Murulaugu söömine toetab südame tervist

Murulaugus leidub väävlit sisaldavat ainet nagu alliin, mis murulaugu peenestamisel laguneb ensüümide toimel allitsiiniks — viimane annabki murulaugule tema tugeva ning spetsiifilise lõhna. Uuringud on tõestanud, et allitsiinil on positiivne mõju südame-veresoonkonnale. On leitud, et allitsiin ja teised murulaugus leiduvad väävelühendid aitavad reguleerida vererõhku. Veel aitab allitsiin alandada LDL kolesterooli ehk halba kolesterooli, ennetades seeläbi veresoonte lupjumist.

Murulauk ja tomatid.

Murulauk mõjub ainevahetusele hästi

Murulaugus sisalduvad biokeemilised ühendid on kasulikud inimese seedimisele. Uuringud on tõestanud, et murulaugu söömisest on abi näiteks seedekulgla seenhaiguste hävitamisel. Murulauk on väga tugeva antibakteriaalse toimega. Üks hea põhjus, miks rohkem murulauku oma toidulauale tuua, on murulaugu kasulikkus toitainete omastamisel. Teadlased on avastanud, et murulaugus leiduv allitsiin aitab organismil paremini omastada toidust toitaineid.

Murulaugu söömine aitab ennetada viirushaigusi

Murulaugu järjepidav söömine kevadel ja suvel peale pikka talve abistab ja toetab immuunsüsteemi. Allitsiinil on teadaolevalt mikroobivastane ning antibiootikumilaadne toime. Murulaugus leidub ka väga kasulikku C-vitamiini, mida vajatakse igapäevaselt nakkushaiguste ja põletikega võitlemisel. Samuti on C-vitamiin vajalik vabade radikaalide põhjustatud kahjude vastu, et vältida oksüdatiivse stressi tekkimist. Teadlased väidavad, et kestev oksüdatiivne stress võib põhjustada või süvendada selliseid haigusi nagu vähktõbi, südame-veresoonkonna haigused, Alzheimeri ja Parkinsoni tõbi.

Murulauk

Murulauku saab kasutada väga mitmekesisel moel, ta sobib maitserohelisena salatitesse ja kastmetesse, lisa teda kartulipüreele, pitsadele, pirukatäidistesse, kalaroogadesse, hapukoore, majoneesi, või sisse jne. Meeles peab vaid pidama, et murulaugu kuumutamine rikub selle maitset ja häid omadusi, nii et parim on see värskena.