Raseduse ajal lubatud toidud

Mida tohib lapseootel naine süüa? Vastavalt Hiina meditsiini traditsioonidele, peaks raseduse ajal toituma tasakaalustatult. Päevases menüüs on soovituslik järgida valemit: 50-60 protsenti teravilju ja kaunvilju, 20-30 protsenti keedetud köögivilju, viis protsenti värskeid puu- ja köögivilju, viis protsenti punast või valget liha või kala, 3-5 protsenti piimatooteid.

Traditsiooniline Hiina meditsiin ei soovita üldiselt piimatooteid tarbida. Kui võimalik, siis tuleks minna üle sojatoodetele, mis võivad alandada kõrget vererõhku ja turseid. Üldiselt ei tohiks toit olla liiga rammus ja rasvane, sest see kurnab seedeprotsessi, luues rohkem kuumust. Soovitatav on süüa värsket ning äsjavalmistatud toitu ja vältida sügavkülmutatud sööke.

Toidugruppidest tuleks eelistada riisi, hirssi, nisu ja mannat, kuna neid on kõige lihtsam seedida. Ka onneed kasulikud põrnale ja maole. Riisi, hirsi ja nisu võib valmis keeta ka paar päeva enne söömist. Kõik kolm on heaks aseaineks müslile.

Siin on näide soovituslikust hommikusöögist: lõika väike õun tükkideks ja rösti koos killukese või ning pähklitega. Lisa punast viinamarjamahla või piima. Kuid piima ainult siis, kui puudub nohu, mis on märk sellest, et kehas on liiga palju niiskust. Kui aastaaeg on sobiv, siis võib õuna asendada ka tumedate viinamarjadega. Segu tuleks tarbida soojalt.

Kaunviljadest tasuks proovida asukiubasid (Vigna angularis, sünonüüm Phaseolus angularis), mis on suurepärased rasedusega seotud vaevuste leevendamiseks. Samuti on head läätsed ja herned, kuigi soovitavalt värsked, mitte külmutatud.

Tarbida tuleks ka värsket liha, näiteks veise- ja kanaliha. Liha võib panna köögiviljasuppidesse, puljongitesse ja hautistesse. Lihaga sobivad hästi kokku kollased köögiviljad nagu porgand, pastinaak, peterselli juur, kaalikas, kõrvits ja kastanid.

Paljukardetud hommikuse iivelduse vastu aitab värske piparmündi või ingveriga tehtud kuum tee. Ka kardemon on hea.

Söögid mida vältida

See on löök pastaarmastajate isu pihta, kuid makarone peavad Hiina raviarstid üsna raskeks söögiks. Sama lugu on praetud toitudega. Ürita neid vältida või söö ainult väheses koguses. Ka ei soovitata lapseootel naistel maiustada rammusate mangode, avokaadode ja oliividega. Koorikloomadest ei sobi näiteks krabi, krevetid ja garneelid.

Lisaks soovitab traditsiooniline Hiina meditsiin piirata vürtsikate toitude söömist. Seega tuleks pagendusse saata ka kuivatatud ingver, pipar, kaneelikoor, tšilli ja küüslauk, sest need põhjustavad "kuiva" soojust, mis on raseduse ajal vastunäidustatud.

Enamik neist keelatud söökidest ei kahjusta loodet, kuid halvendavad teie üldist enesetunnet ja võimendavad tervisehäireid. Nende lihtsate nippide järgmine ei tohiks kellelegi üle jõu käia. Oluline on seda muudatuste perioodi nautida ja enda eest hoolitseda.