Kui sa tunned end olevat hea toidu himustaja, võib tuhas küpsetatud või siis potis keedetud värskest õhukese koorega kartulist pehme või ja tilliga igal aastal saada suursündmus. Teiste jaoks tähendab suve maitse ahjusooja mahlast suitsukala, mille nosimist männimetsa all rannaliiva piirile püsti pandud telgilävel on tõesti raske üle trumbata. Uhhaagi eriliselt selget ja klaari maitset on paljud saanud kogeda just suviti kuskil Eestimaa peal puhkusel või maasugulastel külas olles. Riburada valmivad marjad panevad aga küpsetama ühe osakese järgmisest teismeliste põlvkonnast. Isegi kui kehakaalu pidev passimine pole neile peamine teema, on nad tervislikust toidust teadlikud. Nad eelistavad taimset kraami, jälgivad valgusisaldust, nad asendavad osa valgest nisujahust kaera- või tatrajahuga. Isegi tavaline vaarikamoos ei saa olla tavaline – sinna võib lisada ju kasulikke tšiiaseemneid, mis tervislikkuse näidud üles laksatavad. See on hoopis teine asi kui suhkruga kangeks keedetud povidlod.

Kui veab sooja vihmaga, saame korjata kukeseeni, upume värske kurgi saagi sisse ja nuhutame ninaga entusiastlikult tomati­kasvuhoone uksel hommikust sooja rõskust.

Suvi on üks suur segadus puhkusest ja tööst ja kodusest rahmeldamisest. Aga see tunne toob igal aastal kohale ka mõne värskendava uue idee, kuigi umbes pooled roogadest on ikka need “ühed ja samad”. No näiteks tomatisalat – kes teeb seda fetaga, kes mozzarella’ga. Või oblikasupp – kes teeb seda kruupidega, kes ilma. Suvine kerge kosutaja kama – mõni armastab sinna lisada ka marju, teine naudib üksnes ehedal kujul. Külm tomati- või peedisupp heeringa ja munaga käib ka kas või korra suvemenüüst läbi. Aga värskenduskuure teevad needki road tasahilju läbi, sest häid ideid on lihtsalt liiga palju – nende ­nüansse hakkad retsepte läbi lugedes keelel justkui kohe tundma.

Selle suvenumbri leheküljed on lihtsad nagu suvi. Need ei peegelda muud kui kerget vasikavaimustust ringiliikumisest, seenemetsa kosutava õhu sissehingamisest, värske toidu söömisest, soojas vees ujumisest, sõpradel külas käimisest ja parimate maitsete jagamisest. Rammusat puhkuseaega ja rõõmu peadpööritavalt headest suvemaitsetest!
Värskelt ilmunud Oma Maitse suvenumbrit saad lugeda siit!