RETSEPT: Jõulupuu koogid

Võta 2 toopi tooreid kartovlid, koori ära, ja pese puhtaks, siis keeda nad kastrolis veega pehmeks, kuhu natuke soola on sekka pandud. Kui nad pehmeks on läinud, siis vala vesi päält ära, ja lase nad pärast veel vähe aega kuivalt kastrolis tulel ära aurata. Seepääle rõhu nad puunuijaga puruks ja aja läbi sõela.

Nüüd võta 1 toobi osa kartovli pudru, sega tale ½ naela värsked void, ½ naela livsukurd, 8 loodi riivitud mandlid ja 2 loodi kaneeli koort sisse, ja sõtku kõik üheskos hoolega läbi.

Seepääle riputa üks puhas laud kuiva jahudega üle, tõsta taigen senna pääle ja lüka rolliga laiaks. Siis tee tast kolme, nelja, viie ja kuue nurgelised tähetaolised kujud. Neid võib aga ka kõige mõnusam ühe veikese plekk vormiga välja vajutada.

Nüüd võta üks puhas koogiplekk, määri sula võiga üle, ja siis tõsta tähekoogid senna pääle, määri nad päält klopitud munaga üle, ja siis lüka plekk kõige täiega palavasse ahju, ja lase koogid sääl niisama küpseda kuni nad kuldkollaseks tõmbavad. Seega on nad valmis ja võib ahjust välja võtta.

Kartovli kokk ehk õpetus, kuda kartovlidest 125 rooga valmistada võib. 1893.

Vaata ka videot, kuidas kooke valmistada: