Kuidas kartulit hoiustada?

Õhurikkas ja pimedas saab kartulit 5-6° kraadi juures säilitada kuude kaupa. Kõrgematel temperatuuridel muutub kartul kuivaks ja hakkab idanema. Värsket, õrna koorega kartulit ei saa säilitada ja see tuleks paari nädala jooksul ära tarbida, vahendab Lecker.de.

1. Hoiustage kartulit alati pimedas

Kui kartulid saavad liiga palju valgust, muutuvad need roheliseks. Kartulile tekkinud "silmad" on ohumärk: rohelised kooreosad sisaldavad mürgist alkaloidi solaniini, millele tundlikud inimesed reageerivad oksendamise ja kõhulahtisusega.

2. Temperatuur on ülioluline!

Kui temperatuur on liiga kõrge, kaotavad kartulid vedelikku ja muutuvad kortsuliseks. Samuti hakkavad nad kiiresti idanema. Ideaalis peaks kartulite hoiustamistemperatuur jääma vahemikku 8 kuni 10° kraadi. Parim koht kartulite hoidmiseks on kelder.

3. Ärge hoidke kartuleid külmikus!

Külma tõttu muutub kartulis sisalduv tärklis suhkruks, millel on maitsele negatiivne mõju. Hoiustage kartuleid ruumis või keldris võimalikult jahedas ja pimedas ning katke need riide või paberiga, sel viisil aurustub mugula seest vähem niiskust.

4. Ärge hoidke kartuleid niiskes!

Kartulile ei meeldi niiskus, seega peaksite valima madala niiskusega ladustamiskoha. Ärge hoiustage kartuleid kilekottides, ideaalis võiks nende pakendiks olla õhku läbilaskvad paber- või riidekotid.

5. Valige hoiustamiseks sobiv kogus!

Tänapäeval on kelder vaid vähestel majapidamistel, rääkimata maa-alusest kartulikeldrist. Kartulid säiliva ilma keldris hoiustamiseta juhul, kui neid hoitakse võimalikult pimedas, valguse eest kaitstult, kuivas ja õhurikkas ruumis. Isegi nende näpunäidete korral ei pruugi kuude kaupa ladustamine olla tagatud. Selleks, et toit raisku ei läheks, valige enda pere vajadustele sobiv kogus kartuleid.