“See, kui näitleja laval sööb ja maitsetest räägib ning inimene saalis samuti pigem süüa tahab, tekitab minus alati tunde, et ma olen häiriv faktor. Selline formaat on päris jube, kuidagi ei toimi,” hoiaks NUKU teatri näitleja Kaisa Selde laval söömise ja näitlemise võimaluse korral lahus.

Ühel õigel Eesti jaanitulel ja lõkkeäärsel peolaual segunevad mälestused endistest aegadest ja uutest tuultest. Tänapäevased lisandused annavad esivanemate maitsepärandile värskust ja toovad meid pikas ajavoos üksteisele lähemale. Ja vahel mõjub midagi vana kui midagi uut. Proovi Mari-Liis Iloveri koostatud suurepärast jaanimenüüd – soe karask munavõiga, värskest kartulist salat ja hapukoorekala.

Vaatame keldrisse ja kiikame sahvrisse, sest kus ja kuidas hoida metsast ja koduaiast korjatud saaki nii, et soolaseened hallitama ei läheks, kartulid ei hakkaks juba jõulude paiku idanema ja porgand püsiks kevadeni mahlane ja krõmps?

Eriolukorra ajal muutus söögikraami hoiustamine väga aktuaalseks! Paljud vanad tõed ja tarkused on hakanud aja jooksul aga unustusse vajuma. Margit-Arndt Kalju aitab meelde tuletada, mis vahe on keldril ja sahvril.

Kaloririkkast nisujahust sai sel kevadel kõige populaarsem toiduaine ning kõigist on saanud väikest viisi kodused. Loomulikult mõjub selline toitumisharjumuste muudatus ka kehakaalule. Aga kui tihti peaks ennast kaaluma? Toitumisnõustaja Teele Teder annab nõu.

Tänu suurele kiudainete sisaldusele on lillkapsas üks olulisemaid kapsaid meie toidulaual. Vaata huvitavaid retsepte!
Oleme harjunud omistama taimeõlidele samu tervislikke omadusi, mis on nende valmistamiseks kasutatud põhitoorainel. Külmpressitud õlide puhul see laias laastus kehtibki, kuid harilik rafineeritud küpsetusõli läbib töötlemises mitmeid protsesse, mis küll tõstavad õli suitsemistemperatuuri ja säilimisaega, aga algsest tooraine rasvahappelisest koostisest on alles vähe. Millist õli siis praadimisel kasutada? Siiri Kirikal jagab soovitusi!
Hooajal söö iga päev ära suur peotäis maasikaid! Värsked suvemaasikad ahvatlevad iga küpsetajat! Ega hing enne rahu saa, kui vähemalt üks küpsise-vahukooretort valmis meisterdada.

Rita Osa kirjutab, kuidas ta koroonaajal läbi monitori kalli inimesega maitseid jagas.

"Kõigepealt tuli armumine, ootamatult nagu äikesetorm. Enne koroonat. Aga veel varem jõudsin elevusega avastada, et ka Tema vaimustub toidust, on lausa tõeline maitsekütt. Vaevalt olime jõudnud oma uue õnnega kohaneda ... kui maailm läks lukku. Mina jäin Eestisse, Tema välismaale. Meie ainukeseks ühenduseks said telefoni- ja videokõned. Sõime koos, kirjeldasime maitseid ja mõmisesime mõnust."
Kui hoidistamise tippajaks on pigem suve teine pool, siis juunis käärivad käised üles need, kes rabarberi rõõmusroosat hapukust ka talveks tahavad kinni püüda. Kõledal novembriõhtul rabarberimoosiga röstsaia nosida on omaette rõõm ja siirupiga saab hiljem ette võtta lausa imetegusid. Häid soovitusi ja retsepti rabarberi purki ja pudelisse panemiseks jagab Tuuli Mathisen. Kõik retseptid on seekord ilma apelsini ja ingverita. Veel leiad ajakirjast vana kooli maasikakompoti retsepti ja Rita Osa täpsed nõuanded, et maasikad jääks terveks ja maitse intensiivne.
Pokaalimagustoidud beseetupsudega sobivad suvise ajapeo juurde suurepäraselt! Kuulsaim pokaalimagustoitude seas on Eton mess ehk “Etoni segadik”, aga mitte miski ei takista beseetükikesi välja vahetamast küpsiste, biskviidi, pähklite või puuviljademarjade vastu!
Vahel saab hapudest marjadest isu täis ja imekombel mõjuvad magusad eksootilised puuviljad tordis keset marjaküllust järsku nii sulnilt ja leebelt. Proovi banaanikooki toorjuustukreemiga!
Moonika Siimets kirjutab oma uuest hommikusest rituaalist. "Juba kuu aega ei ole maal olnud ärgates minu kõige esimeseks tegevuseks juua hommikukohvi või keeta lastele putru, vaid torkan kummikud jalga ja lippab öösärgis aiamaale, et uurida, mis seal öö jooksul on toimud."

Millest veel Oma Maitse värskes juuninumbris juttu, vaata SIIT!