kilpnäärme ja pankrease rakkudes leiduvate valkudega, ajavad gluteeni antikehad neid omavahel segamini ning ründavad ka meile vajalikke valke. Tagajärjeks võib olla tõsine haigus nagu kilpnäärme alatalitlus või I tüübi diabeet.

Kolmandaks, Gluteeni seedimist ärritav toime põhjustab epiteelrakkude enneaegset hävimist ja oksüdatsiooni. See aga soodustab haavandite teket, mis võimaldavad kahjulikel bakteritel jõuda otse vereringesse. Haavandid takistavad ka toidu täielikku lagundamist ja organism jääb ainevaegusse. Lagundamata toidu osakesed ärritavad soolte seinu ning põhjustavad selle läbilaskvuse suurenemist ehk nn “lekkiva soole sündroomi“. Kui need seedimata toidu osakesed jõuavad jämesoolde, on see pidu halbadele bakteritele, kes saavad süüa ja jõudsalt paljuneda.

Neljandaks, Gluteeni antikehi ründavad ka südant, mis võib viia südamehaigusteni.

Viiendaks, Gluteeni peetakse ka üheks vähki soodustavaks teguriks.

Allikas: Paleo.ee