Tokyos elav eestlanna: ka keedetud kartuli kõrvale soovib jaapanlane riisi
Kui ma oma jaapanlasest sõbrale esimest korda kartulisalatit ja kartuliputru pakkusin, küsis ta kohe selle kõrvale keedetud valget riisi. Jaapanlaste jaoks on valge riis justkui must leib paljudele eestlastele - ilma selleta ei ole miski piisavalt maitsev.
Köögi- ning juurviljad on Jaapanis kallid (ühe tomati, õuna, pirni, brokkoli jne hind on umbes 0,80 kuni 1,8 eurot, olenevalt hooajast ning poest), kuid selle eest on nad küll alati värsked ning näevad ideaalsed välja. Poodi jõudvaid juurvilju ja puuvilju sorteeritakse käsitsi, nii et nad oleksid peaaegu kõik ühesugused - nii, et ostja saaks määratud hinna eest alati ausa kauba, ükskõik millise tomati ta valib. Ülejäänud toit läheb ümbertöötlemisele või loomadele.
Kui telekas on reisisaade, siis võib 30% saateajast vabalt olla täidetud restorani külastustega ning lähikaadritega kohalikust toidust. Kui käimas on saade mõnest kuulsusest, siis küsitakse ka tema toidueelistuste ning lemmik toidukohtade kohta. Nii ka vastupidi, kui mainin Eestit, siis tihtipeale küsitakse kohe alguses meie toidu kohta. See omakorda seab mind natuke keerulisse olukorda, sest eesti toidu kohta pole kahjuks nii palju rääkida, kuna me pole seda kunagi sellisele pjedestaalile sättinud nagu jaapanlaseda seda oma toiduga on teinud.
Jaapanis on ideaaliks värske toit ja toidu tekstuurid
Ka idee ideaalsest, värskest toidust on Jaapanis väga tähtis. See võib tunduda veider, kuid mereparke külastavad inimesed vaatavad akvaariumites ringiujuvaid tuunikalu ning pomisevad omaette "Näeb nii maitsev välja...". Sama juhtub ka näiteks kaheksajalgade, kalmaaride ja muude söödavate akvaariumiasukate puhul. Siin võib ka peituda põhjus, miks võitlus näiteks vaalade või muude haruldaste loomade söömise osas ei leiaks Jaapanis enamuse poolehoidu. Jaapanlased võivad vaadata vaala peale ning näha samal ajal kahte erinevat aspekti, mis omavahel seotud pole - maitsev vaal ja armas vaal.
Ka jaapani traditsioonided maiustused, nagu näiteks mochi või daifuku, on hinnatud nende nätske ning veniva tekstuuri tõttu, lisaks mahedale magususele. Kombineerides erinevatest roogadest koosnevat vaagnat, valmistades Jaapani ühepajasuppi (nabe), või isegi pannil erinevaid juurvilju ning liha kokku praadides, peab tekstuuri ja visuaalse poole tasakaal olema sama tähtis kui maitse oma.
Miso suppi juuakse väheste lisanditega leenena pea iga päev
Kuigi köögiviljad ning puuviljad on mõnikord mõistusevastaselt kallid, on olemas odav miso, tofu, kala, vetikad ning natto (fermenteeritud soojaoad). Ka kohalikud seened on saadaval aastaringselt ning on ühed odavamatest toiduainetest. Miso suppi juuakse väheste lisanditega leemena pea iga päev ning see on kindlasti üks tervislikumaid kombeid, mis jaapanlaste toidukultuuris esineb. Ka köögiviljade kallil hinnal on oma positiivne pool - neid serveeritakse eraldi ning sellest võib saada eraldi uhke suupiste. Samuti hinnatakse Jaapanis toidu oma maitset ning ei liialdata tavaliselt maitseainetega.
Jaapanis kuuleb tihti ka sõna nomikai, mis tähendab grupiga koos välja jooma minemist. Kui seda eestlastele seletada, siis kujutatakse tavaliselt ette suuremaid alkoholi koguseid. Kuid söömine nomikai-osana on sama tähtis kui joomine ning jaapanlased arvavad ka tihtipeale, et ilma sobiva roata ei maitse ka jook sama hästi. Tihtipeale on nomikai mõte pigem sotsiaalne ning söök ja jook käivad alati käsikäes ning on tasakaalus.
Jaapanlaste toidukultuurist on nii mõndagi õppida. Paljut sellest saab järgi proovida isegi Eestis elades. Hinnata toidu oma maitset ja struktuuri, üritada kasutada vähem maitseaineid, juua rohkem teed ning miks mitte ka hinnata väljas söömist ja joomist kui ühtset kombinatsiooni, liialdamata kummagi tarbimisega.