Kui vaadata USAs viimaste aastate jooksul valmistatud toidudokumentaale, siis just nii kutsutakse seda, mis hetkel maailmas toimub. Inimesed on ülekaalulised, liiguvad ülivähe, on haiged ja nõrgad. Kui seda teksti lugeda ulmeromaanina võiks arvata, et planeeti maa on tabanud mõne kurjasooviva tulnukrassi rünnak või kosmosest tuleva tundmatu gaasi mürgitus. Kui asi on palju proosalisem, me laias laastus sööme end ise surnuks. Mu ema tavatses korrata mulle enda ema, minu vanaema, sõnu - “hammastega ei ole vaja omale hauda kaevata”.

Maailma Terviseorganisatsiooni uuringu kohaselt sõltub inimese tervis 50% ulatusest tema elustiilist, sealhulgas toitumisest ja liikumisest. Elustiili kõrval sõltub meie tervis uuringu järgi 20% geneetikast, 20% ökoloogiast ja ainult 10% arstiabist. Ehk siis see, mida sööme, sellest sõltub, kas me sureme või elame, kuidas elame ja oleme. Hetkel me justkui ei hooliks sellest, mis meile suhu läheb.

Usun, et 99% inimestest saab aru, et midagi on valesti ja tuleks oma harjumusi muutma. Kui palju neist aga reaalselt midagi ette võtab, on vähe. Tekib küsimus, kuidas mõjutada inimesi ise sellel teemal mõtlema ja katsetama?

Olete Te kunagi võtnud kätte ja kirjutanud üles 100% kõik, mida Te ühe päeva või nädala jooksul sööte? Tasuks katsetada. Sellest andmestikust on võimalik õigeid numbreid kasutades saada üsna täpselt teada inimese igapäevane reaalne toidutarve ja kilokalorite hulk. See tähendab, et saab kalgi ja külma matemaatikaga selgeks, kui palju me reaalselt päevas sööme. Teise arvutuse tarbeks võiks aga panna kirja kogu nädalane või päevane liikumine, millest saame arvutada iga päev reaalenergia kulu. Kõrvutame kaks numbrit ja ongi näha, miks kilod kogunevad, aga ei kao.

Arvamusfestivali laval arutleti järgnevatel teemadel:

  • Mis on üldse tervislik toitumine? Mida me selle all mõtleme ja mis see tegelikult on?
  • Mida teha, et paremini toituda? Millest alustada?
  • Kuidas saada teada, mis on minu jaoks tervislik ja mõistlik toitumine?
  • Dieet või mitte? Mida me dieedi all üldse mõtleme?
  • Veganlus ja teised piiravad toitumised. Mida neist arvata?
  • Kuidas toitu taldrikul vaadata? Mida tähele panna?
  • Kas koolides peaks saiakesed ära keelama? Kuidas panna lapsed paremini toituma, kas on vaja neid panna paremini toituma?
  • Kas suhkrumaks aitab kaaluepideemia vastu? Riigikassa täitmine või reaalne abinõu?
  • Liikumine: Ilma selleta võime toituda, kuidas tahame, tugevaks ei saa!
  • Rahu! Üle ei ole vahja mõelda, sööme seda, mis meeldib – aga toitume targalt!