On olemas kümneid kokaraamatuid, mis on spetsiaalselt pühendatud Presley lemmikroogadele ja tema toitumisharjumustele, näiteks raamat pealkirjaga "Are You Hungry Tonight?","The Elvis Cookbook" ja Gracelandi endise peakoka Nancy Rooksi teos, mis sisaldab Presley pere retsepte ja anekdoote. Mitmed Presleyga seotud kokaraamatud anti välja pärast laulja enneaegset surma 1977. aastal, kuid Elvise söömisharjumused hakkasid pealkirju looma juba enne tema lahkumist.

Oma karjääri jooksul andis Elvis välja ka mitmeid söögist inspireeritud singleid nagu "Crawfish", "Cotton Candyland" ja "Ito Eats." Teda nähti tihti fotoaparaatide ees juustuburgerit söömas või piimakokteili joomas, mis andis ajakirjanikele ainest lugudeks tema pöörasest isust. Presley palkas endale ka isikliku koka, kes hoidis nii tema Gracelandi kui ka California kodukööki 24 tundi ööpäevas töökorras.

Isegi praeguse tervislike poke-kausside, rohelise mahla ja jooga ajastul võib erinevate söögikohtade menüüdest üle terve maailma leida austusavaldusi kuningale - grillitud maapähklivõi ja banaanivõileivad, kohev kihiline kookosekook või kitšid võileivad, mida Presleyle meeldis hommikuks süüa ning teistele valmistada.

Gracelandi arhiivi ja eksponaatidega tegeleva Angie Marchese sõnul on Elvise kulinaarseks mõjuks päritolu ning suulaele meeldivate maitsete ühendamine. "Söök, mis sulle meeldib, kirjeldab, kes sa inimesena oled" märgib Marchese. "Ta nautis toite, millega ta üles kasvas ja toit toob tagasi mälestused, eriti USA lõunaosariikides. Toit tähistab pere kogunemisi, vestlusi ja häid aegu."

Gracelandis asuvas meelelahutuskompleksis on võimalik valida mitme Presley pereliikme järgi nime saanud söögikoha vahel. Marchese sõnul võib Memphise parimat grilli leida Elvise isa järgi nimetatud söögikohast "Vernon´s Smokehouse", 50ndate retrostiilis "Gladys Diner" kannab Presley ema nime ja "Minnie Mae’s Sweets" viitab tema vanaemale, leidub ka söögikoht "EP baar and grill" kuninga enda auks ning luksuslikke toite pakkuv "Delta" on nime saanud kuninga tädi järgi.

Midagi joonistub välja inimese kohta, kes eelistab ausat kodust sööki, kuigi ta on jõukas ka selleks, et lubada endale mitut eralennukit. Elvis valis šampanja ja kaaviari asemel maapähklivõi ja banaanivõileivad ja me teame ka tema kiindumust kombinesoonide ja provokatiivsete tantsuliigutuste vastu.

"Elvisele meeldis hea USA lõunaosariikide köök, mille peal kohalikud olid üles kasvanud," jätkab Marchese. "Elvis ei unustanud kunagi oma juuri."

Vaadates Elvise söödavat jalajälge ilmneb, et tema maitseelistused olid lihtsalt lõbusad. Ja see on laienenud kogu kuningaga seotud kulinaarsele pärandile, hõlmates muusikust inspireeritud toite ja tooteid.

Tuleb vaadata kaugemale praetud kartulivõileibadest ja kummalisest maiusest, mida tuntakse kaheteistkümne maitsega jäätisemagustoiduks, mida kuningas armastas mõnikord päeva jooksul korduvalt süüa. Seda on maininud Presley pere kokaraamatu autor ja endine Gracelandi kokk Nancy Rooks. Oluline ei ole mitte see, mida Elvis armastas tarbida, vaid hoopis see, mis puudutab kõhu taga olevat meest.

"Elvise legend ei hõlma mitte ainult kaunist muusikat, vaid ka meeleolu, millega ta oma elule lähenes, kaasa arvatud toidule," võtab tabavalt kokku üks muusiku talendi austajaid ja Elvisest inspireeritud brändi looja Joe Heron.

Vaata, kuidas valmib Elvis Presleyst inspireeritud magustoit:

Allikas: Delish