Vali välja oma lemmik: linnud ja lisandid.
Uhke linnupraad kaunistab iga aastalõpusöömaaega - nii advendi-, jõulu- kui ka uusaastalauda. Linnuliha maitsepuhtus on eelis, mida võiks arusaadavana hoida ja jõulude ajal soovitakse pigem traditsioonilisi maitsekombinatsioone. Toidublogija Maro-Liis Ilover pakub värskes jõulunumbris välja retsepte linnuliha valmistamiseks ja sekka ka hõrgutavaid lisandeid

Loe pikemat lugu SIIN
Laulja Marek Sadam.

Mees laulab ja koer on justkui tema kehaosaks muutunud. Vabal ajal nad vaatlevad. Mõlgutavad mõtteid. Maitsevad. Tunnetavad. Selline elu on laulja Marek Sadamal ja ta grifoonil Leenul.

Loe pikemat lugu SIIN

Uus söögikoht Tallinnas - Yakitori.

Maailma suurlinnades avatakse tillukesi Jaapani söögikohti igal pool ja neist saavad kiiresti kohalike meelispaigad, kus süüa värskelt valminut. Neist paigust ajakirjanduses eriti ei räägita, aga rahvas armastab neid. On hea meel tõdeda, et Tallinna kesklinnas on esimene seda liiki pääsuke – Yakitori.

Loe pikemat lugu SIIN

Hapukapsas on väega toit.

Hapukapsatünnid kuuluvad meie toidukultuuri romantilisse vaatepilti. Õnneks on need turgudel veel praegugi alles koos memmede lahke naeratusega. Hapukapsas toob tuppa jõululõhna ja toiudblogija Tuuli Mathisen jagab nippe nii hapukapsasalati kui ka jõulukapsa maitsestamiseks.

Loe pimekat lugu SIIN

Maitsev pasteet jõululauale.

Jõululauale jõuavad vaid valitud palad. Eriti head ja armsad. Lemmikud läbi aegade. Ajaproovile vastu pidanud ja alati oodatud. Rammus isetehtud pasteet on üks nendest.

Loe pikemat lugu SIIN

Taimetoiduideed pühadeks.

Kui sulle tulevad pühadeks külla taimetoitlastest sõbrad või plaanid kergemat jõululauda kogu perele, siis esmapilgul tundub idee elluviimine üsna vaevarikas. Jagame sinuga taimseid retsepte, kus on midagi kõigi jaoks.

Loe pikemat lugu SIIN

Mahlaglögi miatseb hea!

Glögi – see tähendab detsembrit. Esimese kruusitäie glögi järele tekib igatsus kohe, kui kõledad ilmad tuuseldavad mantlihõlma. Jõulude ajal on meie poeletid erinevate tootjate glögidest lookas. Poes müüdavate glögide miinuseks on see, et need on toodetud kellegi teise maitse järgi. Kodus saad sa aga kuuma joogi väga lihtsasti timmida oma maitsemeelele sobivaks!

Loe pikemat lugu SIIN

Kodused verivorstid.

Jõuluajal on verivorstilõhna iga Eestimaa küla täis! Tanguvorstid, nii vereta kui verega on Eesti üks levinumaid rahvuslikke toite. Jõulunumbris tutvustab toidublogija Mari-Liis Ilover verivorstide ajaloolist tausta ja seda, kuidas see roog Eestisse jõudis. Häid nõuandeid jagub ka verivorstiteoks koduköögis. Kordki elu jooksul võiks vorstiteo ära proovida küll, et tunnetada sidet esivanematega, hoida ja kanda kultuuripärandit. Kahtlemata pakuvad isevalmistatud verivorstid pühaderõõmu millestki väga erilisest!

Loe pikemat lugu SIIN

Jõululisandid.

Kas tuleb tuttav ette olukord, kui oled panustanud uhkele jõulupraele kogu oma aja, energia ja kokandusoskused ning see tuleb välja suurepärane. Ja siis lauda istudes tabab sind ehmatus, sest pearoale keskendudes on lisandid ja kastmed sootuks tähelepanuta jäänud. Selle retseptikogumikuga sa hätta küll ei jää.

Loe pikemat lugu SIIN

Urmas Linnamägi.

Kas õlut kõlbab pidulaual pakkuda? Mida millega sobitada? Selles virrvarris aitab selgus tuua Eesti parim õllesommeljee 2014 ja SIP-õllepoe üks omanikke ning koolitajaid Urmas Linnamägi, kes soovitab jõululauale kaheksa erilist käsitööõlut: neli kodumaist ja neli piiri tagant.

Loe pikemat lugu SIIN

Olga Makina ja Tom Valsberg.

Kuhu minna sööma?Igal sügisel kuulutatakse Eestis välja nii parimaid kokki kui parimaid restorane. Võistlusi on lausa mitu. Bocuse d´Ori eel küsitleme meie aga sööjaid. Kas tahaksid teada, kus käivad ja milliseid kohti soovitavad fotograaf Olga Makina ja muusik, kirjanik ning maailmarändur Tom Valsberg?

Loe pikemat lugu SIIN

Martin Hanson.

Toiduspets Martin Hanson kirjutab jõulunumbris võitlusest kaaviari ja toortatra vahel. Viimasel ajal on kaaviarist olulisemaks muutunud toortatar ja šampanja vahetab välja kohalik vahuvein. Oleme muutunud teadlikumaks, tervislikumaks ja ökomaks. Igaüks meist eeldab vaikimisi, et toit on kvaliteetne ja pole kahtlust, et sööma peaks puhtalt, toitvalt ja variatiivselt.

Loe pikemat lugu SIIN

Vürtsid ja Eesti toit.

Oleme harjunud toitu maitsestama ikka soola ja pipraga. Mis saaks siis, kui muudaksime eestlastele omast põhiloomust ja kasutaksime rohkem vürtse? Vanadest tuntud tegijatest ja tulistest uustulnukatest vürtside maailmas kirjutab Teele Teder.

Loe pikemat lugu SIIN

Meditatsioonid šokolaadiga.

Kõrgete kuuselaante ja segametsadega kaetud maastikukuplite vahel Võrumaal asub tilluke Roosi küla. Seal, Lepistiku vanas koolimajas valmistavad juba poolteist aastat šokolaadi Aivo ja Merike Alev. Nende Võrumaa šokolaadimeistrite toodang kaob pealinna poelettidelt nagu tuul. Põhjus on lihtne – maitse räägib enda eest.

Loe pikemat lugu SIIN

Meisterda koos lastega tore piparkoogi rong.

Jõulunumbris leiab toredat nokitsemist ka koos pere pisematega. Proovi valmistada vahva piparkoogirong ja imemaitsvad lumepalli-šokolaaditrühvlid.

Loe pikemat lugu SIIN

Jõuluaja lemmikud.

Jõululauale pakume viis ahvatlevat retsepti, millest kolm on nisujahuta, sest ülejäänud kuu möödub nagunii suures koguses piparkooke nosides.

Loe pikemat lugu SIIN

Lõhnab püha järele.


Tänavu tuleb hea pikk jõuluaeg, vähemasti töölkäijate vaatevinklist. Eks tähenda see todagi, et hüva rooga läheb rohkesti üles ning rohke roog võiks ju omakorda anda põhjust tsipp kauem lauas istuda, terake pikemalt kenade kondsete sirelisinistesse silmadesse vaadata. Maitsva lugemise eest kannab jõulunumbris hoolt luuletaja Karl Martin Sinijärv.

Loe pikemat lugu SIIN