“Kuna toorjuust on oluliselt tervislikum võileivakate kui näiteks magusad määritavad kreemid, teeb see ükssarvikusaiast toitva vahepala, millele võib lisada ka näiteks vaarikaid, maasikaid ja teisi marju,” sõnas toidublogija Tuuli Mathisen, lisades, et tema soovitab röstsaia puhul eelistada siiski täistera varianti. Kuigi Eestis ei ole ükssarvikusaiad veel populaarsust kogunud, sobivad need blogija sõnul imehästi laste sünnipäevadele, aga miks mitte ka kõigi lapsemeelsete inimeste pühapäevahommikusse.

Kuidas valmistada?

Värvilise toorjuustu valmistamiseks võta maitsestamata toorjuust, pane see väiksesse topsi ning lisa selle hulka väike kogus toiduvärvi ja sega. Näiteks annab toorjuustule kollase värvi ülitervislik kurkum, sinise aga looduspoodidest saadav spirulina. Katsetada võib ka erinevate marjadega: roosa värvi annavad lisaks peedimahlale ka maasikad ning lilla saamiseks proovi mustikaid.

Kui toorjuustudele on värv antud, proovi erinevat värvi toorjuuste võileival oma äranägemise järgi paigutada. “Kõige efektsema tulemuse annab erinevate värvide segamine, proovida võib ka imiteerida pintslitõmbeid ja tupsutamist. Õigelt ükssarvikusaialt ei puudu ka sädelevad suhkrupärlid või hõbedased nonparellid, kuid sel juhul pole tegemist enam niivõrd tervisliku einega,” tõdes Mathisen.

Maitsestamata toorjuust rändab eestlaste toidukorvi võrreldes teiste toorjuustudega kõige sagedamini.

”Ligi 60% ostetud toorjuustudest on maitsestamata – inimesed kasutavad maitsestamata toorjuustu nii suppide, küpsetiste kui aina enam ka võileibade valmistamiseks, sest toorjuustus on võrreldes võiga oluliselt vähem rasva, kuid rohkelt valku ja kaltsiumit,” sõnas Estover Piimatööstuse tegevjuht Hannes Prits.

Pritsi sõnul on igati tervitatav, et põnevad toidutrendid maailmast jõuavad ka Eestisse ning loovad uusi võimalusi niivõrd igapäevaste toiduainete kasutamiseks. “Ükssarvikusai passib kenasti toidulauale näiteks kolmandal novembril, mil tähistatakse rahvusvahelist võileivapäeva – on see ju einesaia tervislikum ning lõbusam versioon,” tõdes Prits.