Foto: Shutterstock
Organisatsiooni Meatout eestvedamisel peetakse täna, 20. märtsil juba kolmekümnendat aastat järjest rahvusvahelist lihavaba päeva. Internetiportaal Taimne Teisipäev pani sel puhul kokku 3 õhtusöögiideed, mida on lihtne kodus järele proovida!

Kui veedad palju aega kodus ja väljas söömas ei käi, märkad tõenäoliselt mõne aja möödudes, et õhtusöögid hakkavad paratamatult korduma. Jälle on plaanis kartulipüree või pasta bolognese?

Tervise Arengu Instituut kutsub järgima toidupüramiidis esitatud soovitusi, sööma tasakaalustatult toite kõigist viiest põhigrupist ning vältima ekstreemseid dieete. Enamik inimesi peaks suurendama köögiviljade, pähklite-seemnete ja kala söömist, oluliselt vähendama püramiidi tipuosas paiknevate magusate ja soolaste näkside söömist, samuti vähendama lihatoodete tarbimist.

"Enamik meist alustab söömist tihtipeale püramiidi ülemisest osast, kus asuvad kõige maitsvamad toidud. Seejärel tuleb paljudel väga palju lihatooteid ja magusaid piimatooteid ning siis võib-olla kellelgi tuleb veel meelde süüa köögivilju ning süüaksegi paar porgandit ja lusikatäis salatit. Tegelikult peaks sööma n-ö alt üles ehk pöörama suuremat tähelepanu köögiviljade söömisele," kommenteeris TAI toitumise ekspert Tagli Pitsi.

Tunned, et vajad inspiratsiooni? Siin on 3 lihtsat õhtusöögiideed!

Pad Thai

"24.02 kõik koos Lätti" korraldusmeeskond

Pad Thai valmib lihtsatest ja värsketest koostisosadest ning valmib vaid 20 minutiga! Hea Pad Thai võti on tasakaal magusast, soolasest, hapust ja vürtsist – selle tasakaalu saab kasutades sojakastet, kookossuhkurt ja laimimahla. Tõeline nauding!

Koostisosad:

½ pakki (umbes 200g) riisinuudleid ½

pakki kõva tofut

2 spl õli

¼-½ tassi vett

1 hakitud küüslauguküüs

1 suur peotäis murulauku

2 sl sojakastet 1 sl kookossuhkurt

½ laimi mahl

1 tass mungoa idusid

1 hakitud roheline sibul

Serveerimiseks: purustatud maapähklid, koriander ja laim

Valmistamine:

1. Keeda riisinuudlid, kuid mitte liiga pehmeks (peaks veidi alakeedetud olema). Kurna ja aseta kõrvale. Kuumuta pannil õli, keskmisel-kõrgel kuumusel, ning lisa tofu ja prae umbes 2-3 minutit igat külge, kuni kuldne pruun.

2. Lükka tofu pannil kõrvale, keera kuumus veidi maha ning lisa nuudlid, küüslauk, murulauk, sojakaste, kookossuhkur ja laimimahl.

3. Vähehaaval lisa pannile vett, 1-2 spl korraga, et nuudlid ei kleepuks pannile ja nad saavad küpseda.

4. Keera kuumus madalaks ja lisa mungoa idud ja roheline sibul ning sega läbi. Viska peale purustatud maapähkleid, koriandrit ja laimisektor ning serveeri!

Soovitus: Pad Thai maitseb kõige paremini kui seda süüa kohe peale valmimist!

Ratatouille

Foto: Shutterstock
Ratatouille on nii mõnusalt mahlane ja maitsev, et üksnes pilti vaadates hakkab juba suu vett jooksma!

Koostisosad:

1 punane sibul

3 peeneks hakitud küüslauguküünt

250 g tomatipastat

1 sl, kuhjaga tomatipüreed

15 g basiilikut

1 tl kuhjaga kuivatatud tüümiani

meresoola ja pipart

1 sl balsamico äädikat

1 suur suvikõrvits

1 keskmine baklažaan

4 suurt tomatit

Valmistamine:

1. Eelsoojenda ahi kuni 180 kraadi. Prae keskmisel kuumusel pannil sibul, küüslauk ja lisa 3 spl vett. Lisa tomatipasta, püree, basiilik, tüümian ja sool/pipar ning sega. Kuumuta segu keemiseni, võta tulelt ning sega sisse balsamico. Aseta kõrvale jahtuma.

2. Viiluta suvikõrvits, baklažaan ja tomat nii õhukeselt kui saad (umbes 2mm paksud). Olenevalt kui suur on suvikõrvits, võib lõigata poolringid, et viile oleks kergem ahjuvormi asetada.

3. Kalla varem valmistatud kaste ahjuvormi põhja. Aseta kihtidena köögiviljaviilud vormi (nt tomat, suvikõrvits, baklažaan, tomat, suvikõrvits, jne..). Viilud peaks pooleldi kastmes olema. Lõpuks raputa peale veidi soola ja pipart.

4. Kata vorm fooliumiga ja pane eelsoojendatud ahju umbes 45 minutiks. Eemalda foolium ning küpseta veel 10-15 minutit kuni köögiviljad on pehmed.Serveeri koos värske basiilikuga.

Seene strooganov

Kreemjas ja rikkalik kaste – hea lohutus vihmase ilmaga või õhtul peale rasket tööpäeva. Tasub proovida!

Koostisosad:

230 g pastat

2 sl oliiviõli

2 šalottsibulat

3 hakitud küüslauguküünt

450 g šampinjone

1 sl värsket tüümiani

3 sl kinoajahu(võib ka muud kasutada)

½ tassi köögiviljapuljongit

½ tassi kookosejogurtit (või muu taimne jogurt)

⅓ tassi maitsepärmi

maitse järgi soola ja pipart

Valmistamine:

1. Keeda pasta vastavalt pakil olevale juhendile. Samal ajal kui pasta keeb, valmista kaste. Kuumuta 1 sl oliiviõli suurel pannil. Lisa šalottsibul ja passeeri kuni kuldne pruun, umbes 2 minutit. Lisa veel 1 spl õli ning siis küüslauk, seened ja tüümian ning prae kuni seened on pehmemad, umbes 5 minutit.

2. Maitsesta soola ja pipraga ning sega. Puista sisse kinoajahu ja sega kuni kõik on ilusti kaetud.

3. Aeglaselt sega sisse köögiviljapuljong, et jahutükke ei tekiks. Keera kuumus madalale ning kuumuta kuni kaste on paksem, umbes 5-7 minutit. Kui kaste on veidi paksenenud, sega sisse jogurt ja maitsepärm.

4. Lisa pasta ja sega läbi. Maitse ja vajadusel lisa veel soola või pipart. Serveeri kohe !

*Kui jogurtit ei soovi kasutada, võib lisada hoopis ⅓ omal valikult taimset piima

+ 1-2 tl sidrunimahla.