Milline uhmer on köögis parim?

Toiduvalmistamiseks ei sobi iga uhmer. Intensiivseks kasutamiseks sobivad hästi kõvad ja vastupidavad materjalid nagu graniit või marmor. Poorne ja pehme materjal, näiteks puit ei talu survet kaua ja seda võib mõjutada ka happeline toit. Metallist uhmer võib aga jätta toidule maitse juurde.

Uhmrid erinevad ka suuruse ja kaalu poolest. Piisava mahutavusega raske ja suur uhmer sobib ideaalselt toidu valmistamiseks. Kaalu tõttu on see tugeva alusega ja ei libise suure pinge all, mis muudab lihvimisprotsessi lihtsamaks. Uhmer on soovitav asetada pehmele pinnale, et näiteks lauad ei saaks kriimustatud.

Uhmrite materjalid

Uhmri ostmisel on loomulikult esimene küsimus materjal. Erinevaid tüüpe leidub lugematu arv.

Graniidist uhmer

Kõige sagedamini kasutatakse köögis graniidist uhmrit, kuna need on stabiilsed ja vastupidavad. Lisaks ei muuda graniit värvi muuta, talub happeid ja ei jäta toidule maitset juurde. Graniidist uhmer sobib peaaegu kõikidele koostisosadele.

Marmorist uhmer

Marmorist uhmrit nimetatakse sageli "graniidist uhmri väikevennaks". Kuna see on tavaliselt väiksem, saab seda toidu tükeldamiseks mugavalt käes hoida. Kuid: marmorist uhmer on hapetele vastuvõtlik ja seetõttu ei tohiks see näiteks sidruni ega äädikaga kokkupuutes olla.

Puidust uhmer

Puidust uhmrid on tavaliselt valmistatud oliivipuust ja ühest tükist, mis suurendab stabiilsust. Puidust uhmrit ei tohiks puhastada nõudepesumasinas ega liiga kuuma veega.

Portselanist uhmer

Portselanist uhmrid on ülitugevad ja taluvad ka nõudepesumasinat.

Keraamiline uhmer

Keraamilised uhmrid on samuti nõudepesumasinas pestavad ja võimaldavad vürtse väga peeneks jahvatada.

Kuidas uhmrit puhastada?

Pühi puhtaks: kui te purustate ainult kuivatatud ürte või vürtse, võite mördi lihtsalt niiske lapiga pühkida.

Vältige seepi: graniidist uhmrid imavad seepi kergesti, mis võib tulevikus jahvatatavale toidule jätta mõru maitse.

Lõhnade neutraliseerimine: kuiva riisiga saate uhmris settinud lõhnad kiiresti neutraliseerida. Selleks pange see uhmrisse ja töödelge. Lisaks lõhnadele omandab riis ka varem purustatud ürtide või vürtside värvi. See muudab uhmri järgmiseks kasutamiseks uuesti sobivaks.

Vürtsisegude uhmris valmistamine pakub rohkelt võimalusi. Need, kes katsetavad ja sukelduvad vürtside ja ürtide laia maailma, õpivad peagi hindama nii nende mõju kui ka maitset ja lõhna. Need elavdavad, värskendavad, noorendavad, ravivad ja teevad palju muud head. Uhmerdamiseks peaks teie ostunimekirjas olema nii värsked ürdid kui terved, jahvatamata vürtsid.

Vürtsid ja maitsetaimed lähedalt ja kaugelt

Varuge erinevate toitude maitsestamiseks: köömneid, aniisi, lambaläätse seemned, burbon´i vanilli, erinevad paprikad, kaneeli, tšillit, kurkumit, leedrimarju, ingverit, kardemoni, küüslauku, koriandrit, lavendlit, loorberi, piparmünti, nelki, muskaatpähklit, safranit, sinepi- ja seesamiseemneid.

Maitsetaimi ostetakse ja töödeldakse alati värskelt. Vürtse tuleks hoida hästi suletud, valguskindlates anumates. Nii säilivad need umbes kaks aastat. Kui teil on vähe varu, võite alustada esimestest katsetest. Isegi äsjavalminud roa jaoks pipraterade uhmerdamine annab toidule hoopis erilisema noodi!