Teadlased tegid kindlaks, et neid, kes söövad pähkleid vähemalt kaks korda nädalas, ohustab südame ja veresoonkonna haigustesse suremise risk 17 protsenti vähem.

"Pähklid on hea küllastumata rasvhapete allikas, sisaldades vähesel määral ka küllastunud rasvhappeid," ütles uuringu autor dr Noushin Mohammadifard Iraani Isfahani kardiovaskulaarsete uuringute instituudist.

"Oluline on jälgida pähklite värskust, sest pähklites olevad rasvhapped rääsuvad kiiresti ning kergesti areneb ka hallitus. Valida tuleks tervete koortega pähklid. Pähklites on ka valku, mineraale, vitamiine, kiudaineid, fütosteroole ja polüfenoole, mis on kasulikud südame tervisele,” rääkis dr Mohammadifard.

"Pähklite värskust saab hinnata nende lõhna ja maitse järgi. Rääsunud pähklid maitsevad hapukas-mõrkjalt ja lõhnavad keemilise värvi järele," ütles dr Mohammadifard.

"Euroopa ja USA uuringud seostavad pähkleid südame-veresoonkonna kaitsega, kuid Vahemere idapiirkonnast on selle kohta vähe tõendeid," lisas ta.

Iraanis asuvate Isfahani, Araki ja Najafabadi maapiirkondade hulgast valiti juhuslikult välja 5432 täiskasvanut vanuses 35 ja vanemad, kellel varem ei olnud esinenud südame-veresoonkonna haigusi.

Uuringus osalenute pähklite, sealhulgas Kreeka pähklite, mandlite, pistaatsiapähklite, sarapuupähklite ja seemnete tarbimist hinnati 2001. aastal toitumissageduse küsimustiku abil.

Kardiovaskulaarsete probleemide jälgimiseks küsitleti osalejaid iga kahe aasta tagant kuni 2013. aastani.

Uuringutes püüti välja selgitada südame isheemiatõve, insuldi ja fataalselt lõppenud südame-veresoonkonna haiguste esinemist testrühmas.

Ilmnes, et osalejate seas esines 751 inimesel kardiovaskulaarseid porbleeme (594 kannatas südamehaiguse all ja 157 põdes insulti). 179 osalenu surmapõhjuseks oli südame-veresoonkonna haigused ja 458 osalejat suri muudel põhjustel.

Teadlased seostasid testrühmas osalenute pähklite söömissageduse põhjal, et pähkleid kaks või enam korda nädalas tarbinute südame-veresoonkonnaga seotud surmajuhtumite risk vähenes 17 protsenti võrreldes nendega, kes tarbisid pähkleid ainult kord kahe nädala jooksul.

Isegi arvestades testrühmas osalenute vanust, sugu, haridust, suitsetamist ja füüsilist aktiivsust, oli seos pähklite tarbimisest tulenevate positiivsete omadustega ilmne.

Euroopa kardioloogiaühingu (ESC) juhised toovad tervisliku toitumise ühe osana välja 30 g pähkleid päevas, märkides samas, et pähklite energiatihedus on kõrge.

Uurimistööd esitleti tänavu augusti lõpus ja septembri alguses Pariisis toimunud Euroopa kardioloogide seltsi kongressil.

Allikas: Independent