LIIGU VIIE PARIMA JÕULUKOKARAAMATU VAATAMISEKS TAGASI ÜLES!



Merrit pühendas oma raamatu isale

Kodurestorani MerMer perenaine ja peakokk Merrit Kiho gurmaanidele tutvustamist ei
vaja. Tema kodused toidud meelitavad toidu­ nautlejaid Jumindale ning tema soojus ja siirus avaldub ka tema retseptides. Merritilt on varem ilmunud kokaraamatud eksootilistest viljadest, tšillist, oliiviõlist ja avokaadost, kuid seekord on sihikule võetud ulukiroad.

Merrit tutvustab romantiliste lapsepõlvemälestuste kaudu ülimaitsvate ulukiroogade valmistamise saladusi. Võime tõdeda, et „issi tütar” sai oma kokanduspisiku papsilt, kõvalt jahimehelt. Raamat „Püssiga köögis” ongi pühendatud kadunud isale.

Raamatust leiab pisut üle viiekümne ulukiroa, sinna juurde sobivaid salateid ja lisandeid ning üllatusena ka seitse autori lemmikkooki, sest nagu Merrit arvab, peab iga söömaaeg lõppema magusa finaaliga. Põnevatele toitudele lisavad vürtsi jäägritelt kuuldud jaburad jahimehelood ja Merriti lapsepõlvemälestused. „Püssiga köögis” on ilus kingitus nii nais- kui ka meeskokkadele.


Saarerahva road kaunis kunstiraamatus

Kesk merd on väike Muhu saar, mis paelub oma ainulaadse keskkonnaga. Rõõmus saarerahvas näeb ilmas palju ilu ja oskab seda ka ise luua. Muhu saare värvid ja mustrid on saanud inspiratsiooniallikaks paljudele saarekülalistele. Ja külalisi võetakse Muhus alati tänuga vastu, kostitades neid merest, põlismetsadest ning rannaniitudelt pärit hea ja paremaga. Kui kord oled Muhu külalislahkusest osa saanud, on kindel, et leiad tee saarele ikka ja jälle tagasi.

Raamatus „Meite maitsev Muhu” on Nautse Mihkli talu noorperenaine Ingrem Raidjõe lugejale teejuhiks saarerahva põhjamaise toidu kokakunstiks võlumise teel. Raamatust leiab retsepte nii argipäevade lõunaks kui ka pidulikeks õhtusöökideks.

Maitsetest tulvil retkel on kaaslasteks fotograaf Jüri Seljamaa pühendumusega püütud värvikad kaadrid Muhu meeleoludest ja isuäratavatest roogadest. Oma sõna on sekka öelnud ka kujundaja Anneliis Aunapuu, kes on teose tõeliselt kauniks kunstiraamatuks vormistanud. Raamat on välja antud ka inglise keeles, sobib kingituseks välismaalastest sõpradele.

Ideesahver külaliste vastuvõtuks

ühised eined lähedastega on ilmselgelt üks inimeste ammuse­ maid ja siiramaid rõõme. Toidublogija Mari­liis ilover on oma uue kokaraamatu „Tulge külla!” pühendanud pere ja sõprus­ kondade kokkusaamistele, kus suurt rolli mängib maitsev toit, selle ühine nautimine ja miks mitte ka koos valmistamine.

Raamat on liigendatud aastaaegadeks ja hõlmab suuremate sündmuste, näiteks kooli lõpetamise, kevadpühade ja jõulude, puhul korraldatavaid pidusööke. Mõeldud on nii taimseid toite eelistavatele kui ka lastega seltskonda- dele. Lisaks on igale aastaajale sätitud, mõnest rahvusköögist inspireeritud pühapäevalõuna.

Kokku on raamatus üle 60 innustava retseptiidee. Toitude juurde on veinid sobitanud hinnatud veini- ekspert Rein Kasela.

Kogu tõde küpsetamisest

Raamatuid küpsetistest ja küpsetamisest on ilmunud palju, kuid enamjaolt on need olnud tõlkeraamatud. Perenaise Pagariäri eestvedaja Eva Pärtel on aga kirjutanud raamatu, mis kulub ära igale küpsetamishuvilisele.

Raamat õpetab samm-sammult, kuidas valmistada pärmi-, juuretise-, mure-, puru-, leht-, biskviit- ja keedutainast ning toor- juustukooke ja beseeküpsetisi. Rohkete fotodega illustreeritud raamatu abil saab keerulise koogiga hakkama ka algaja pagar.

Peamiselt sisaldab „Küpsetaja käsiraamat” magusate küpsetiste retsepte, kuid peaaegu iga tainaliigi kohta on toodud ka üks soolane küpsetis. Lisaks leiab nippe ja soovitusi, kuidas tainategu paremini õnnestub ja mil moel retsepti põnevamaks muuta.


Teejuht põnevate tervislike maitsete maailma

vürtsipoe umami.ee pere­ naine Juta Raudnask on valmis saanud järjekordse raamatu põnevatest maitse­ test. Kaks aastat tagasi ilmus tema sulest raamat „Tervislikud ürdid ja vürt­ sid”, seekord „Tervislikud õlid ja äädikad”.

Õli on vastuoluline tegelane. Aastakümneid räägiti, et õli ja rasv on kõige kurja juur – nende tõttu on inimesed paksuks läinud ja südamed haigeks jäänud. Nüüd räägitakse jälle, et ilusa figuuri ja tugeva südame huvides on vaja just tarbida mitmesuguseid õlisid ja rasvu, kuid tuleb teada, milliseid. Pole ime, et sellises vastu- olulise info virvarris silme eest kirjuks läheb ja otsustamine aina keerulisem tundub. Juta Raudnask püüab seda teemat selgitada. Raamatust leiab retsepte ja nippe rohkem kui 40 õli ja äädika kasutamiseks.