Foto: Shutterstock
Käes on maasikaaeg! Väikesed ja suured maasikafännid ei saa nendest magusatest marjadest kunagi küllalt! Maasikate puhul on nii toitumisspetsialistid, vanemad kui ka lapsed nõus: maasikaid saab serveerida ilma piiranguteta, sest need on tõesti tervislikud.

Maasikates on vähe kaloreid ja nendes pole peaaegu üldse rasva, kuid see-eest sisaldavad need C-vitamiini – 65 mg 100 grammi, mida on rohkem kui näiteks apelsinis või sidrunis.

Kui teil ei ole isiklikku peenramaad ja te ei taha turult ning poest maasikaid osta, siis võtke kontakti maasikakasvatajatega. Mitmed maasikaistandused pakuvad võimalust ise maasikaid korjata.

Korjake maasikad ise: parimad näpunäited

  • Kui teil on valikuvõimalus, valige maasikaistandus, mis asub tihedast liiklusest võimalikult kaugel, et reostustase jääks madalaks.
  • Nutikas planeerimine: helistage eelnevalt valitud maasikaistandusele ja küsige lahtiolekuaegade, hindade ja tingimuste kohta.
  • Alustage maasikate korjamist varakult: parim aeg selleks on hommik.
  • Korjatavad maasikad peaksid olema ühtlaselt punased ning mitte liiga pehmed.
  • Isegi otse põllult toodud värsked maasikad ei kesta igavesti. Paari päeva pärast kaotavad need kvaliteedi. Korjake maasikaid nii palju kui suudate süüa või planeerite hoidiste tegemiseks.
  • Külmutage maasikaid, kas tervelt või toormoosina. Maasikate maitse ja nendes sisalduvad kasulikud omadused säilivad kui külmutate marjad kiirelt. Laduge marjad külmutamiseks kihiti ja raputage üle suhkruga.
  • Külmutatavad marjad peaksid olema küpsed, terved ja riknemistunnusteta. Puhastage marjad enne külmutamist. Soovitatav on külmutada kuivi marju – nii säilib nende struktuur paremini.