Foto: Shutterstock
Tomat, ühtaegu nii hapukas kui magus, on saadaval paljudes suurustes ja värvides. Tomatisordid on maailmas jaotatud lauatomatiteks ja sortideks, mis on mõeldud tööstuslikuks tootmiseks. Punane tervisepomm tomat on suvel parim!

Tomat – punane tervisepomm

Tomat on populaarne köögivili ja seda süüakse kogu maailmas nii kuumtöötlemata kui ka mahla, ketšupi, purustatud ja püreestatud kujul. Nõudlus tomatite järele on nii tugev, et tomateid toodetakse isegi rohkem kui näiteks apelsine. Lisaks meeldivale maitsele ja mitmekülgsusele on tomat tervisele kasulik, seetõttu peaksite võimaluse korral endale seda lubama!

Alljärgnevas loos saate teada nii tomatite kasulikkusest tervisele kui ka sellest, kuidas tomateid kõige paremini toiduks kasutada ja säilitada, vahendab Kuntoplus.fi.

Foto: Shutterstock

Milliseid toitaineid sisaldab 100 grammi tomatit?


Energia (kcal) 23

Valk (g) 0,6

Süsivesikud (g) 3,5

Rasv (g) 0,3

Vesi (g) 94

C-vitamiin (mg) 14,1

A-vitamiini (RAE) ug 66,8

E-vitamiin (mg) 0,7

Karotenoidid (µg) 4 106,2

Kaalium (mg) 237,1


Tomatite kasu tervisele

Tomatis on 95% vett, seega sisaldab see vähe energiat ehk kaloreid. Seetõttu saab tomatit süüa peaaegu ükskõik millisel määral, enne kui see hakkab kehakaalule mõju avaldama.

Tomat vähendab südame-veresoonkonna haiguste riski

Tomati punane värv pärineb antioksüdandist nimega lükopeen, mis vähendab südame-veresoonkonna haiguste riski.

Tomat tugevdab vastupidavust

Lisaks lükopeenile sisaldab tomat E-vitamiini, beetakaroteeni ja C-vitamiini, mis tugevdavad organismi vastupanuvõimet.

Tomat kaitseb nahka ja aeglustab naha vananemist

Lükopeen võib parandada naha vastupanuvõimet kaitsta end ultraviolettkiirguse eest. Ühes uuringus osalenutel, kes sõid päevas 55 grammi tomatipastat, oli naha päikesevastane kaitse 33 protsenti parem.

Tomat vähendab vistrikke

Tomatis on ka rikkalikult A-vitamiini, mis pärsib rasu tootmist nahas ja aitab seega vältida vistrike teket.

Millal on tomatihooaeg?

Kodumaiste tomatite saagihooaeg kestab juunist septembrini, kuid välismaalt imporditud tomatid on saadaval aastaringselt.

Tomati säilitamine

Kui ostate tomatikobara, siis hoidke tomateid selles kuni kasutamiseni. Kui tomat on kobaras kinni, ei lähe kaduma selle toiteväärtust ega ka maitse.

Tomat ja külmutuskapp

Kas teadsite, et tomatite jaoks on parim koht köögilaual, mitte külmkapis? Külmas läheb tomatite meeldiv maitse kaduma.

Tomati keetmine suurendab lükopeeni kogust

Kuumtöödeldud tomat sisaldab rohkem lükopeeni. Proovige tomatite aeglast röstimist ahjus. Piserdage tomatite peale oliiviõli ja soola ning röstige neid ahjus madalal kuumusel tunnikese jagu. Röstitud tomat sobib suurepäraselt salatitesse ja pastadesse.

Loe lisaks: Söö tomatit nii mitmel moel kui võimalik — viis head ideed tomatiga