Ketšup

Ketšupi idee on iseenesest tervislik. Traditsiooniline ketšup valmistatakse tomatitest, äädikast, soolast, piprast ja vürtsidest. Samas masstoodangu puhul moodustab tihti suure osa ketšupist lisatud suhkur, mis ei sisalda organismile vajalikke toitaineid. Kõrge suhkrusisalduse korral ei tasu ketšupiga liialdada.See kehtib ka paljude BBQ-kastmete kohta, mille suhkru, soola ja teiste lisandite osakaal võib olla veelgi suurem.

Kuigi üsna kõrge rasvaprotsent pakendil (20%) võib paljud esmaltära ehmatada, on tegu toitainerikka tervisliku lisandiga sinu roale. Kuigi enamus toiduenergiast moodustab naturaalne rasv (see annab hapukoorele hea maitse ega ole tervisele ohtlik), on paar supilusikat üsna madala energisisaldusega. Lisaks sobib see hästi kokku nii ürtide ja vürtsidega.

Sinep

Sinepiseemned on teada-tuntud kasulike antioksüdantide allikad, mis vähendavad organismis põletiku teket. Lisaks leidub sinepis mitmeid mineraalaineid. Pea meeles, et sinepisse võidakse lisada palju soola. Samas onselle tarbimiskogused pigem väikesed.

Koostisosad – basiilik, oliiviõli, küüslauk, kõva juust ja pähklid, räägivad juba enda eest. Pesto sisaldab tervislikke rasvhappeid, kuid siiski ei tasu tervet purki üksi korraga ära süüa. Poeriiulitelt võib leida ka valmistooteid, kuhu on lisatud veel teisi (sageli vähemtervislikke) koostisosi. Tutvu pakendil oleva informatsiooniga või veel parem, valmista pesto ise.

Tõenäoliselt käib kastmete halb maine kõige enam just majoneesi kohta. Palju kaloreid, ebatervislikke rasvhappeid, soola ja teisi lisaaineid. Rääkimata sellest, et majoneesi lisatakse toitudele tihti suurtes kogustes. Kuid majonees võib olla ka tervislikum, kui näiteks kasutada valmistamisel rapsiõli asemele oliiviõli ning sinna juurde lisada munakollast, äädikat ja maitseaineid.

Salatikaste

Poeriiulitele on valmis salatikastmete valik kirju ja erinevaid maitseid palju. Võrreldes ketšupiga sisaldavad need üldjuhul küll vähem suhkrut, kuid see-eest on nende üheks peamiseks koostisosaks madala toiteväärtusega transrasvasid sisaldav õli, mis organismile midagi head ei tee.Rääkimata kõrgest soola- ja kalorisisaldusest.

Millist kastet eelistad Sina?