Uuest raamatust haarasin katsetuseks ühe retsepti üsna pimesi, teades tegelikult juba ette, et proua Mareti stiil langeb minu omaga väga suures osas kokku. Aga kuna just sel nädalavahetusel oli remontiläinud Stockmanni tillukeses müügisaalis lihalett värsket kraami täis ja juhtumisi leidsin ma sealt Hispaania päritolu ettekeedetud kaheksajala, pistsin eluka raamaturetsepti järgi marinaadi. Kummikala keetmise õpetus on Maretil aga ka nii täpne, et tema sõnade järgi tegutsedes jõuad kindlasti pehme tulemuseni. Keeduvette lisab ta punast koorimata sibulat (see annab maitset ja värvi), laimi, apelsini, loorberit, soola ja tublisti õunaäädikat. Keetmine lõpeta siis, kui “kaheksajalg on peapoolses ehk kõige paksemas osas õrn, pehme ja tundub hamba all krõmps nagu puravik”.

Edasi läheb kaheksajalg tükeldamisele ja aasiapärasele marineerimisele, kuhu lisan südamest värsket koriandrit, ning salatina seda rooga serveeritaksegi — nimeks “Kaheksajala-ceviche”. Selle roaga ma siis nädalavahetuse perekokkutulekul uhkeldasingi. Kogu hingest. Ise ei suutnud end salatikausist ka mitte kuidagi eemal hoida. “Ega ma muidu kala ­ei söö, aga kaheksajalg on nii mõnus, ei lagune ega pudene ja teda saab ohtralt maitsestada,” kiidab üks. Teine imestab, et soola pole nagu üldse vaja — kohe tundub salat hea. Repliigi korras pean lisama, et marinaadis soola üldse ­ei käigi, aga kuna kõiki teisi maitseid on nii mõnusasti, ei tunne soolaga maitsete ülesvunkimise järele tõepoolest vajadust. Eriti kui teil veab nagu minul ja saate poest tšillikorvist endale koju viia punast habanerot — selle täidlane aroom ja maitse ületab kuivemaid ja tulisemaid tšillisid suure kaarega.

Raamat varustab sind elegantsete menüüde ja ideedega, millel on juures mõnusalt märkamatu kodune hõng. Kogukasse ja niisamagi vaatamiseks ilusasse raamatusse on pääsenud kõik toidud, mida Sukleste pere ise parimaks peab. Joogid panevad keelt limpsima, elustiiliretseptide sekka liigituvad meemask kätele ja nõgese-leivamask juustele ning loodusravisegusid leiad siit veel teisigi. Võta aeg maha, enne kui raamatu kätte võtad ja post it’itega seda tähistama asud, sest häid mõtteid on siin küllaga.

Elu on pidu

Maret Sukles
“Elu on pidu”

Helios, 328 lk,
hind 21.76

VEEL UUSI RAAMATUID

Fotod: Krõõt Tarkmeel

Köögiviljade taaskasvatamine

Melissa Raupach
Varrak, 124 lk, hind 18.–

Kui sa selle raamatu vastu juba huvi tunned, siis ilmselt tead piisavalt hästi, et Rooma salati kontsust saad kasvatada uue salatipuhma. Kuidas seda täpselt teha, ongi vahva käsiraamatu tuumaks. Botaanikud teavad võtet kui “vegetatiivne paljundamine”, tavasööjad aga loevad ja imestavad, et “just tänu totipotentsiaalsetele rakkudele, mis suudavad jagunedes luua kõiki antud liigile omaseid raku tüüpe, on võimalik, et taime osast kasvab välja uus taim”. Edasi läheb vaja vaid istutuspotti ja -mulda (osad taimed saavad uue jõu üksnes veest), pidevat hoolt ja niiskust.

Fotod: Krõõt Tarkmeel

Rabarber

Lia Virkus

Hea Lugu, 100 rooga mini+, 64 lk, hind 12.92

Kevadekuulutaja rabarber ei anna enne rahu, kui oled kas või ühe koogi igal aastal sellest mahlasest ja hullult hapust varrest valmis küpsetanud. Maailmas hinnatakse rabarberist jooke sama kõrgelt ja tuleb tunnistada, et maitse on tõesti kütkestav. Kui salatis võib rabarber mõjuda teinekord võõralt, siis mahl maitseb küll kõigile. Raamatust leiad ohtralt Lia Virkuse rabarberiküpsetisi, sekka on puistatud ka retsepte jookidest, ­ketšupist ja magustoitudest.

Fotod: Krõõt Tarkmeel

Lia Virkus

Hea Lugu, 432 lk,
hind 26.79

Kõik pole sugugi vilunud ideeotsijad internetist ja vajavad mõtete kogumiseks kööki pigem kokaraamatut. See paks köide 276 retseptiga on just SEE. Mida pannile ja potti pista, jagub igaks aasta­ajaks. Nagu viimase aja koka­raamatutele omane, leiad ühe peatüki taimetoidust, leibade küpsetamise juurde käivad ka määrded, marme­laadid ja dipid ning hea menüü saad kokku ka eestlaste suurte sööma­pühade — liha­võtete ja jõulude — ajaks.