Uurides veidi sügavamalt, leiab põnevaid kohti ka südalinnast. Nutikad soomlased on juba aastaid käinud üle lahe Tallinnas toidukunsti nautimas. Praegu toovad Tallinnasse värsket hingamist aga uued tegijad ja restoranid, näiteks Michelini tähega pärjatud Saksa kokk Matthias Diether koos teiste noorte ja usinatega. Kuna Tallinn asub kultuuride ristumispaigas, siis näidatakse seda ka kokakunstis. Tihti võib näha taldrikul kokku sobitatuna meie enda, Põhjamaade ja Vene maitseid ning komponente, mille koos serveerimise peale kohe ei tulegi. See on uut tüüpi kokandus new nordic, millele on lisatud veidike eestlaslikke nüansse, näiteks marineeritud kala või köögivilju ning koduseid pelmeene. Kokku sobitatakse kerged ja rasked ning uued ja tuttavad maitsed.
Tänu sellele, et Tallinna pommitati teise maailmasõja ajal võrreldes teiste Euroopa linnadega vähem, siis on Tallinna südalinn üks paremini säilinud Hansalinnu. Südalinna tänavatel jalutamine on veidi muinasjutuline — munakivitänavad, keskaegsed müürid ja salajased seinaorvad. Pärast seda, kui Lonely Planet nimetas Tallinna 2018. aasta parimaks sihtkohaks, on linna külastanud paljud turistid ja seetõttu on kohalikud veidi ka hindu tõstnud. Siiski saab võrreldes teiste Euroopa linnadega, siin oma raha eest tõelise elamuse, ükskõik kas soovid puhata, kokakunsti nautida või lihtsalt reisiisu rahuldada.

Kus süüa?

Õhtusöök
Vanalinnas asuv restoran ORE on ideaalne paik õhtusöögi nautimiseks, sest see annab hea sissejuhatuse meie fusion-kööki ning restorani menüü vahetatakse välja vastavalt aastaajale. OREs ei piirduta siiski ainult lähedaste kultuuride kokku sobitamisega, vaid kokad on ammutanud inspiratsiooni ka Jaapanist ning Peruust.

Restoran ORE

Restorani 180 Degrees külastamine on kohustuslik fine dining’u austajatele. 180 Degrees on Matthias Dietheri uus restoran, mis asub Noblessneri sadamas. Asukoha poolest on tegu ägeda mereäärse alaga, kus tehakse palju uuendusi ja kuhu kerkib palju loftistiilis töö- ja eluruume. Restorani peakokk on varem arendanud kaheksa restorani Michelini tärni vääriliseks ning on nüüd jõudnud järjega Eestisse. Üks huvitavamaid roogasid tema menüüs on hanemaksa brüleekreem.
180 Degrees

Loomulikult tuleb ära mainida ka restoran Moon, mis võib alguses tekitada kahtlusi kulunud eksterjööri ja väga kohvikuliku sisemusega. Sellegipoolest kuulub koht kohalike lemmikute hulka, kus pakutakse vene toitu väikese kohaliku nüansiga. Proovimist väärt toidud on kindlasti põdralihapelmeenid ja veisetartar suitsuse munakollasega. Hoiatuseks tasub siiski mainida, et entusiastlikud omanikud julgustavad iga käiku alustama viinapitsiga, nii et söögikorra lõpuks võib kaaslastega vestlemine juba veidi raskusi valmistada.

Restoran Moon

Lõuna
Hea brantš on Tallinnas alati saadaval. Lahe skandinaavia stiilis söögikoht on Sfäär — seal on kõrged laed, palju taimi ning imeline keraamika, mille tahaksid kindlasti koju kaasa viia.
Ülo on taimetoidukohvik, mis asub üle tee Balti jaama turust. Ülo on uus lõunasöögikoht, mis kogub kuulsust veidrate kooslustega — vasabi falafel ja arbuus merevetikatega ning bataadifriikad kimtšiga. Kõrvale tasub kindlasti võtta klaasike rabarberi vahuveini, mis on valmistatud kohalikust toorainest.
Kaja Pizza Köök on täiesti eriline söögikoht, kus peakokk Andrei Lesmenti köögis valmib päeva jooksul täpselt 100 pitsat — ei rohkem ega vähem. Kes ilma jääb, peab järgmisel päeval uuesti proovima. Pitsad valmistatakse väikeses puuküttega ahjus, mis muudab need muidugi eriti maitsvaks. Peakokk Lesment on varem töötanud Londonis nii Savoys, Gordon Ramsay restoranis Maze kui ka päris oma restoranis Verru. Ühel hetkel tabas teda aga koduigatsus ning meie õnneks rajas ta oma pitsarestorani nüüd Tallinnasse.

Kaja Pizza Köök

Kus juua?

Suur püüd säilitada vanalinna võlu tähendab pidutsejate jaoks tihti baaride tiku tulega tagaotsimist. Samas lisab see veel omalaadset võlu ja elevust — astudes sisse vanast rauduksest, võid end leida hoopis uhkest kokteilibaarist, mis võiks vabalt asuda hoopis Manhattanil. Kontrastid on segadusse ajavad, kuid samas vaimustavad.
Baar nimega Whisper Sister asub kesklinnas Pärnu maanteel, kuid see on salajane koht, sest väljas ei viita sellele baarile ühtegi suurt silti. Ukselingi kohal on vaid väike nimesilt ja telefoninumber, millele tuleb helistada, et sisse saada. Teisel pool ust avaneb aga 1920ndate stiilis džässibaar, kus külalised tunnevad end hästi ja kokteilid ei saa kunagi otsa. Salapärasus muudab koha leidmise ja külastamise veel eriti eriliseks.

Whisper Sister

Veel üks vanalinna salajastest aaretest on kokteilibaar Botaanik, mis nimetati Euroopa kümne parema uue baari sekka. Nagu baari nimigi viitab, siis on taimed igal kujul menüüs olulisel kohal. Kuna tegemist on üsna väikese kohaga, tuleb laud juba varakult broneerida.
Botaanik Bar

Käsitööõllede armastajate suureks õnneks avab Eesti esimene ja suurim käsitööõllede tootja Põhjala juba selle aasta lõpus uue pruulikoja koos õllesaaliga. Pruulikoja tööd saavad külalisedki koos giidiga vaatama minna ja muidugi antakse Eesti loodusest inspireeritud ja piiratud koguses valmistatavaid tooteid külastajatele ka proovida. Tegemist on tõeliselt mõnusa kohaga, kus saab nautida õlut suures saksa stiilis õllesaalis koos Texase-päraste BBQ-toitudega ning lõpetada päev korralikult saunas kuuma andes.