"Varem, kui keskkonnaprobleemid meie elu nii palju veel ei mõjutanud, võis pühadelaualt liharoogade kõrvalt leida ka soomustega kala. See pidi õnne tooma. Seoses keskkonnakriisi käegakatsutavusega on meie jõululaual taimse toidu osakaal suurem. Maitsvaid taimseid vorstikesi pakuvad mitmed kohalikud tootjad," rääkis Züleyxa.

Züleyxa lisas, et nende pere jõululaual on lisaks aukohal olevatele ahjukartulitele ka pohlamoos, kõrvitsahoidised ja enda korjatud ning marineeritud seened.

"Ahjukartulid on ühed minu lemmikud ja meeldivad ka lastele. Lisaks kartulitele oleme ahjus küpsetanud ka baklažaane." Züleyxa soovitab nende vahele pista mõned küüslauguviilud, siis on tuba head aroomi täis.

Laste vaieldamatu lemmik jõulu ajal on siiski piparkoogid. "Koos lastega erikujuliste piparkookide küpsetamine ja kaunistamine on meie peres olulisel kohal. Nii minu kui õelapsed on suured piparkoogimeistrid. Valmis piparkoogitaigna puhul on oluline, et see ei sisaldaks inimesele ja keskkonnale kahjulikke aineid ning oleks palmiõlivaba. Sellist kraami müüvad väiksemad ettevõtjad ja mahekauplused," rääkis Züleyxa.

Züleyxa üks suuri lemmikuid on ka ubadest ja Kreeka pähklitest valmistatud punase oa ja pähklimääre, mille retsepti ta Oma Maitsega lahkesti jagas.

Punase oa ja pähklimääre

Koostisosad:

400 g punaseid ube

150 g Kreeka pähkleid

väike kimp peterselli

musta pipart

soola

õli


Keeda oad peaaegu pehmeks. Lase oad koos Kreeka pähklitega kaks korda läbi hakklihamasina või kasuta blenderit.

Lisa segule petersell, sool, musta pipar ja õli. Soovi korral võib lisada ka veidi küüslauku. Sega koostisosad korralikult läbi. Võib kasutada määrdena või muu toidu kõrvale.