Julia Child. Foto: Shutterstcok
See kõnetas meid alates hetkest, kui uksest sisse astusime. Suur, nüüdseks halli värvkatte saanud maja Cambridge'is tekitas meis koheselt tunde - soe ja külalislahke - just samasugune, nagu meie väike Georgetowni maja oli meile kord tundunud, kui olime Washingtonis tagasi peale mõnda Pauli järjekordset diplomaatilist välislähetust.

Peale II maailmasõda elasime välismaal eripaigus. 1958. aastal Norras, otsustasime, et see saab olema viimane välismaal olev kodu. Tahtsime, et meie alaline elukoht asuks Cambridge'is, Massachusettsis. Kui me tahame siia maja, ütles meie Cambridge'i tuttav Avis DeVoto, oleks parem hakata kohe ringi vaatama, sest head pakkumised napsatakse ära veel enne, kui need turule jõuavad. Ta ütles, et hoiab oma silmad lahti, ja mõni nädal enne meie Oslosse sõitu helistas ta meile Washingtoni öeldes: "Tulge kohe."

Saabusime Cambridge'i hommikul kell 8.30, leides eest kaks teist paari, kes juba uurisid maja. Pärast head esmamuljet, mis avanes välisuksest sisse vaadates, uurisime keldrit, pööningut ja sellega külgnevat eraldi korterit. Märkasime teisel korrusel suurt tuba, mis võiks olla Pauli ateljee. Esimesel korrusel rõõmustas meid suur avar köök, kus oli kaks sahvrit, söögituba ja kaks elutuba. Meie visiit kestis vähem kui kakskümmend minutit ja ilma suurema vaevata allkirjastasime lepingu.

Kaks ja pool aastat hiljem, 1961. aasta suvel, jõudsime Norrast tagasi. Meie puhul oli tavaline, et elasime renoveerimise ajal majas. See oli üldiselt heas korras. Andsime kõik oma majaga seotud probleemid arhitekt Robert Woods Kennedy lahendada.

Korralik köök oli meie peamine soov, sest meie jaoks on see leibkonna süda ja sotsiaalne keskus. Ehkki see oli meie üheksas köök, ei olnud meil kunagi varem olnud nii suurt ja heade proportsioonidega kööki. Kavatsesime muuta selle tervikuks elu- ja söögitoaga, mis oleks nii praktiline kui ilus. Õnneks olid meie soovitavad muutused väikesed.

Kuna meil oli vaja rohkem seinaruumi, kattis Hr. Kennedy ühe akna riputatavatele asjadele mõeldud stendiga, kuhu Paul tekitas pannide paigutamise võimaluse. Olemasolev kapi- ja sahtliseade sobis piisavalt hästi. Paigutasime kööki Washingtonist tarnitud hiigelsuure gaasipliidi, seinaahju, tükeldamisploki, nõudepesumasina ja külmkapi.

Kuna me rõõmustame köögiriistade kuju üle, muutuvad need dekoratiivseteks elementideks, mida Paul on hoolikalt korraldanud alates pottidest ja nende kaantest, kuni pannide ja isegi vertikaalsetel magnetilistel alustel olevate nugadeni. Klaaskannud ja savinõud on lihtsalt üles riputatud, samuti käärid, pudeliavajad ja pähklipurustajad. Meil on raamaturiiul sõnaraamatute ja atlaste jaoks. Seinaahjude kohale on paigutatud maalitud artišokk ja külmkapi kohal on maal, mis kujutab kanamune. Külmkapiuksele on lisaks Pauli fotodele liimitud maalitud süda.

Selline oli köögi algne kujundus ja nii on see väiksemate muudatustega püsinud viimased viisteist aastat. Siin võtame vastu oma sõpru, kokkame ja einestame, õpetame ja katsetame. Oleme siin pildistanud ja filminud. Köök on kindlasti maja kõige armastatum ja kasutatum ruum.

Me ei ehitaks enam kunagi sellist maja. Esiteks, kes võiks endale lubada tänapäeval ühte, rääkimata kahest sahvrist? Ja ma ei raiskaks kunagi söögitoa ruumi, me kasutame seda sageli fotosessioonide ajal ja ainult aeg-ajalt algsel otstarbel. Kuid pärast viiteteistkümmet aastat on see tõepoolest ülimalt mugav kodu, mida hellitada. Me ei saaks elamiseks ja sõpradega kohtumiseks õnnelikumat kohta küsida.

Klikates SIIN näed fotosid Julia Childi kunagisest kodust.

Avaldatud esmaskordselt ajakirjas Architectural Digest, juuli/august 1976.